LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Softverska rješenja

Studenti RIT Croatia izrađuju web i mobilno rješenje za praćenje kvalitete i zagađenja zraka u suradnji s A1 Hrvatskom

– Suradnju s RIT Croatia pokrenuli smo kako bismo podigli interes studentske populacije za područje izrade softverskih rješenja ovakvoga tipa, ali i pružili podršku mladim pojedincima koji donose budućnost našeg poslovanja. – rekao je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike.

– Suradnju s RIT Croatia pokrenuli smo kako bismo podigli interes studentske populacije za područje izrade softverskih rješenja ovakvoga tipa, ali i pružili podršku mladim pojedincima koji donose budućnost našeg poslovanja. – rekao je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike.

Američki koledž RIT Croatia i A1 Hrvatska potpisali su ugovor o suradnji u sklopu koje će studenti s hrvatskih i američkog kampusa RIT-a razvijati programsko rješenje za praćenje zagađenja zraka.

Riječ je o projektu na kojem će raditi i međusobno se natjecati četiri tima studenata završne godine studija Informacijske tehnologije / Web and Mobile Computing u sklopu dvosemestralnog kolegija Senior Development Project na RIT-u. Ovaj kolegij uključuje rad na stvarnim projektima za stvarne klijente – kompanije u Hrvatskoj i Americi. Projektne timove čini šest do sedam studenata s RIT-ovih kampusa u Zagrebu, Rochesteru (New York), Dubrovniku i Dubaiju, pri čemu svaki tim uključuje studente s različitih kampusa RIT-a.

Jedan od ovogodišnjih klijenata je i A1 Hrvatska na čijem će projektu raditi studenti iz Hrvatske i Amerike. Svaki će tim zajedno raditi na istraživanju, razvoju, dizajniranju i testiranju funkcionalnog programskog rješenja za A1, što uključuje i sastanke te komunikaciju s klijentom, procjenu troškova i vremenskih okvira te evaluaciju projekta, s naglaskom na cjelokupan razvoj softvera, kao i korisničko iskustvo i pristupačnost rješenja.

– Rad na stvarnim projektima sa stvarnim kompanijama, korištenjem najnovijih tehnologija, omogućava studentima prikupljanje neizmjerno važnog stvarnog iskustva i znanja koje će moći primijeniti u budućim poslovnim situacijama. Rad na ovakvom projektu rezultira značajno lakšom i bržom prilagodbom studenata novim poslovnim okruženjima te istodobno njihovim budućim poslodavcima daje uvid u stvarne kompetencije studenata, što predstavlja win-win situaciju za sve. – izjavio je prilikom potpisivanja ugovora o suradnji doc. dr. sc. Martin Žagar, viši znanstveni suradnik i predavač na RIT Croatia.

Foto: PR foto

Zadatak studenata u okviru suradnje s A1 Hrvatskom bit će razviti web i mobilno rješenje za poslovnog korisnika (administratora sustava) te za javnost, koje će u stvarnom vremenu mjeriti koncentraciju lebdećih čestica i kakvoću zraka, odnosno njegovo zagađenje. Mobilnu aplikaciju povezat će s A1 Digital IoT platformom koja u oblaku prikuplja i analizira podatke prikupljene putem senzora na IoT uređajima. Ovi senzori komuniciraju s A1 platformom zahvaljujući NB IoT (Narrowband Internet of Things) mreži koja omogućuje protok informacija s lokacija na kojima standardni mobilni signal nema prodora, a u ovom trenutku A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj s nacionalnom pokrivenošću NB IoT mrežom.

– Suradnju s RIT Croatia pokrenuli smo kako bismo podigli interes studentske populacije za područje izrade softverskih rješenja ovakvoga tipa, ali i pružili podršku mladim pojedincima koji donose budućnost našeg poslovanja. Kako trenutno jedini osiguravamo nacionalnu pokrivenost NB IoT mrežom, sudjelovanje u ovom projektu odlična je prilika studentima da svoje teorijsko znanje unaprijede i upotpune praktičnim iskustvom u kreiranju najnovijih tehnoloških rješenja s konkretnom primjenom i koristi za društvo. Rad na stvarnom poslovnom slučaju omogućit će im visok stupanj razumijevanja poslovnih procesa tijekom razvoja aplikacija, što rezultira većom konkurentnošću po završetku obrazovanja i izlasku na tržište rada. Uz razvoj kompetencija studenata, ovom suradnjom ostvarujemo i vrlo važan benefit svježeg pogleda na proces izrade mobilnih aplikacija. Isto tako, drago nam je da kroz suradnju s internacionalnim timovima studenata imamo priliku širiti brend i izvoziti know-how A1 Hrvatske van granica naše zemlje. – rekao je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike.

FOTO: PR FOTO