LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Studenti Pravnog fakulteta spremni na prosvjed, ni danas ništa od ispunjenja njihovih zahtjeva

Ni danas nije došlo do donošenja odluka koje bi išle studentima u korist, pa će, u slučaju neispunjenja svih zahtjeva, u srijedu u 16 sati biti održan prosvjed studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ni danas nije došlo do donošenja odluka koje bi išle studentima u korist, pa će, u slučaju neispunjenja svih zahtjeva, u srijedu u 16 sati biti održan prosvjed studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu već duže vrijeme vlada nezadovoljstvo i negativna atmosfera zbog niza odbijenih prijedloga koje su studentski predstavnici uputili Vijeću i Upravi Fakulteta. 

U lipnju ove godine Studentski je zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu objavio izvještaj sa sjednice u kojemu je navedeno da je Uprava tada odlučila da neće održati dodatne ispitne rokove, ali da je pristala biti fleksibilna po pitanju komisijske zabrane od 90 dana na rujanskim rokovima, što se primarno donosilo na rubne slučajeve ako bi, recimo, studentu rujanski rok padao na 88. dan zabrane, a student bi inače mogao pristupiti roku da nije bilo pomicanja rokova. Zatim je uslijedio prijedlog dodatnog, odnosno trećeg ispitnog termina u rujnu, za što je na kraju 37 osoba, od čega 21 student bio za, 83 osoba protiv, a 15 suzdržanih, pa prijedlog nije bio prihvaćen i to je bila konačna odluka.

Neodgovaranje na upite

U kolovozu je uslijedila nova objava Zbora, u kojoj se navodi da je Uprava do tada već 12 dana ignorirala e-mail predstavnika vezan uz održavanje ispita u rujnu. Zatim se Zbor obratio Vijeću fakulteta, nakon 17 dana neodgovaranja Uprave, nakon čega je uslijedio odgovor Uprave u kojemu se navodi da su na mrežnim stranicama Fakulteta već dulje vrijeme sve aktualne obavijesti o planiranom održavanju ispita i nastave.

– Drugih odluka nema, a one u ovom trenutku ni nisu potrebne niti moguće. Vaše inzistiranje, premda se može činiti da je rezultat nepoznavanja stvarnog stanja, ipak doživljavamo samo kao pretjerani aktivizam osnovan na mladalačkim osobnim ambicijama. Slijedom, na Vaše mailove uistinu nismo odgovorili, a da smo i htjeli odgovoriti, ne bismo imali ništa novo u odnosu na sve ono što Vam je poznato već dulje vrijeme – stajalo je u odgovoru Uprave.

Peticija i odbijanje prijedloga

Pogođeni odgovorom i nerazumijevanjem Fakulteta, studentski su predstavnici pokrenuli peticiju koju je na kraju potpisalo više od 1500 studenata, a koja je zatim predana Upravi i Vijeću, te su u njoj tražili 6 zahtjeva, od kojih se na kraju na sjednici raspravljalo o 3: smanjivanju uvjeta za upis više godine na 44 ECTS-boda u akademskoj godini 2020/2021, mogućnosti plaćanja školarine u više rata za sve studente u akademskoj godini 2020/2021, smanjenju cijene školarine. Niti jedan od ta tri zahtjeva nije bio usvojen, odnosno mogućnost obročnog plaćanja školarine već je postojala ako student pošalje molbu s valjanim razlozima.
Vezano:
Povećanje cijene ECTS-boda za izvanredne studente

Novi šok uslijedio je kada je Zbor obavijestio o tome da se, kako su tada naveli, kriomice izglasalo povećanje cijene ECTS-boda za izvanredne studente sa 100 na 120 kuna. Zbor je vrlo brzo uložio suspenzivni veto na odluku, što bi značilo da ona neće biti na snazi 8 dana od ulaganja te da će se o tome ponovno odlučivati, no dekan je odbio veto. Studenti su se tada žalili i zbog prekratkog upisnog roka i vremena za plaćanje školarine, ali i nekolegijalnog stava referade koja je, prema onome što su prenijeli predstavnici, zabranjivala studentima da se javljaju s pitanjima oko upisa te je tada Zbor apelirao na studente da ne uplaćuju školarinu i da prate njihove obavijesti. 
Vezano:   
Anketa 

Prije jedan dan pokrenuta je anketa u kojoj su predstavnici prikupljali broj zainteresiranih studenta koji bi bili voljni podržati ih u njihovoj borbi ako bi došlo do bojkota plaćanja školarine ili prosvjeda. Tada su naveli da je prema rezultatima glasovanja jasno da ni članovi Vijeća i profesori nisu bili upoznati s odlukom i namjerom Uprave da povisi cijenu ECTS-boda, a riječ je o sljedećim glasovima:
  1. Prijedlog odluke o naknadama za usluge u akademskoj 2020/2021. godini u kojem je IZBRISANA odredba prema kojoj „Naknada troškova po upisanom ECTS-bodu za izvanredne studente – 100,00 kuna“ te je pripojena stavku o naknadi troškova za redovne studente – izglasana je na sjednici Vijeća sa 130 glasova ZA, 1 glasom PROTIV i 5 suzdržanih glasova.
  2. Prijedlog studentske peticije o donošenju odluke o smanjivanju školarina za ak. godinu 2020/21. ODBIJEN je s 55 glasova ZA, 62 glasa PROTIV i 23 suzdržana glasa.
Sastanak s Upravom

Zbog svega navedenoga danas je u 13:30 bio zakazan sastanak Uprave fakulteta i Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Zagrebu na kojemu su kao glavne točke rasprave navedena 3 zahtjeva: stavljanje odluke o cijeni školarine za izvanredne studente izvan snage i sazivanje izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća na kojoj bi se ponovilo glasovanje; produljenje krajnjeg roka za uplatu školarine za sve studente do 1. listopada 2020. godine. Treći zahtjev odnosio se na studente 5. godine kojima je potrebno omogućiti upis predmeta modula i izbornih predmeta, što je bilo upitno zbog kratkog upisnog roka s obzirom na to da studentima te godine nisu upisane ocjene u Studomatu.

Kako je kasnije izvijestio Zbor, na sastanku nije dogovoreno ništa konkretno jer dekan nije bio na njemu, međutim, u srijedu će u 16 sati biti organiziran prosvjed ako zahtjevi studentskih predstavnika ne budi ispunjeni u potpunosti. 
FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR