LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ecotrophelia Hrvatska 2025.

Studenti osmislili zdravi prehrambeni proizvod koji ih vodi na europsko natjecanje u Kölnu

Riječ je o dehidriranom čipsu od sezonskog povrća nepravilnog izgleda koje se uobičajeno odbacuje.

Riječ je o dehidriranom čipsu od sezonskog povrća nepravilnog izgleda koje se uobičajeno odbacuje.

Na 11. nacionalnom studentskom natjecanju Ecotrophelia Hrvatska 2025., održanom 11. lipnja na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prvo mjesto osvojio je studentski tim InovEativci s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Njihov inovativni „Rootoos”, povrtni čips s umakom, prepoznat je kao najbolji eko-inovativni prehrambeni proizvod.

Natjecanje, koje svake godine okuplja kreativne studentske timove s ciljem razvoja održivih prehrambenih rješenja, održano je pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, a u organizaciji Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i EIT Food Huba Hrvatska – konzorcija sastavljenog od inovacijske agencije Smion i PBF-a.

Hrvatski studenti osvojili broncu na međunarodnom natjecanju inovativnih plovila u Monaku



Pobjednički proizvod „Rootoos” nastao je kao odgovor na aktualne izazove u prehrambenom lancu. Riječ je o dehidriranom čipsu od sezonskog povrća nepravilnog izgleda koje se uobičajeno odbacuje. Ovaj snack je u potpunosti prirodan, bez aditiva i konzervansa, bogat vlaknima, a začini su izrađeni od ostataka nakon guljenja povrća, s dodatkom morske soli. Pakiran u recikliranu ambalažu, „Rootoos” ističe se i održivim pristupom proizvodnji. Posebno ohrabrujuće je što su djeca tijekom istraživanja proizvoda rado prihvatila „Rootoos” kao zamjenu za klasične grickalice, što potvrđuje njegov potencijal na tržištu.

Sportska dvorana fakulteta u Požegi dostupna za najam, evo koliko se plaća po satu


Tim InovEativci čine studentice enogastronomije Katarina Vondrak, Anita Rašić, Ema Herc i Paola Jambrović, studentica računovodstva Gabrijela Hron te student elektroničkog poslovanja i programskog inženjerstva Ivan Rengel. Njihova ideja osvojila je povjerenstvo koje je činilo čak 12 članova – stručnjaci s PBF-a, predstavnici KBC-a Zagreb, HZJZ-a, HGK te renomiranih tvrtki poput Nestléa, Francka, Leda, Zvijezde i drugih.

Osim priznanja, tim iz Požege osvojio je i novčanu nagradu od 700 eura te pravo predstavljanja Hrvatske na europskom natjecanju Ecotrophelia Europe koje će se održati 7. i 8. listopada 2025. u Kölnu, u sklopu svjetskog sajma hrane i pića Anuga. Svim članovima tima InovEativci želimo puno uspjeha na europskom natjecanju – uz ovakav pristup, kreativnost i entuzijazam, sigurno će i ondje ostaviti snažan dojam.

Nakon što je bivši dekan prešao u politiku, novi dekan preuzeo vodstvo fakulteta u Požegi



FOTO: Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi
IZVOR: FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA