LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno-stručni simpozij

Studenti se bave reintegracijom stigmatiziranih osoba; možete se uključiti

Udruga Anomija okupit će eksperte i potaknuti njihovu komunikaciju kako bi u cijelosti sagledali problematiku reintegracije stigmatiziranih osoba iz penalnog i rehabilitacijskog sustava te time doprinijeli boljem shvaćanju situacije i mogućeg rješenja.

Udruga Anomija okupit će eksperte i potaknuti njihovu komunikaciju kako bi u cijelosti sagledali problematiku reintegracije stigmatiziranih osoba iz penalnog i rehabilitacijskog sustava te time doprinijeli boljem shvaćanju situacije i mogućeg rješenja.

Udruga studenata sociologije Fakulteta hrvatskih studija Anomija organizira znanstveno-stručni studentski simpozij pod nazivom Reintegracija stigmatiziranih osoba u hrvatskom društvu. Održat će se u prostorijama Fakulteta, na adresi Borongajska cesta 83d, a zasad su u planu datumi 15. i 16. travnja. 

– Reintegracija i resocijalizacija pojedinca u društvo posljednja je faza u procesima rehabilitacije etiketiranih pojedinaca iz penalnog i rehabilitacijskog sustava. Bilo da se radi o osobama s mentalnim poteškoćama, ovisnicima ili bivšim zatvorenicima, početak reintegracije označava trenutak u kojem pojedinac počinje voljno djelovati u smjeru socijalne prilagodbe, postajući punopravnim i funkcionalnim članom šire društvene zajednice. Cjelokupan proces rehabilitacije, a time i reintegracije, zahtijeva ogromne količine resursa i truda od pojedinca, a i društva koje mu mora pružiti uvjete za kvalitetnu resocijalizaciju. Zato uspješna reintegracija predstavlja obostrano priželjkivanu nagradu i korist za pojedinca i cjelokupnu društvenu zajednicu. Naime, to samo po sebi nije kraj njihovih namjera jer se ti pojedinci moraju kontinuirano truditi kako bi se ostvarili u društvu usprkos društvenom etiketiranju. Na društvu je odgovornost da pravnim kanalima i društvenim aktivizmom kroz civilne udruge omogućava povratak smislenosti sustava koji će pojedinci ponovno koristiti kao aktivni članovi društva. Reintegracija stoga nije magičan trenutak socijalnog oporavka stigmatizirane osobe, već kontinuirani proces u koji mora biti obuhvaćen čitav niz aktera – od stigmatiziranih osoba, stručnog kadra, obitelji, prijatelja, šire zajednice. Zbog sve veće specijalizacije ekspertnog znanja i delikatnosti situacije koja se može promatrati s više razina potreban je transdisciplinarni pristup i suradnja različitih stručnih i znanstvenih područja poput sociologije, psihologije, psihijatrije, socijalne pedagogije te filozofije. – poručuju organizatori.

Cilj im je, navode, okupiti eksperte spomenutih područja i potaknuti njihovu komunikaciju kako bi u cijelosti sagledali problematiku reintegracije stigmatiziranih osoba iz penalnog i rehabilitacijskog sustava te time doprinijeli boljem shvaćanju situacije i mogućeg rješenja.

Prijave za aktivno sudjelovanje otvorene su do 21. ožujka, a zaprimaju se na e-mail adresi anomijauss@gmail.com. Stručnjaci u znanstvenom, nastavnom ili stručnom zvanju trebaju poslati naslove izlaganja, a studenti trebaju poslati sažetke. 

Iz Anomije objašnjavaju kako sažetak treba izgledati:

– Sažetak treba sadržavati od 1500 do 2000 znakova kojima će se opisati zadaci, ciljevi i sadržaj izlaganja, pregled rezultata recentnih istraživanja te zaključak izlaganja. Ispod sažetka treba navesti 5 ključnih riječi. Tekst može biti na hrvatskom ili engleskom jeziku, font Times New Roman, veličine slova 12 uz prored 1,5. Prije teksta sažetka treba navesti imena autora (maksimalno tri), stupanj obrazovanja, naziv fakulteta i naslov rada.

FOTO: PIXABAY