LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muke po studentima

Studenti otkrili kako izgleda praćenje nastave iz domova – internet slab ili nepostojeći

Dio studenata diljem Hrvatske primoran je nastavu na daljinu pratiti iz studentskih soba, što je često nemoguće zbog loše kvalitete internetske veze.

Dio studenata diljem Hrvatske primoran je nastavu na daljinu pratiti iz studentskih soba, što je često nemoguće zbog loše kvalitete internetske veze.

Pitali smo studente koji žive u studentskim domovima diljem Hrvatske mogu li nesmetano pratiti nastavu na daljinu iz studentskih soba koristeći domski internet, a odgovor je, očekivano, pretežito bio da ne mogu. 

Odgovorili su nam u najvećoj mjeri, 50%, studenti iz Zagreba, zatim slijede studenti iz Rijeke, Splita, Dubrovnika, Zadra i Varaždina. Među ispitanicima uvjerljivo je najviše bilo onih koji su 3. godina preddiplomskog ili integriranog studija, 35,7%, dok su ostali studenti bili 1. godina preddiplomskog ili integriranog studija, 1. godina diplomskog studija, 2. godina diplomskog studija i 2. godina preddiplomskog ili integriranog studija.



Čak 57,1% studenata izjasnio se da ne mogu pratiti nastavu iz studentskih soba koristeći domski internet, a ovo su neki od razloga:
– Problemi sa signalom.

– Nema interneta.

– Veza je preslaba i nekada ima velike zastoje, nekada ne prepoznaje eduroam.

– Ponekad nestane veza i resetiranjem laptopa ne želi se ponovno uspostaviti.
– Izbacuje me često s predavanja.
– Nemam signala u sobi.
Među anketiranima bili su studenti raznih područja studija pa su se tako među njima našli studenti prava, informatike, edukacijske rehabilitacije, grafičkog dizajna, fizioterapije, germanistike i povijesti umjetnosti, računarstva, povijesti Jadrana i Mediterana, elektrotehnike, inženjerstva materijala, međunarodnog poslovanja itd. Zanimljivo je da, primjerice, student strojarstva nije imao problem s internetom, kao ni student elektrotehnike. Ipak, nije pravilo da studenti ovih usmjerenja nemaju problema ili da ih uvijek mogu samostalno riješiti jer ih je imao student 1. godine diplomskog studija informatike. Studenti su, nažalost, prepušteni sreći i tome u kojem su domu smješteni, u kojoj sobi i ima li ondje uopće signala.

Dio je riječkih studenata bio podijeljen pa su tako neki bez problema mogli pratiti nastavu, dok je jedan student rekao da ne može pratiti zbog lošeg signala u sobi i da je taj problem pokušao riješiti, ali bezuspješno jer mu nitko nije odgovarao na e-mail. Kako doznajemo iz riječkog SC-a, studenti kvar trebaju prijaviti putem poveznice ili putem e-mail adrese it.podrska.trsat@scri.hr.

Student FSB-a rekao je da ne može pratiti nastavu jer nema signala u sobi i da je taj problem pokušao riješiti, ali, kako on kaže, to nije njihov problem. Još su nam ranije iz SC-a na naše pitanje je li u planu osiguravanje kvalitetnije mreže odgovorili da studenti mogu prijaviti probleme vezane uz domski internet u skladištu doma, popunjavajući za to predviđeni formular kako bi temeljem tako dobivenih nužnih podataka mogli pristupiti rješavanju problema. Ako ne bude odaziva na takvu pritužbu, pozivaju da im se stanari slobodno obrate e-mailom.
– Studentski centar u Zagrebu kontinuirano ulaže u studentski standard. Budući da veći broj ljudi koristi internetsku mrežu zbog praćenja online nastave, ona je opterećena. Trudimo se da otklonimo problem u što kraćem mogućem roku u suradnji s pružateljem usluge domskog interneta. 
Studenti iz dubrovačkog studentskog doma, kao i varaždinskog, izjasnili su se da nemaju problema s praćenjem nastave iz svojih studentskih soba, a jedna osoba koja je odgovorila na pitanja iz ankete kaže da zbog slabe veze nije mogla pratiti nastavu na daljinu zbog čega je pokušala riješiti problem s informatičkim službom doma, ali problemi su se nastavili. 

Na upite studentskim centrima o tome imaju li u planu osiguravanje kvalitetnije i jače veze nismo dobili konkretan odgovor ni od jednog centra nego su nas upustili kome se studenti mogu obratiti oko rješavanja poteškoća.
FOTO: PIXABAY