LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravni fakultet u Zagrebu

Studenti prava se pobunili protiv dvostruke školarine, dekan odgovorio: „Svakodnevno obavljamo povrate"

Dekan kaže kako svaki student može zatražiti povrat na jednostavan način te da se povrati školarina provode svakodnevno.

Dekan kaže kako svaki student može zatražiti povrat na jednostavan način te da se povrati školarina provode svakodnevno.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu našao se u središtu kontroverze nakon što su studenti prijavili problem s uplatom školarine. Prema informacijama objavljenim u Jutarnjem listu, neki su studenti, unatoč pravovremenoj uplati školarine, primili obavijesti da moraju ponovno uplatiti iznos jer njihove uplate nisu evidentirane. Školarina iznosi 955,60 eura, uz dodatak od 39 eura za upisninu.

Kao odgovor na priču Jutarnjeg lista, Fakultet je izdao službeno priopćenje u kojem su nastojali razjasniti situaciju.
 

„Ispričavam se u ime Fakulteta ako je netko stekao dojam da bismo htjeli naplaćivati dvostruke školarine. To bi bilo i nemoralno i nezakonito, nikad to nismo radili, a ni nećemo. Niti jedan student, roditelj ili skrbnik ne treba dva puta platiti školarinu.", istaknuo je dekan fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić.


U priopćenju se objašnjava da su upute o uplati školarine jasno navedene i poslane svakom studentu na njegov osobni e-mail.

Osigurano više od 200 tisuća eura za stipendiranje školarina bivšim i sadašnjim vrhunskim sportašima


 

„Student zapravo ni ne treba čitati upute na mrežnoj stranici, jer ih ima u svojem e-mail sandučiću. U uputama je jasno naznačeno da se uplate školarine obavljaju od 7. do 9. listopada. Točno određeno vremensko razdoblje predviđeno za uplatu uobičajena je praksa i na drugim fakultetima.", dodao je dekan.


Dekan kaže kako svaki student može zatražiti povrat na jednostavan način.
 

„Imali smo slučajeve kad se student javio telefonom u neku od fakultetskih službi, počevši od Studentske službe ili Studentskog informacijskog centra do Računovodstva ili Ureda dekana, objasnio potrebu hitnog povrata te mu je povrat hitno i obavljen. Tako ćemo raditi i dalje, do kraja upisa.", kazao je dekan.

Dekan također naglašava kako se povrati školarina provode svakodnevno.

„Napominjem da svakodnevno obavljamo povrate neispravno uplaćene školarine, što uključuje one koje su uplaćene izvan roka, uz navođenje pogrešnog poziva na broj, budući da se paralelno obavljaju upisi u više naših studijskih programa, uz pogrešan JMBAG, i sl., što ćemo činiti i dalje, sve dok upisi ne budu završeni.", dodao je.


Prema dekanovim riječima, razlog za striktno vremensko ograničenje leži u potrebi da se utvrdi konačna visina školarine nakon upisa seminara i vježbi, koji se mogu upisati tek po prethodnom izvršenom upisu kolegija.
 

„Razlog ograničenja na Pravnom fakultetu je što se tek par dana prije toga, nakon upisa seminara i vježbi, koji se mogu upisati tek po prethodno izvršenom upisu kolegija, može utvrditi konačna visina školarine. S obzirom na to da se školarine uplaćuju na fakultetski račun u banci, naše službe mogu utvrditi tko je školarinu uplatio i je li uplatio pravilno tek nakon što Fakultet primi izvod iz banke za 9. listopada. Fakultet po prirodi bankarskog poslovanja nema mogućnosti istovremeno, u realnom vremenu, pratiti uplate školarina, no, ako student uz zahtjev za povrat priloži uplatnicu ili drugi dokaz da je uplatu obavio, njegov se zahtjev odobrava i prije nego banka dostavi zbirni izvod svih uplata Fakultetu.", objasnio je.


Iako Fakultet naglašava svoju spremnost da riješi problem, studenti se i dalje pitaju o efikasnosti i jasnoći procesa prijave, dok se nadaju da će ovakvi incidenti biti izbjegnuti u budućnosti.
IZVOR: PRAVNI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA