LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarno djelovanje udruge CPSA

Studenti prikupili 7715 kn za Udrugu za sindrom Down 21; u planu i humanitarni koncert uživo

Studenti su organizirali online koncert u čijem je sklopu prikupljeno 7715 kn za splitsku Udrugu za sindrom Down 21. Najavljuju nastavak humanitarnog djelovanja te se nadaju da će se idući #CPSApomaže izvesti uživo.

Studenti su organizirali online koncert u čijem je sklopu prikupljeno 7715 kn za splitsku Udrugu za sindrom Down 21. Najavljuju nastavak humanitarnog djelovanja te se nadaju da će se idući #CPSApomaže izvesti uživo.

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) uz niz je aktivnosti kojima se inače bavi u posljednjem periodu nanizala humanitarne projekte. Naime, organizirala je akcije prikupljanja darova za djecu u Klaićevoj bolnici pod nazivom Božić u Klaićevoj, njeni su članovi volontirali u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima pogođenim potresom tako što su prevozili donacije i sortirali ih u sabirnim centrima te su, k tome, osmislili i proveli inovativnu akciju #CPSApomaže.

#CPSApomaže humanitarni je koncert koji se, umjesto tradicionalne Božićne humanitarne palačinkijade, održao online – na Facebooku i Zoomu – 18. prosinca. U njegovu je sklopu održana tombola, zahvaljujući kojoj je prikupljeno 7715 kuna. Čitav je iznos doniran Udruzi za sidrom Down 21 iz Splita koja je, kako navode organizatori, uz njihovu pomoć i pomoć drugih dobrih ljudi uspjela i ove godine nastaviti sa svojim radom. 

Koncert su za 188 slušatelja izveli: Lana Jurčević, Scifidelity Orchestre, Stela Rade, Matija Cvek, Elena Brnić, Karlo Horvat Čef, Antonio Krištofić, Premium Band, Marija Jelovečki, Ivano, Ela Katina, Eva Pilić, Tea Blatančić te studentice Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta: Ivona Mihalec, Ema Barić, Tea Tomić i Marija Latinčić. Izvedbom pjesme Božić bijeli odazvale su se i štićenice Udruge za sindrom Down 21 Split Ada i Željana sa svojom voditeljicom Anom Boko.

Studenti iz udruge CPSA dodaju i da iz reakcija zaključuju da su gledatelji bili oduševljeni. Ističu pritom da je u planu i novi humanitarni koncert te da se nadaju da će ga ovaj put održati uživo.


Na prvom koncertu, kao i na prikupljenim donacija, svima zahvaljuje Udruga za sindrom Down 21 Split, koja broji 62 člana i 40 volontera, pri čemu navodi i čime se sve bavi u svojem 20-godišnjem djelovanju: 

– Ciljevi su Udruge promicanje svih radnji i napora koji pridonose dobrobiti osoba sa sindromom Down, promicanje u svakom području i aspektu života, poticanje svih znanstvenih napora naspram boljitka i napretka u medicinskoj skrbi, obrazovanju, rehabilitaciji, stručnom osposobljavanju, zapošljavanju, slobodnom vremenu te neovisnom življenju, poticanje i povećavanje interesa osiguravajući im pritom sve potrebne resurse, podršku te usluge stvaranja veza između osoba sa sindromom Down, njihovih obitelji, prijatelja te udruga.

 

Područje društvenog djelovanja osmišljavanje je kvalitetnog slobodnog vremena, edukacija i osnaživanje osoba sa sindromom Down. Potrebno im je puno ljubavi, rada i truda kako bi se razvijali što bliže svojim vršnjacima, a udruga im to kroz brojne terapijske radionice osigurava – to je već 20 godina njihovo mjesto za rast i razvoj. Sve zajedno polaznicima daje mogućnost da se otvore i komuniciraju na drugačijoj razini i lakše usvajaju pojmove i tipove ponašanja koji im inače predstavljaju problem. Pa tako imamo kuharsku radionicu, dvije plesne radionice, glazbenu radionicu, radionicu za mališe, fotoradionicu i kreativnu radionicu. Puno su napredovali tijekom ovih godina u svakom pogledu otkad imaju kontinuirane radionice i terapije, pogotovo mališe kojima je najvažnija ta rana intervencija i zato ne smijemo dopustiti da sve stane. Hvala svima na pomoći, svaka kuna je zlata vrijedna!