LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ideje za povećanje zaposlenosti

Studenti osmislili kako zaposliti 10 000 mladih u sljedećem desetljeću!

– Naša platforma idejno ima tri funkcije i jedan zajednički cilj – zaposlenje, ostvarenje poduzetničkih ideja i razvoj vještina s ciljem zapošljavanja mladih. – objasnili su predstavnici tima Absolute Knowledge.

– Naša platforma idejno ima tri funkcije i jedan zajednički cilj – zaposlenje, ostvarenje poduzetničkih ideja i razvoj vještina s ciljem zapošljavanja mladih. – objasnili su predstavnici tima Absolute Knowledge.

Društvena mreža za traženje posla, platforma za evaluaciju znanja i vještina, poticanje ruralnog razvoja, pripravništvo prema potrebama poslodavaca, easy access-platforma za freelancing, digitalna platforma za sitne poslove prema trenutnoj potražnji, digitalno recikliranje otpada, platforma za povezivanje mladih s tvrtkama ili razvoj dostavne mreže bez zagađenja okoliša – ideje su to kojima bi se studenti borili protiv globalne nezaposlenosti mladih, a koje su osmislili za temu kako stvoriti smisleni posao za 10 000 mladih u sljedećem desetljeću.

Tema je to ovogodišnjega globalnoga studentskog natjecanja HULT Prize 2019, čiji je nacionalni finalni pitch održan 17. prosinca na Veleučilištu VERN'. U njegovu se sklopu deset studentskih timova nadmetalo svojim idejama i projektima za plasman u regionalno finale.

Najboljom idejom koja izravno može doprinijeti dugoročnom smanjenju nezaposlenosti mladih proglašena je ona studentskog tima Absolute Knowledge, koji čine VERN'ovi studenti Magdalena Bednjanec, Jelena Malinarić i Tibor Pavić. Oni su kao rješenje za ovaj globalni izazov osmislili internetsku platformu pod nazivom IntraTwine, a riječ je o platformi koja mladima olakšava snalaženje na tržištu rada.

– Naša platforma idejno ima tri funkcije i jedan zajednički cilj – zaposlenje, ostvarenje poduzetničkih ideja i razvoj vještina s ciljem zapošljavanja mladih. Korisniku bi se time omogućilo traženje posla na temelju vlastitih vještina, povezivanje s drugim korisnicima u ostvarivanju poduzetničkih ideja te pronalaženje načina kako unaprijediti vlastita znanja i vještine na temelju potražnje na tržištu rada. Za početak bismo se orijentirali na hrvatsko tržište, a ambicija je postati globalni learning and opportunity hub. – objasnili su predstavnici tima.

Pobjedom na nacionalnom finalnom pitchu tim Absolute Knowledge osvojio je put na regionalno finale globalnoga studentskog natjecanja HULT Prize 2019. u regiju prema vlastitom izboru (London, San Francisco, Boston, Dubai, Šangaj, Tokyo, Madrid, Pariz, Rio de Janeiro, Mexico City ili neki od 15 drugih gradova), u kojem će se boriti za ulazak u veliko finale u New Yorku i glavnu nagradu od 1 000 000 američkih dolara za realizaciju svoje ideje.

Članovi tima za regionalno finale odabrali su San Francisco, gdje će se sa svojom idejom natjecati protiv ostalih studentskih timova s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a itd. Hrvatska će svoje predstavnike u regionalnom finalu tako imati i petu godinu zaredom, a natjecanje se na Veleučilištu VERN' izvodi u suradnji sa startup-akceleratorom The Hult Prize Fundationom.

Studenti su na ovogodišnjem natjecanju imali zadatak predložiti društvenopoduzetničke ideje i projekte o temi PROVIDE meaningful work for 10,000 youth within the next decade, a sudjelovanje studenata iz cijeloga svijeta i globalna važnost izazova na koje studenti predlažu rješenja razlozi su zašto se ovo natjecanje kolokvijalno naziva i Nobelova nagrada za studente.

FOTO: VERN'