LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hvalevrijedna akcija

Studenti se pozivaju na akciju dobrovoljnog darivanja krvi u domu na Savi

Za sve darivatelje osigurani su razni pokloni od HZTM-a, Studentske sekcije za dobrovoljno darivanje krvi te Udruge darivatelja krvi, a dodatne nagrade osiguravaju i sponzori akcije.

Za sve darivatelje osigurani su razni pokloni od HZTM-a, Studentske sekcije za dobrovoljno darivanje krvi te Udruge darivatelja krvi, a dodatne nagrade osiguravaju i sponzori akcije.

Studentska sekcija za dobrovoljno darivanje krvi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira veliku akciju darivanja krvi, koja će se održati 14. lipnja 2024. godine u dvorani Skuc kod menze, u Studentskom domu Stjepan Radić. Akcija će trajati od 11 do 17 sati, s pauzom za ručak članova tima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM).

Ta plemenita akcija organizirana je u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Udrugom darivatelja krvi. Za sve darivatelje osigurani su razni pokloni od HZTM-a, Studentske sekcije za dobrovoljno darivanje krvi te Udruge darivatelja krvi, a dodatne nagrade osiguravaju i sponzori akcije. Osim što će svaki darivatelj dobiti poklon, ta akcija je i prilika za druženje i zajedničko dobročinstvo.

Danas se slavi Svjetski dan darivatelja krvi: studenti medicine organizirali hvalevrijednu akciju


 

Tko može darivati krv?


Krv može darivati svaka osoba dobrog općeg zdravstvenog stanja, u dobi od 18 do 65 godina (do 60 god. ako krv daruje prvi puta), tjelesne težine iznad 55 kilograma te s tjelesnom temperaturom do 37°C. U Hrvatskoj, muškarci darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Prve procjene ukazuju kako je propucano staklo na Savi?


 

Priprema za darivanje krvi


Kako bi darivanje krvi prošlo što uspješnije, darivatelji se trebaju pridržavati nekoliko važnih uputa. Prije darivanja krvi važno je dobro se naspavati, hidratizirati i pojesti lagan obrok. Izbjegavajte masnu hranu dan prije darivanja i uzmite dovoljno bezalkoholne tekućine.Također, pripremite osobnu iskaznicu ili putovnicu i zdravstvenu iskaznicu, a ponesite i Iskaznicu darivatelja krvi, kako bi vam darivanje moglo biti upisano.

Prijave za sudjelovanje na Radićevim danima 2024. u tijeku su!



Za više informacija o postupku darivanja krvi možete posjetiti stranicu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu ili stranicu Udruge darivatelja krvi. 
IZVOR: STUDENTSKA SEKCIJA ZA DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI MEDICINSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: STUDENTSKA SEKCIJA ZA DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI