LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osnovana Pravna klinika

Studenti Pravnog fakulteta u Rijeci pružaju besplatnu pravnu pomoć

Primarni je cilj Pravne klinike omogućiti studentima stjecanje praktičnih vještina i kompetencija za rad te neposrednu primjenu stečenog teorijskog znanja kroz pružanje pravne pomoći najranjivijim članovima društva.

Primarni je cilj Pravne klinike omogućiti studentima stjecanje praktičnih vještina i kompetencija za rad te neposrednu primjenu stečenog teorijskog znanja kroz pružanje pravne pomoći najranjivijim članovima društva.

Pravni fakultet u Rijeci osnovao je Pravnu kliniku – Centar za besplatnu primarnu pravnu pomoć, kroz projekt Praxis Iuris – besplatna primarna pravna pomoć i stručna praksa na Pravnom fakultetu u Rijeci. U njegovu će sklopu studenti odrađivati novi model stručne prakse. 

Kako je priopćio Grad Rijeka, primjenjujući pravne institute i propise na konkretno činjenično stanje, stručna praksa koja uključuje neposredni kontakt sa strankama, poput modela Pravne klinike, studentima omogućuje unaprjeđenje praktičnih vještina i kompetencija potrebnih za tržište rada. Razvijaju samostalnost i odgovornost te se povezuju s poslodavcima, čime se olakšava njihov put prema tržištu rada.

Kroz praksu se utječe i na društvenu korist. Studenti viših godina uz mentorstvo pružat će besplatnu primarnu pravnu pomoć socijalno i ekonomski najugroženijim građanima. Usluge Pravne klinike bit će namijenjene korisnicima Primorsko-goranske i Istarske županije, a do sada su potpisani sporazumi o suradnji s Prihvatilištem za beskućnike Ruže sv. Franje i SOS-om Rijeka – centrom za nenasilje i ljudska prava. 

Osim novog oblika stručne prakse, za kojim vlada veliki interes, istaknuto je da će se povećanjem udjela terenske nastave, simuliranim suđenjima i povećanjem broja uključenih studenata uz mentorstvo unaprijediti kvaliteta kliničkih predmeta na integriranom studiju i postojeća praksa. Osnovat će se i Služba za stručnu praksu koja će pružati potporu studentima i usmjeravati ih u odgovarajuće modele stručne prakse. 

Spomenuti projekt, vrijedan više od 3 milijuna kuna i financiran iz EU fondova, provodi se od 9. ožujka 2020. i traje točno tri godine. U njegovu sklopu dosad je održan niz radionica, izdane su zbirke knjiga Praxis luris te priručnik za studente. Kako prenosi Novi list, u tijeku je nabavka računala za rad Pravne klinike, a zbog pandemije rad će se, u suradnji s udrugama civilnog društva, organizirati kao telefonska dežurstva studenata koje će građani moći kontaktirati u dogovoreno vrijeme.
FOTO: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI