LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online natjecanje

Studenti medicine uče u virtualnoj ordinaciji

– Studenti su se izvrsno snašli u svojoj virtualnoj ordinaciji, u kojoj se od njih očekivala preciznost, točnost, brzina, efikasnost i timski duh, a među njima su najuspješniji bili Leon Palac, Katarina Oroz, Barbara Mikuc i Marko Orešković. – ističe organizatorica.

– Studenti su se izvrsno snašli u svojoj virtualnoj ordinaciji, u kojoj se od njih očekivala preciznost, točnost, brzina, efikasnost i timski duh, a među njima su najuspješniji bili Leon Palac, Katarina Oroz, Barbara Mikuc i Marko Orešković. – ističe organizatorica.

U sklopu projekta Online natjecanje u kliničkim i dijagnostičkim vještinama studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u subotu, 17. travnja 2021. godine, imali su priliku valorizirati svoja klinička i dijagnostička znanja i vještine.

Projekt je nastao na inicijativu troje studenata medicine – Kane Halić Kordić, Eve Podolski i Sandra Kukića, članova Odbora za medicinsku edukaciju Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC. Proveden je uz podršku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a financiran sredstvima Studentskog centra u Zagrebu dodijeljenima preko Drugog javnog poziva za financiranje studentskih aktivnosti.

– Program projekta obuhvaćao je dva dijela – dio u kojem su studenti samostalno rješavali kliničke slučajeve te interaktivni edukacijski panel analize istih na kojem je sudjelovalo više od 300 studenata od 1. do 6. godine studija medicine. – navodi Kana Halić Kordić.

Stotinjak studenata od 4. do 6. godine studija podijeljenih u timove, koristeći InSimu Patient aplikaciju, imalo je zadatak riješiti 8 kliničkih slučajeva iz područja kardiologije, gastroenterologije, endokrinologije, neurologije, ginekologije, onkologije, infektologije i hitne medicine. Pritom, pojašnjava Halić Kordić, nisu bili upoznati iz kojeg je područja zadani klinički slučaj, već su to, na temelju dobivenih podataka (dob, spol, simptomi) te uzimanjem anamneze i provođenjem pregleda i pretraga trebali zaključiti sami. Ističe da su zadani klinički slučajevi kreirani na temelju stvarnih pacijenata iz kliničke prakse, a definirani su u suradnji InSimu Patient platforme, 8 liječnika i članova Odbora.

– Studenti su se izvrsno snašli u svojoj virtualnoj ordinaciji, u kojoj se od njih očekivala preciznost, točnost, brzina, efikasnost i timski duh, a među njima su najuspješniji bili studenti 4. godine, članovi tima Palac i prsti Leon Palac, Katarina Oroz, Barbara Mikuc i Marko Orešković. – dodaje organizatorica.

U poslijepodnevnim satima održan je i interaktivni Edukacijski panel prikaza kliničkih slučajeva na kojem je osmero liječnika – doc. dr. sc. Alen Bišćanin, dr. med., prof. dr. sc. Vesna Degoricija, dr. med., prof. dr. sc. Tina Dušek, dr. med., dr. sc. Vesna Gall, dr. med., doc. dr. sc. Neven Papić, dr. med., doc. dr. sc. Marina Roje Bedeković, dr. med., prof. dr. sc. Matias Trbušić, dr. med. i prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med. – detaljno analiziralo zadane kliničke slučajeve s osvrtom na rezultate studenata. Prenoseći svoje znanje i bogato kliničko iskustvo, medicinski su stručnjaci dali dodatni doprinos tom projektu, napominje Halić Kordić.

– Studenti su ponuđeni koncept učenja prihvatili s velikim oduševljenjem, navodeći ovu metodu iznimno korisnom za utvrđivanje i proširivanje vlastitih kliničkih znanja i vještina te razvoj timskog duha i dijagnostičkog načina razmišljanja kao veoma važnih sastavnica potrebnih u budućem kliničkom radu. – ističe organizatorica.

FOTO: PIXABAY