LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apsurdna odluka Ministarstva

Studenti koji rade teže će do mjesta u domu

Na stranicama zagrebačkog Studentskog centra osvanula je lista neoporezivih primitaka, na kojoj se kao jedan od faktora koji se zbrajaju u ukupni dohodak kućanstava nalaze i primitci ostvareni preko učeničkih i studentskih ugovora.

Na stranicama zagrebačkog Studentskog centra osvanula je lista neoporezivih primitaka, na kojoj se kao jedan od faktora koji se zbrajaju u ukupni dohodak kućanstava nalaze i primitci ostvareni preko učeničkih i studentskih ugovora.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jučer je na vrlo neugodan način iznenadilo studente koji se žele putem natječaja izboriti za pravo na smještaj u studentskom domu.

Naime, jučer je na stranicama zagrebačkog Studentskog centra osvanula lista neoporezivih primitaka.

Kao jedan od faktora koji se zbrajaju u ukupni dohodak kućanstava nalaze i primitci ostvareni preko učeničkih i studentskih ugovora

DOm
 
Foto: Screenshot
 
 

Informacija je osvanula bez ikakvog znanja Studentskog zbora, a Ministarstvo je javilo samo Zajednici studentskih centara. Sve se ovo događa tjedan dana nakon što su objavljeni natječaji za smještaj u studentske domove. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu zajedno s Hrvatskim studentskim zborom već je reagirao i tražio hitan sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Tražit će se da stavka studentskog rada nikako ne ulazi u računicu za obračun primanja zajedničkog kućanstva. 

- O ovome nije bilo ni riječi na našem posljednjem sastanku u Ministarstvu. Apsurdno je da će studenti koji pomažu svoje roditelje radom preko studentskih ugovora imati manje šanse da upadnu u dom nego oni koji ništa ne rade - izjavio je Mario Mašić, zamjenik predsjednika Studentskog zbora.

Predsjednik Studentskog zbora Petar Labrović također je izrazio negodovanje ovakvom odlukom.

- Vjerujemo da ćemo se do petka sastati s ministrom i ukinuti ovu spornu stavku. Razočarani smo ovakvom odlukom Ministarstva i načinom na koji je donesena - izjavio je Labrović.

Aleksandar Šušnjar, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, u dopisu Ministarstvu istaknuo je kako:

Ovakva situacija neprihvatljiva je iz nekoliko razloga. Studentski rad kao povlaštena kategorija rada mora biti shvaćen kao socijalna mjera kojoj je cilj omogućiti posebno potrebitoj populaciji da ostvari određene prihode. S obzirom da se radi o punoljetnim osobama koje ipak nisu u mogućnosti stupiti u stalni radni odnos, a imaju znatne financijske potrebe, potrebno je stimulirati ovakav oblik rada. Međutim, ovakva odredba imala bi upravo suprotan učinak, i kažnjavala one koji rade preko studentskih ugovora.

Nadodao je kako je osobama kako se studentskim radom koriste najviše osobe koje imaju najniže socioekonomski status, te kako su prema tome i posebno ranjiva skupina. Za kraj, Ministarstvu je poručio: 

Naposljetku, izražavamo žaljenje i razočaranje time što je ovakva odluka donesena ne samo bez konzultacije sa studentskim predstavnicima (što je već dovoljno negativno), već čak i bez obavještavanja studentskih predstavnika o njoj. Ovakva situacija u kojoj mi o odluci moramo saznati posrednim putem krajnje je nedostojna normalnog funkcioniranja sustava visokog obrazovanja i pokazuje nepoštovanje Ministarstva prema legitimnim predstavnicima studenata i institucijama propisanima zakonima Republike Hrvatske.

Ovo nije jedina promjena u natječaju za smještaj u domovima ove godine Ministarstvo je također ukinulo bodove za studente koji imaju nezaposlenog roditelja, no predstavnici Studentskog zbora su se uspjeli izboriti za povećanje udjela socijalnog statusa sa 60 na 80 posto.  

Reakcije studentskih zborova možete u potpunosti pročitati ovdje. 

FOTO: IVAN PERKOV