LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rad u doba pandemije

Studenti progovorili o uvjetima odrađivanja posla u doba koronavirusa

Iako je pandemija mnogim studentima uzrokovala otkaze na poslu, postoje i oni kojima je omogućeno da rade iz udobnosti vlastita doma, ali i na svojim radnim mjestima. Donosimo njihova iskustva.

Iako je pandemija mnogim studentima uzrokovala otkaze na poslu, postoje i oni kojima je omogućeno da rade iz udobnosti vlastita doma, ali i na svojim radnim mjestima. Donosimo njihova iskustva.

Iako određene mjere polako popuštaju, još se uvijek nalazimo u neizvjesnoj situaciji vezanoj uz aktualnu pandemiju koronavirusa. Mnogi su, uključujući i studente, dobili otkaze na svojim radnim mjestima. Uz to, upitno je što će biti s onima koji rade sezonske poslove – jer je upitno i hoće li biti turističke sezone. 

Ipak, postoje studenti koji još uvijek rade, barem od kuće, ali poneki i na svojim radnim mjestima, i to uglavnom u trgovinama i telekomunikacijskim tvrtkama. Stoga, porazgovarali smo s troje studenata o njihovim iskustvima na poslu s obzirom na novonastalu situaciju. Riječ je o studentici projektnog menadžmenta Ivani K., studentici informatologije i informacijskih tehnologija Ivani M. te studentu prava Luki.

Ivana K. više od dvije godine radi kao agentica u online korisničkoj podršci i zadovoljna je svojim radom. Na pitanje je li se što promijenilo na njezinu radnom mjestu otkako su uvedene mjere protiv širenja koronavirusa, Ivana spremno odgovara:
– Privremeno sam ostala bez posla, no naposljetku je omogućen rad od kuće, pa tako radim. Plaća se nije mijenjala, a obujam posla izrazito je povećan.
Sličan odgovor daje i Ivana M. koja godinu dana radi kao agentica u pozivnom centru. Poslom je zadovoljna budući da je dinamičan i motivirajuć te ga je lako prilagoditi i organizirati prema studentskim obvezama. Ipak, i ondje su se promijenili uvjeti, ali osiguran joj je rad od kuće:
– Što se tiče radnog vremena, zapravo je još i fleksibilnije i poslodavac se prilagođava svakom pojedincu. Kada je u pitanju plaća, ona je čak i veća, premda je posao u ovim uvjetima pomalo i efikasniji.
Iako je djevojkama privremeno omogućeno da rade iz udobnosti vlastita doma te tako i dalje zarađuju, ali na trenutno sigurniji način, student Luka fizički odlazi na svoje radno mjesto. Inače radi u korisničkoj podršci za jednu tvrtku skoro tri godine i zadovoljan je poslom. Uvjeti se za studente, navodi, nisu posebno promijenili:
– Satnica je ostala ista sa svim pripadajućim bonusima, kao i fleksibilno radno vrijeme. Jedina je promjena u tomu što već mjesec dana nisam vidio svoje kolege s obzirom na to da gotovo svi oni koji su zaposleni preko agencije rade od doma. Nama ta mogućnost nije dana, ali ne žalim se.
Sukladno svemu opisanom, studenticama za odlazak na posao nije potrebna propusnica budući da ga odrađuju od kuće. S obzirom na to da se Lukino radno mjesto nalazi svega nekoliko kvartova dalje od njegova stana, ni on ju ne koristi, ali napominje da mu ju je poslodavac ipak odlučio izdati kako ne bi imao eventualnih poteškoća. 

U svakom slučaju, studentima je ovo i dalje nova situacija s kojom se suočavaju na različite načine. Potrebno je istaknuti da naši sugovornici i sami poznaju nekoliko studenata koji su dobili otkaz u mnogim trgovinama, kafićima i ostalim radnim mjestima koja nisu imala adekvatne uvjete za rad. Također, mnogi su od njih planirali raditi sezonske poslove kao animatori i ugostitelji, a postoje i oni koji čekaju da se krene s popuštanjem mjera kako bi potražili odgovarajuć posao za sebe.
FOTO: PIXABAY