LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stipendija nije isplaćena većini dobitnika

Studenti (ne)dobitnici Državne stipendije pripremaju se na prosvjed

Studenti u peticiji traže da se Natječaj za ostvarivanje prava na Državnu stipendiju raspiše do polovice listopada tekuće akademske godine, a zahtijevaju objavu privremenih i konačnih rezultata do 10. siječnja tekuće akademske godine.

Studenti u peticiji traže da se Natječaj za ostvarivanje prava na Državnu stipendiju raspiše do polovice listopada tekuće akademske godine, a zahtijevaju objavu privremenih i konačnih rezultata do 10. siječnja tekuće akademske godine.

Studentima dobitnicima državne stipendije za 2016. godinu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je obećalo da će uplata sada već uveliko zakašnjelih stipendija biti u drugoj polovici svibnja.

Uplata je započela, ali na kapaljku. Stipendija na račun sjela studentima iz Splita, Vukovara, Osijeka, Zadra i Rijeke. No, ni tamo nije svima uplaćena, nego tek „odabranima“ i studentima nije jasno po kojem to sistemu MZOS stipendije uplaćuje.

Uplate su se dogodile u srijedu, a pošto je u četvrtak bilo Tijelovo, čini se kako su si zaposlenici MZOS-a spojili vikend jer uplate ostatak studenata nije vidjelo.

Ovakva smiješna izigravanja vladajućih studenti više ne žele podnositi i odlučili su pokrenuti peticiju za promjenu uvjeta i načina ostvarivanja prava na Državnu stipendiju.

– Peticiju su pokrenuli nezadovoljni studenti koji su ostvarili prava, a i oni koji su nažalost bili zakinuti za ta ista prava, prvenstveno jer je i sam natječaj kasnio jako puno. Također, obrada natječajne dokumentacije je trajala predugo, a o isplati ne treba niti pričati. Kraj je akademske godine, isplata je bila, ali za nekolicinu studenata, a vjerujemo da je to, kako je jedna kolegica rekla, „kost“ koja nas je trebala posvađati jer smo taman tog dana, kad je krenula isplata, pokrenuli i peticiju. Najviše nas smeta što odgovorni ljudi iz Ministarstva svojim istupima u medijima vezanim uz Državnu stipendiju lažu ili jednostavno ne znaju ništa o samim događajima vezanim uz ovogodišnji natječaj, a i provedbu Državne stipendije. – rekla nam je Zvijezdana Klenović, jedna od pokretačica peticije.

Peticija trenutno ima 596 potpisa, ali na tome se neće stati jer se Zvijezdana nada da će nju i kolege podržati još studenata koji se nalaze u istoj situaciji.

– Planiramo prikupljanje potpisa po matičnim fakultetima, domovima, menzama. Nakon što sakupimo potpise, ne želeći se ograničiti na njihovu brojku, želimo ih predati Ministru u nadi da će nas primiti i saslušati naše probleme. – objasnila je Zvijezdana.

Studenti u peticiji traže da se Natječaj za ostvarivanje prava na Državnu stipendiju raspiše do polovice listopada tekuće akademske godine, a zahtijevaju objavu privremenih i konačnih rezultata do 10. siječnja tekuće akademske godine

Isplata stipendija bi studentima koji su ostvarili prava stoga trebala biti obavljena najkasnije do kraja siječnja tekuće godine, a ne tjedan dana pred kraj akademske godine što je slučaj sada.

Na kraju, studenti žele da u komisiji koja odlučuje o dodjeli prava na stipendiju kao predstavnik studenata bude i osoba koja je tijekom studiranja ostvarivala prava Državne stipendije. Osim navedenih uvjeta, Zvijezdana smatra da treba uvesti i još promjena.

– Povećan je prag iznosa prihoda po kućanstvu, što znači da za isti iznos po članu kućanstva ove godine dobivamo manje bodova nego prošle godine Za nezaposlenost roditelja se više ne dobivaju bodovi, a povećan je i sam prag bodova kojima se ostvaruje pravo na stipendiju. Također, želimo da se u prihode kućanstva ne uračunava stipendija jer, kao što nam je jedna službenica iz Ministarstva rekla, stipendija je samo pripomoć kod studiranja pa tako, ako se već trebamo sami uzdržavati, neka nam ni iznos koji smo ostvarili preko studentskog servisa ne uračunava u prihod, odnosno ne uzima kao dohodak. – kaže Zvijezdana.

Ali na peticiji se neće stati. Studenti razmišljaju i o prosvjedu. Zvijezdana Klenović je pozvala svoje kolege putem Facebooka da ovog ponedjeljka dođu u 10 sati ispred zgrade MZOS-a ukoliko su u mogućnosti da iskažu svoje nezadovoljstvo i osobno pred Ministarstvom.

– Nekolicina nas koji studiramo u Zagrebu je odlučila izići na ulice i predstavljati sve kolege širom Republike Hrvatske. Nevjerojatno je da su obećali završetak isplate u drugoj polovici svibnja, a neki su tek ovih dana primili ugovore, koje su obećali poslati puno ranije. –

Zvijezdana i ostali studenti dobitnici Državne stipendije se nadaju kako se isto neće ponoviti sljedeće akademske godine i odlučili su uzeti stvar u svoje ruke.

– Kao budući akademski građani zemlje znanja, želimo osigurati bolju budućnost kolegama koji dolaze iza nas jer svi znamo kakvo je iskustvo kad te bace u novi sistem, a ti ga ne poznaješ. Nitko se drugi za nas neće pobrinuti, ako nećemo sami. – zaključuje Zvijezdana.