Ecotrophelia Hrvatska 2025.
Studenti osmislili zdravi prehrambeni proizvod koji ih vodi na europsko natjecanje u Kölnu
Riječ je o dehidriranom čipsu od sezonskog povrća nepravilnog izgleda koje se uobičajeno odbacuje.

Riječ je o dehidriranom čipsu od sezonskog povrća nepravilnog izgleda koje se uobičajeno odbacuje.
Na 11. nacionalnom studentskom natjecanju Ecotrophelia Hrvatska 2025., održanom 11. lipnja na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prvo mjesto osvojio je studentski tim InovEativci s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Njihov inovativni „Rootoos”, povrtni čips s umakom, prepoznat je kao najbolji eko-inovativni prehrambeni proizvod.
Natjecanje, koje svake godine okuplja kreativne studentske timove s ciljem razvoja održivih prehrambenih rješenja, održano je pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, a u organizaciji Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i EIT Food Huba Hrvatska – konzorcija sastavljenog od inovacijske agencije Smion i PBF-a.
Pobjednički proizvod „Rootoos” nastao je kao odgovor na aktualne izazove u prehrambenom lancu. Riječ je o dehidriranom čipsu od sezonskog povrća nepravilnog izgleda koje se uobičajeno odbacuje. Ovaj snack je u potpunosti prirodan, bez aditiva i konzervansa, bogat vlaknima, a začini su izrađeni od ostataka nakon guljenja povrća, s dodatkom morske soli. Pakiran u recikliranu ambalažu, „Rootoos” ističe se i održivim pristupom proizvodnji. Posebno ohrabrujuće je što su djeca tijekom istraživanja proizvoda rado prihvatila „Rootoos” kao zamjenu za klasične grickalice, što potvrđuje njegov potencijal na tržištu.
Tim InovEativci čine studentice enogastronomije Katarina Vondrak, Anita Rašić, Ema Herc i Paola Jambrović, studentica računovodstva Gabrijela Hron te student elektroničkog poslovanja i programskog inženjerstva Ivan Rengel. Njihova ideja osvojila je povjerenstvo koje je činilo čak 12 članova – stručnjaci s PBF-a, predstavnici KBC-a Zagreb, HZJZ-a, HGK te renomiranih tvrtki poput Nestléa, Francka, Leda, Zvijezde i drugih.
Osim priznanja, tim iz Požege osvojio je i novčanu nagradu od 700 eura te pravo predstavljanja Hrvatske na europskom natjecanju Ecotrophelia Europe koje će se održati 7. i 8. listopada 2025. u Kölnu, u sklopu svjetskog sajma hrane i pića Anuga. Svim članovima tima InovEativci želimo puno uspjeha na europskom natjecanju – uz ovakav pristup, kreativnost i entuzijazam, sigurno će i ondje ostaviti snažan dojam.

OZNAKE:
FOTO:
FREEPIK / ILUSTRACIJA