LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radovi pri kraju

Studenti Pomorskog fakulteta uskoro će dobiti radionicu s opremom vrijednom oko milijun kuna

– Ovo je jedan od većih iskoraka Pomorskog fakulteta moru, odnosno osnaženju praktičnog dijela edukacije budućih pomoraca, ali i mogućnosti značajnog povećanja znanstveno-istraživačkog potencijala Pomorskog fakulteta te samog Sveučilišta u Rijeci. – poručio je dekan Jugović.

– Ovo je jedan od većih iskoraka Pomorskog fakulteta moru, odnosno osnaženju praktičnog dijela edukacije budućih pomoraca, ali i mogućnosti značajnog povećanja znanstveno-istraživačkog potencijala Pomorskog fakulteta te samog Sveučilišta u Rijeci. – poručio je dekan Jugović.

Početkom sljedeće akademske godine trebala bi se početi koristiti znanstveno-istraživačka radionica koju bi, između ostalih, koristili studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci, piše Novi list.

Dvije godine trebalo je da Pomorski fakultet dobije svoju lokaciju neposredno kraj mora, odnosno u lučici Torpedo, no sada bi, kako je rekao dekan prof. dr. Alen Jugović za Novi list, konačno trebao doći trenutak kada će se budućim pomorcima moći pružiti kvalitetnija edukacija u smislu praktičnog dijela studija:
– Korištenje radionice predviđa se s početkom nove akademske godine, u listopadu, planira se svečano i veliko otvorenje. Ovo je jedan od većih iskoraka Pomorskog fakulteta moru, odnosno osnaženju praktičnog dijela edukacije budućih pomoraca, ali i mogućnosti značajnog povećanja znanstveno-istraživačkog potencijala Pomorskog fakulteta te samog Sveučilišta u Rijeci. U tom smjeru je osnovan i Centar za morske tehnologije kao ustrojbena jedinica fakulteta čije će sjedište biti u ovoj radionici. Cilj Centra je znanstveno istraživanje te razvoj i primjena morskih tehnologija, pri čemu će uvelike pomoći prostor radionice i sama blizina mora.
Pomorski fakultet surađivat će s Tehničkim fakultetom koji će s njima dijeliti radionicu, a studentima će ondje biti osigurane i edukacije:
– Edukativni dio radionice je namijenjen održavanju praktične nastave i pokaznih vježbi iz stručnih kolegija na programima obrazovanja studenata. Samo projektiranje počelo je još prije više od dvije godine, a usprkos problemima s izvođenjem radova i pandemijom, vidi se veliki napredak radova i uspješno privođenje projekta svome kraju. Radionica se sastoji od ukupno 700 četvornih metara prostora na kojem će se smjestiti brodski motor i oprema za zavarivanje, kao i ostala potrebna oprema za održavanje praktičnih vježbi. Dodatno prostor je oplemenjen s dvije moderne učionice, jednom kancelarijom, skladištima za istraživačku opremu te garderobama i sanitarnim čvorovima, odnosno svim onim što jedan edukativno-istraživački prostor zahtijeva. Namjera fakulteta je da svoj plovni park koji se trenutno nalazi u luci Porto Baroš, u koju dolazi marina, prebaci na obalu ispred radionice. Time bi se dobila dodana vrijednost same radionice jer bi studenti mogli kombinirati učioničku nastavu, praktičnu nastavu u radionici te praktičnu nastavu na moru u plovilima. – izjavio je prodekan za stručni razvoj i usavršavanje izv. prof. dr. Frančić za Novi list.
Ukupna vrijednost opreme kreće se oko milijun kuna, otkrio je dekan Jugović za Novi list, što ovaj projekt čini jednim od najvećih iskoraka u poboljšanju uvjeta rada studenata i profesora. Za edukaciju će po novome biti dostupan Loadmaster, softver za simuliranje ukrcaja/iskrcaja s brodova, brodski motor, sklopovlje za mjerenje emisije štetnih plinova, uređaj za lasersko skeniranje i mapiranje prostora LIDAR, 3D printer, simulator virtualne stvarnosti za simuliranje brodske infrastrukture i procesa, daljinski upravljiva podvodna ronilica/dron te bespilotna letjelica na vlastiti pogon zbog koje je fakultet postao i operator sustava bespilotnog zrakoplova.

Ono što ovaj projekt čini posebno zanimljivim jest to što je nastao u prostoru koji je bio prazan i derutan, a sada će poslužiti kao mjesto u kojemu će budući pomorci graditi svoje znanje i mjesto na kojemu će započeti svoj put prema razvoju karijere.
FOTO: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI