LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hvalevrijedna akcija

Studenti se pozivaju na akciju dobrovoljnog darivanja krvi u domu na Savi

Za sve darivatelje osigurani su razni pokloni od HZTM-a, Studentske sekcije za dobrovoljno darivanje krvi te Udruge darivatelja krvi, a dodatne nagrade osiguravaju i sponzori akcije.

Za sve darivatelje osigurani su razni pokloni od HZTM-a, Studentske sekcije za dobrovoljno darivanje krvi te Udruge darivatelja krvi, a dodatne nagrade osiguravaju i sponzori akcije.

Studentska sekcija za dobrovoljno darivanje krvi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira veliku akciju darivanja krvi, koja će se održati 14. lipnja 2024. godine u dvorani Skuc kod menze, u Studentskom domu Stjepan Radić. Akcija će trajati od 11 do 17 sati, s pauzom za ručak članova tima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM).

Ta plemenita akcija organizirana je u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Udrugom darivatelja krvi. Za sve darivatelje osigurani su razni pokloni od HZTM-a, Studentske sekcije za dobrovoljno darivanje krvi te Udruge darivatelja krvi, a dodatne nagrade osiguravaju i sponzori akcije. Osim što će svaki darivatelj dobiti poklon, ta akcija je i prilika za druženje i zajedničko dobročinstvo.

Student predložio rješenje za prehranu na ljetnom smještaju – vlastita kuhinja s dostavom do soba u domu


 

Tko može darivati krv?


Krv može darivati svaka osoba dobrog općeg zdravstvenog stanja, u dobi od 18 do 65 godina (do 60 god. ako krv daruje prvi puta), tjelesne težine iznad 55 kilograma te s tjelesnom temperaturom do 37°C. U Hrvatskoj, muškarci darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Blagajna studentskog doma na Savi će u subotu raditi skraćeno


 

Priprema za darivanje krvi


Kako bi darivanje krvi prošlo što uspješnije, darivatelji se trebaju pridržavati nekoliko važnih uputa. Prije darivanja krvi važno je dobro se naspavati, hidratizirati i pojesti lagan obrok. Izbjegavajte masnu hranu dan prije darivanja i uzmite dovoljno bezalkoholne tekućine.Također, pripremite osobnu iskaznicu ili putovnicu i zdravstvenu iskaznicu, a ponesite i Iskaznicu darivatelja krvi, kako bi vam darivanje moglo biti upisano.

Zagrebački Studentski centar objavio ljetno radno vrijeme menziZa više informacija o postupku darivanja krvi možete posjetiti stranicu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu ili stranicu Udruge darivatelja krvi. 
IZVOR: STUDENTSKA SEKCIJA ZA DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI MEDICINSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: STUDENTSKA SEKCIJA ZA DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI