LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademija dramske umjetnosti

Studenti predstavljaju projekte pred vodećim stručnjacima iz domaće audiovizualne industrije

Na 7. izdanju pitching foruma predstavit će se čak 11 studentskih projekata koji obuhvaćaju širok spektar formi i žanrova, od kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova do YouTube serijala.

Na 7. izdanju pitching foruma predstavit će se čak 11 studentskih projekata koji obuhvaćaju širok spektar formi i žanrova, od kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova do YouTube serijala.

Na Sceni F22 Akademije dramske umjetnosti (ADU), na adresi Frankopanska 22 u Zagrebu u petak, 24. svibnja 2024. godine, u 16 sati održat će se 7. izdanje PitchADU-a, jedinstvenog događanja na kojem studentice i studenti ADU-a imaju priliku svoje najbolje ideje predstaviti profesionalcima iz struke.

PitchADU je jednodnevno događanje, forum na kojem studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu imaju priliku predstaviti svoje projekte vodećim stručnjacima iz domaće audiovizualne industrije, a nastao je kao rezultat suradnje Akademije dramske umjetnosti, najstarije visokoškolske institucije u Hrvatskoj koja obrazuje buduće filmske profesionalce i Društva hrvatskih filmskih redatelja u organizaciji studenata i studentica Odsjeka produkcije


Središnji cilj PitchADU foruma jest omogućiti studentima da svoje projekte prezentiraju pred relevantnim profesionalcima kratkim prezentacijama, odnosno pitchinga, što im pruža jedinstvenu priliku za uspostavljanje kontakata u industriji i stjecanje dragocjenog iskustva u prezentiranju projekata pred stručnjacima. Uz podršku iskusnih producenata i ostalih profesionalaca mladi autori imaju šansu osigurati financiranje, pronaći partnere i/ili suradnike za svoje projekte, što je bio slučaj s projektima na prethodnim izdanjima PitchADU-a. 

Brojni studentski projekti realizirani uz potporu Studentskog centra VaraždinPitchADU će tako i ove godine ugostiti predstavnike televizija, produkcijskih kuća, festivala i umjetničkih udruga, kao i filmske redatelje, nezavisne producente i druge stručnjake zainteresirane za sudjelovanje, podršku ili suradnju na projektima. Važno je istaknuti da u publici sjede i predstavnici ključnih institucija poput Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i medija te Vijeća za elektroničke medije, što dodatno naglašava važnost događanja. 

Na 7. izdanju pitching foruma predstavit će se čak 11 studentskih projekata koji obuhvaćaju širok spektar formi i žanrova, od kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova do YouTube serijala. Kao popratni program Pitching foruma najavljuje se Masterclass s početkom u 12h pod nazivom Behind the scenes: Tajna uspjeha domaćih dokumentarnih TV formata na kojem će redatelji Saša Ban, Filip Filković Philatz i Tomislav Šoban govoriti o svojem iskustvu rada na uspješnim televizijskim dokumentarnim serijalima Dulum zemlje, Moderna vremena i Betonski spavači. Masterclass će moderirati student 1. godine diplomskog studija Produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata David Uranjek. 

Prilika za provedbu studentskog projekta: Studentski zbor ovog fakulteta raspisao natječaj


Projekt koji odabere  stručni žiri dodijelit će se novčana nagrada u iznosu od 700 eura, a sponzor nagrade je Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Uz to studenti mogu osvojiti i druge nagrade koje daju sponzori i partneri (Hvar film festival, Plac studio, Aviteh, 3z.rent, UO KOMPOT). Pobjednika ovogodišnjeg pitching foruma izabrat će tročlani žiri sastavljen od profesionalaca koji čine producent Matej Merlić, redatelj Josip Žuvan, član Društva hrvatskih filmskih redatelja te producentica i programska direktorica Zagreb film festivala Selma Mehadžić. Nakon pitching foruma slijedi petnaestominutna prezentacija o putu studentskog filma Fleka od prošlogodišnjeg PitchADU do European Short Pitcha u francuskom Rennesu pod nazivom Fleka - od PitchADU do European Short Pitcha.

PitchADU ove godine obiluje podrškom uglednih partnera koji su svojim doprinosom omogućili realizaciju događanja. Među ovogodišnjim sponzorima i partnerima nalaze se Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Desk Kreativne Europe - Ured MEDIA Hrvatske i Plac studio.

PitchADU možete pratite na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

IZVOR: 7. PITCHADU
FOTO: INIA HERENČIĆ, PITCHADU