LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava za vrijeme pandemije koronavirusa

Studenti podijeljeni oko nastave u tekućoj akademskoj godini; evo kako su protekla prva predavanja

Svoje dojmove o prvim predavanjima u novoj akademskoj godini, drugačijoj od svih do sada, s nama je podijelilo 5 studentica iz Zagreba, Osijeka i Rijeke.

Svoje dojmove o prvim predavanjima u novoj akademskoj godini, drugačijoj od svih do sada, s nama je podijelilo 5 studentica iz Zagreba, Osijeka i Rijeke.

U ponedjeljak, 5. listopada, počela je nastava većini studenata viših godina na sveučilištima, odnosno njihovim sastavnicama diljem Hrvatske. Odlučili smo, stoga, provjeriti kako je studentima protekao prvi dan nove akademske godine.

S nama je svoje iskustvo podijelilo 5 studentica iz Zagreba, Osijeka i Rijeke. Prema onome što nam otkrivaju, čeka ih nekoliko dana ili tjedana prilagodbe na novi način studiranja. 

Studentica koja studira na osječkoj Akademiji kaže da je prvoga dana predavanja nastao metež, barem na njezinoj godini studija:
– Prvih pet tjedana imat ćemo samo izborne kolegije. Za mene osobno to znači da imam faks samo četvrtkom: tri kolegija s pauzom od pola sata ili sat. Nisam sigurna kako je na drugim odsjecima, ali ovaj je raspored posve nelogičan. Što se odabira izbornih kolegija tiče, mogli smo birati samo grupu predmeta (A ili B) koja ima po tri kolegija. Ako smo odslušali neki od njih, u rezervi je također mizeran izbor od tri kolegija. Ako smo i to odslušali, referada će smisliti što će se učiniti dalje. Što se same grupe tiče, dopušteno je 20 studenata u svakoj, makar ne bili isti smjer (medijska kultura i kulturalni menadžment). Meni to ništa nema smisla!
Slično iskustvo ima još jedna studentica te Akademije:
– Ni kod mene nije posebno drugačije, budući da studiram na istom faksu. U prvih 10 tjedana nastave slušat ćemo izborne kolegije na fizičkoj nastavi, a tek onda obvezne, i to online. Isto su nas tako podijelili u A i B grupu, neki studenti nose maske, neki ne. Profesori uglavnom ne nose ili skinu masku tijekom predavanja i svi su baš zbunjeni. Više se priča o koroni, nego o samoj nastavi.
Obratili smo se prodekanici za nastavu spomenute Akademije, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor.

Treća studentica kaže nam da i kod njih na Fakultetu hrvatskih studija nije sve kristalno jasno:
– Vidljivo je da su se stvari zakomplicirale; kao prvo, sva predavanja su uživo, ali su profesori već predložili alternativu u slučaju da budemo prisiljeni slušati nastavu online. Što se tiče maski one su, naravno, obvezne na svim predavanjima i u prostorijama poput menze, knjižnice itd. U menzi se smije skinuti maska tek kada se jede te za jednim stolom smije sjediti samo dvoje studenata. Uz to, vjerojatno najkompliciranije za profesore, da u predavaoni može biti istovremeno maksimalno 13 studenata, što ponekad znači da se jedan kolegij mora podijeliti u četiri grupe, a to stvara kaos u rasporedu i brojne kolizije.
Naša iduća sugovornica studira sociologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te je, unatoč svemu, zadovoljna što je nastava uživo jer smatra da je sociolozima kontakt iznimno važan:
– Mi smo podijeljeni na dvije grupe (A i B) s obzirom da nas ima malo. Ja sam u A grupi što znači da sam ovaj cijeli tjedan na faksu, dok kolege iz B grupe slušaju predavanja online preko kamere, odnosno Teamsa. Jedino ćemo izborne predmete svi imati online, a za ovo ostalo kombinirat ćemo sistem s grupama. Prvoga dana predavanja imali smo tehničkih poteškoća s kamerom tako da smo kasnili s predavanjem nekih 25 minuta. Uglavnom, model nije najbolji, ali je sigurno bolji od toga da smo svi online jer ipak, barem nama sociolozima potreban je socijalni kontakt.
Naša zadnja sugovornica dolazi iz Rijeke te studira na Filozofskom fakultetu u Rijeci:
– Mi imamo nastavu samo ponedjeljkom i utorkom jer su namjestili da većina studenata Filozofskog fakulteta u Rijeci ima nastavu samo dva dana u tjednu da ne dođe do stvaranja potencijalno opasnih gužvi. Online imamo samo izborne predmete i ja sam baš zadovoljna kako se sve na kraju organiziralo.
Ipak, unatoč tome što je nekima prvi dan protekao bolje, a drugima lošije, vjerujemo da će se stanje poboljšati u narednim tjednima kada se studenti i profesori prilagode novoj situaciji ako, naravno, ne dođe do zaraze među studentima i djelatnicima.
FOTO: PEXELS