LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povratak na fakultete

Studenti se vratili u zgrade Sveučilišta Sjever nakon dvomjesečne stanke

Povratak na Sveučilište Sjever podrazumijeva studentske grupe od maksimalno 9 studenata, dezinfekciju ruku, mjerenje tjelesne temperature, držanje razmaka.

Povratak na Sveučilište Sjever podrazumijeva studentske grupe od maksimalno 9 studenata, dezinfekciju ruku, mjerenje tjelesne temperature, držanje razmaka.

Na Sveučilištu Sjever, u sveučilišnim centrima u Varaždinu i Koprivnici, prošloga tjedna ponovno je počela vježbovna nastava u kabinetima i laboratorijima. Predstavnici nam javljaju kako ona sada funkcionira:

– Već od prvog dana primjene novih epidemioloških mjera, koje su na snagu stupile 11. svibnja, na Sveučilištu Sjever pripremljeni su svi nužni uvjeti za izvođenje vježbovne nastave. Naime, u navedenoj fazi opuštanja mjera na visokim učilištima omogućeno je provođenje nužnih kontaktnih studentskih obaveza bez kojih nije moguće završiti ovu akademsku godinu u online okruženju. Laboratorijske vježbe tako se od proteklog tjedna održavaju na odjelima Sestrinstva, Fizioterapije, Prehrambene tehnologije, Elektrotehnike i Graditeljstva – sve redom na stručnim studijima u kojima se bez vježbovne nastave, praktičnog rada i rada u laboratorijima ne može završiti akademsku godinu i steći potrebne kompetencije i vještine.

Osim na navedenim odjelima nastava će se odvijati u nešto manjoj mjeri i na odjelima za Medijski dizajn te Održivu mobilnost i logistiku u svrhu praktičnog rada s mentorima za potrebe završnog i diplomskog rada.

 

Novi način provođenja vježbovne nastave: studentske grupe od maksimalno 9 studenata, dezinfekcija ruku, mjerenje tjelesne temperature, držanje razmaka


Već prvog dana popuštanja mjera s vježbama su počeli studenti sestrinstva i fizioterapije. 

– Svi studenti i nastavnici obavezno dolaze sa zaštitnim maskama te im se na ulazu mjeri tjelesna temperatura beskontaktnim IC toplomjerom. Oni koji imaju temperaturu ispod 37,1 mogu prisustvovati vježbama. Naravno, obavezno je dezinficiranje ruku, a svaki se dolazak evidentira. Ipak, studenti fizioterapije pokazali su se odgovornima i savjesnima; i u potpunosti poštuju sve propisane mjere. Sretni su što su konačno u laboratoriju i na Sveučilištu, no malo ih sputava održavanje socijalnog razmaka. – rekao je pročelnik Odjela fizioterapije prof. dr. sc. Goran Kozina.

Na Odjelu za sestrinstvo, zahvaljujući moderno opremljenim kabinetima zdravstvene njege, javljaju sa Sveučilišta, velik broj sati vježbovne nastave, tj. dio nastave koji studenti u normalnim uvjetima odrađuju u zdravstvenim ustanovama, odradit će se uz mentore u kabinetima.

– U našim kabinetima nalaze se lutke s mogućnošću simulacije različitih fizioloških i patoloških stanja te suvremena oprema i pomagala potrebna u radu s pacijentima, stoga će studenti moći velik dio vježbi odraditi na samom Sveučilištu. Preostale sate vježbovne nastave studenti će odraditi u zdravstvenim ustanovama, naravno, kada im u njih bude omogućen ulazak. – ističu s Odjela sestrinstva.

Studentica 2. godine sestrinstva Valentina Ribić prije nekoliko je dana poručila:

– Sve je zapravo isto kao i prije po pitanju načina izvođenja vježbi, osim što se moramo držati svih propisanih mjera. Imamo maske, zaštitne naočale i svoje uniforme. Danas smo na Sveučilištu u dva termina, prvo od 8 do 12 sati pa od 15 sati do 21 sat. Imamo neko manje preklapanje termina online predavanja i vježbovne nastave, ali srećom predavanja se snimaju, pa sve što smo propustili stignemo pogledati kasnije. S obzirom na studij, vježbovnu nastavu moramo odraditi i bez nje bi stvarno bilo nemoguće završiti akademsku godinu. Dobro je da smo se opet vratili pa da stignemo odraditi i taj dio. Danas je raspored popunjen, ali što se tiče vježbovne nastave u kabinetima i laboratorijima, naša je grupa za ovaj tjedan gotova.

Na Odjelu prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever vježbovna je nastava također s nestrpljenjem dočekana:

– Jedva smo dočekali ponovni početak vježbovne nastave jer, sukladno ishodima učenja, studenti moraju raditi na mikroskopu i naučiti pripremati mikroskopske preparate, što je gotovo nemoguće naučiti samo gledanjem i online predavanjem. Na biokemiji važno je da nauče raditi sa spektrofotometrijskim testovima kako bi bolje izračunali i shvatili ostale biokemijske testove mjerenja koncentracije proteina, kinetike enzima i ELISA testova. Na kolegiju Senzorika i analitika vina bitno je da se svi studenti kalibriraju s jednakim vinima u čašama koje su propisane za ocjenjivanje vina kako bi mogli procijeniti nepoznati uzorak. Radi se dva odvojena dana kako bi se studenti ispravno kalibrirali na svijetla i tamna vina. – ističe pročelnik odjela izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj te dodaje kako se vodi računa da je razmak između skupina minimalno jedan sat kako bi se sva korištena oprema, stolovi i podovi stigli dezinficirati za iduću grupu.


U online nastavi najviše je nedostajao upravo aspekt vježbovne nastave i praktičnog rada

 

Studenti su se vrlo brzo i uspješno prilagodili vježbovnoj nastavi prema novim uvjetima kao i mnogo puta dosad, tvrde sa Sveučilišta Sjever, a rezultati ankete pokazali su detaljan uvid u online nastavu ondje.

– Anonimnu anketu od 14 pitanja na dobrovoljnoj je bazi ispunilo 35% studenata Sveučilišta Sjever (1196), što je odličan postotak. Prema rezultatima i analizi ankete online nastava i više je nego dobro prihvaćena među studentima, što su oni sami potvrdili u odgovorima na opisna pitanja. Anketirani studenti svoje su zadovoljstvo ukupnim izvođenjem online nastave na svim studijskim programima na Sveučilištu Sjever, analizirajući zajedno svih 14 pitanja, ocijenili četvorkom; točnije ocjenom 3,8. Navedeno je u većini potkrijepljeno komentarima: Pohvala svim profesorima, svatko se trudi i sve funkcionira u najboljem redu. Usvajamo istu količinu znanja koju bismo stekli i da se nastava odvija na sveučilištu. U svakom slučaju sve ide po rasporedu i nema iznenađenja.

Unatoč činjenici kako su se brojni studenti na samom početku pribojavali hoće li online nastava u istoj mjeri doprinijeti usvajanju znanja i kompetencija u odnosu na normalno stanje, anketirani studenti u najvećem su broju ocijenili kako je u tom pogledu online nastava u potpunosti jednaka uobičajenoj (35% studenata). No kao jedan od najvećih problema online nastave naveli su zabrinutost oko izvođenja vježbovne nastave, koja tada još nije bila moguća. Stoga su brojni studenti vijest o nastavku izvođenja vježbovne nastave u kabinetima i laboratorijima Sveučilišta Sjever dočekali s nestrpljenjem i velikim zadovoljstvom. – navode sa Sveučilišta.

Brojni studenti smatraju kako bi i nakon završetka pandemije trebala postojati mogućnost izvođenja nastave online. U anketi su posebno istaknuli kako se većina profesora veoma trudi, a primjedbe na izvođenje nastave na daljinu odnosile su se isključivo na previše dobivenih zadataka i seminara koje moraju samostalno odraditi.

– No da im profesori rado izađu u susret i da od njih u najkraćem mogućem roku dobivaju povratne informacije, studenti su ocijenili jednom od najviših ocjena čitave ankete; točnije ocjenom 3.96, a to nam je veoma važno. – ističe prorektor za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša.

FOTO: BLACK CARPET