LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zajedno do mature Web

Studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci pokrenuli besplatnu online platformu za državnu maturu iz kemije

Riječ je o nizu besplatnih videolekcija koje su dostupne na YouTube platformi, a koje pokrivaju cjelokupno gradivo potrebno za uspješno polaganje mature.

Riječ je o nizu besplatnih videolekcija koje su dostupne na YouTube platformi, a koje pokrivaju cjelokupno gradivo potrebno za uspješno polaganje mature.

Studenti farmacije Medicinskog fakulteta u Rijeci su pokrenuli volonterski projekt Zajedno do mature Web, s ciljem olakšavanja priprema za državnu maturu iz kemije. Riječ je o nizu besplatnih videolekcija koje su dostupne na YouTube platformi, a koje pokrivaju cjelokupno gradivo potrebno za uspješno polaganje mature.

 U ovom hvalevrijednom projektu sudjeluju studenti svih smjerova Medicinskog fakulteta u Rijeci.

 

„Trenutno naš tim broji 11 volontera, a svi smo studenti Medicinskog fakulteta. Voditelj i osnivač projekta je Lorenzo Vujanić, uz tim volontera: Luka Kramarić, Iva Ivanković, Emili Simonetti, Maritea Arelić, Dominik Markota, Jurica Posilović, Elena Ariana Koteles, Paola Bokulić, Marija Bošnjak i Ivana Sirovec. Uloženo je mnogo truda i vremena kako bi osigurali da videolekcije budu što kvalitetnije, a ponajviše kako bi bili sigurni da maturantima pružamo sadržaj koji im je zaista od pomoći.”, kažu studenti, osnivači projekta.


Zagrebački fakultet nagradio brucoše koji su na državnoj maturi ostvarili sto posto točnih odgovora


Kako bi se odgovorilo na sve veći trend troškova privatnih priprema, studenti su osmislili rješenje koje je dostupno svima, neovisno o socio-ekonomskom statusu. Cilj im je pružiti svim maturantima jednake prilike i mogućnosti za postizanje uspjeha i ostvarivanje obrazovnih ciljeva.
 

„Matura je jedno od najvažnijih razdoblja u životu svakog maturanta, a nažalost, sve češće svjedočimo trendu u kojem učenici moraju izdvajati značajne financijske iznose za privatne pripreme. To nas je potaknulo da osmislimo rješenje koje je jednako dostupno svima – bez obzira na socio-ekonomski status. Želimo da svi maturanti imaju jednake prilike i mogućnosti da postignu uspjeh te ostvare svoje obrazovne ciljeve.”, kažu osnivači projekta.


Studenti su prethodno organizirali besplatne pripreme za maturu iz kemije uživo u Primorsko-goranskoj županiji. No, sada su odlučili iskoristiti prednosti YouTube platforme kako bi proširili svoj doseg na cijelu Hrvatsku.
 

„U ovome smo svi zajedno, i naša je poruka maturantima da nisu sami u ovom, često stresnom, obrazovnom razdoblju. Videolekcije koje smo pripremili ne samo da prate službeni kurikulum, već su osmišljene na način da gradivo učine razumljivim i lako savladivim. Također, maturantima želimo prenijeti ljubav prema znanosti i proširiti njihove horizonte.”, poručuju osnivači projekta.


Projekt su realizirali uz pomoć ključnih partnera, među kojima su Jadran-galenski laboratorij, Studentski centar Rijeka, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska medijska platforma Kišobran te Medicinski fakultet u Rijeci.
 

„Njihova podrška omogućila je da sav sadržaj bude besplatan i javno dostupan. Ovakav oblik suradnje pokazuje da zajedno možemo učiniti mnogo za našu lokalnu zajednicu.”, kažu studenti.


Videolekcije su strukturirane i lako dostupne na YouTubeu, kako bi maturanti imali sve potrebno na jednom mjestu. Uz to, njihov tim je dostupan za eventualna pitanja i savjete putem e-maila na adresi zajedno.do.mature.web@gmail.com.
IZVOR: „ZAJEDNO DO MATURE WEB“, PR
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA