LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski zbor FFZG

Studenti na Filozofskom fakultetu prosvjedovali protiv povećanja upisnina, odluka ipak izglasana

Ovaj prosvjed pokazuje sve veće nezadovoljstvo studenata Filozofskog fakulteta trenutnom situacijom i načinom na koji se pokušava riješiti financijska kriza.

Ovaj prosvjed pokazuje sve veće nezadovoljstvo studenata Filozofskog fakulteta trenutnom situacijom i načinom na koji se pokušava riješiti financijska kriza.

Na sjednici nekidan, izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta, donesena je odluka koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među studentima, objavio je Studentski zbor Filozofskog fakulteta na svojoj Facebook stranici. S omjerom glasova 50 za, 7 suzdržanih i 20 protiv, donesena je odluka o povećanju upisnina za preddiplomske i diplomske studije na 50 eura, dok će upis viših godina koštati 35 eura. To povećanje, koje u prosjeku iznosi 15 eura po studentu, izazvalo je reakcije i prosvjed studenata Filozofskog fakulteta.

Prošlog tjedna, na redovnoj sjednici Fakultetskog vijeća, studenti su uspjeli uložiti suspenzivni veto i privremeno spriječiti donošenje te odluke. No, na navedenoj izvanrednoj sjednici, odluka je ipak prošla unatoč naporima studenata da je zaustave. Okupljeni ispred dvorane D7, studenti su prosvjedovali, izražavajući svoje neslaganje s povećanjem upisnina. Na zgradu fakulteta postavili su transparent s porukom Studenti i radnici nisu vaši bankomati!, iskazujući time solidarnost i s nenastavnim osobljem.

Slovenski studenti zauzeli predavaonicu i prenoćili na fakultetu



Studentski zbor je izrazio žaljenje što se na takav način pokušava riješiti financijska kriza fakulteta, uzimajući novac od studenata koji nisu odgovorni za lošu financijsku situaciju. Također su istaknuli da ostaje nejasno na što će se točno utrošiti dodatnih 70 000 eura godišnje, jer nije izložen nikakav financijski plan za razrješenje teških financijskih problema fakulteta.

Riječki Centar za istraživanje uma i ponašanja dobio novi prostor i opremu


Prosvjednici su upozorili na neučinkovitost ovakvih parcijalnih odluka, napominjući kako su ovogodišnji upisi bili problematični i predugi, što je dovelo do gubitka studentskih prava i zdravstvenog osiguranja za neke studente. Poručili su upravi da neće tolerirati daljnja povećanja ili uvođenje dodatnih nameta te da će se protiv takvih mjera boriti svim snagama.

Zahvalili su se svim studentima koji su sudjelovali u prosvjedu, izrađivali transparente i širili pozive na prosvjed, ističući kako su pokazali snagu i odlučnost te da će se njihov glas čuti i u budućnosti.

Napeti prosvjedi na američkim sveučilištima, stotine uhićenih!



Studenti poručuju da ih se ne smije koristiti kao rješenje za financijske probleme institucije i da će nastaviti borbu za svoja prava.

IZVOR: FACEBOOK STUDENTSKI ZBOR FFZG
FOTO: FACEBOOK STUDENTSKI ZBOR FFZG, POVEĆANJE UPISNINA