LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ELSA Negotiation Competition

Studenti naučili kako pregovarati na prvom studentskom natjecanju u pregovorima

Tijekom tri dana sudionici natjecanja imali su priliku čuti razne savjete o tome kako najbolje pregovarati, koje su tajne dobrih pregovarača i kako se postaviti u određenim situacijama. 

Tijekom tri dana sudionici natjecanja imali su priliku čuti razne savjete o tome kako najbolje pregovarati, koje su tajne dobrih pregovarača i kako se postaviti u određenim situacijama. 

ELSA Negotiation Competition, prvo studentsko natjecanje u pregovorima u Hrvatskoj koje je trajalo od 19. do 21. travnja, okupilo je brojne studente ekonomije i prava, stručnjake, trenere za pregovore i odvjetnike. Tijekom tri dana sudionici natjecanja imali su priliku čuti razne savjete o tome kako najbolje pregovarati, koje su tajne dobrih pregovarača i kako se postaviti u određenim situacijama. 

Osim toga, natjecatelji su pokazali svoje znanje i vještine u pregovorima te su oni najuspješniji osvojili vrijedne nagrade.

– Tri dana nezaboravnog iskustva su iza nas, a dojmovi se još nisu slegli. Vjerujem da će se natjecanje iduće godine ponovno održati, a sada imamo prijedloge što i kako mijenjati. Smatram da smo zadovoljili cilj: prenijeti prvo iskustvo u pregovaranju na natjecatelje i zainteresiranu publiku. Nakon svega, prvo ćemo napraviti evaluaciju projekta, a potom implementirati sve prijedloge koje su nam natjecatelji dali ili smo ih mi dobili tijekom natjecanja. – rekao je Nikola Klasić, jedan od organizatora, student prava te dopredsjednik Moot Court Competitionsa u ELSA-i Zagreb. 

Na dan otvorenja natjecanja održale su se radionice i predavanja na kojima su svi zainteresirani kroz simulacije pregovora u različitim situacijama mogli vidjeti kako to doista izgleda u praksi. 

FOTO: ELSA Zagreb

Prvo je predavanje održala dr. sc. Ines Carović koja je sve sudionike upoznala s pregovorima te važnosti dobre i kvalitetne pripreme za same pregovore. Osim toga, Carović je naglasila kako je bitno tijekom pregovora postavljati prava pitanja, a nakon predavanja održalo se nekoliko simulacija kako bi sudionici dobivene savjete pokušali primijeniti u praksi. 

Odvjetnica Tarja Krehić, LL.M, govorila je o praktičnim iskustvima u pregovorima. Također, osim toga i savjeta za što uspješnije pregovore, odgovarala je na brojna pitanja natjecatelja koja su bila vezana uz predmet natjecanja iz trgovačkog prava. 

– ELSA me pozitivno iznenadila, natjecanje je jako dobro organizirano, stekao sam vrlo vrijedna znanja i unaprijedio svoje pregovaračke sposobnosti, uvidio sam svoje prednosti i nedostatke koje moram nastaviti razvijati. Radionice i predavači koji su sudjelovali u njima su redom uspješni i ambiciozni poslovni ljudi koji su kroz niz radionica iznijeli vrijedna znanja i informacije koje su veoma bitne za razvitak pregovaračkih sposobnosti. Presretan sam što sam pregovarao u finalu prvog održanog ELSA Competitiona u Zagrebu i nadam se ponovnom susretu sa ambicioznim i simpatičnim ljudima koje sam tamo upoznao. –  izjavio je Bruno Bumbak, student na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Mario Buljan, trener za pregovore, detaljnije je govorio o fazama pregovora te je za svaku od njih ponudio konkretne savjete. Uz simulaciju pregovora i druge zanimljive vježbe predstavio je Iceberg model u pregovorima i naznačio važnost otvorenih pitanja i kvalitetnog slušanja.

FOTO: ELSA Zagreb
 
Sljedeći su se dan održale preliminarne runde natjecanja, a zadnji je dan bio predviđen za polufinala i finale. Sudjelovali su timovi od tri osobe, a radni je jezik bio engleski. 

Viktorija Rajić, Antonija Rozić i Mia Perković dio su pobjedničkog tima, a one su u finalu bile bolje od Brune Bumbaka, Tomislava Sučića i Ane Kaić kojima je na kraju pripalo drugo mjesto. Treće su mjesto osvojile Jasmina Đapo, Tea Babić i Tina Novak. 

– Jako mi se svidio koncept natjecanja: to što su samom natjecanju prethodile radionice na kojima smo učili o pregovaranju i vještinama koje pregovarači moraju savladati. Na njima sam naučila mnoge stvari koje će mi nesumnjivo pomoći u budućnosti, kako u karijeri, tako i općenito. Predavači i suci su nam dali mnogo korisnih savjeta i konstruktivih kritika, što je studentima prava od neprocjenjivog značaja. Imala sam priliku učiti od vlastitih kolega u okolnostima u kojima su do izražaja posebno došle njihove sposobnosti i snalažljivost. – poručila je Ana Kaić, studentica prava.

Suci natjecanja su bili dr. sc. Saša Petar, trener za pregovore i poslovni savjetnik; Katarina Mindoljević, tajnica društva Atlantic Grupe te Luka Tadić-Čolić i Luka Čolić, odvjetnici iz odvjetničkog društva Wolf Theiss. 

FOTO: ELSA ZAGREB, MISLAV PERIŠA