LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prava

Studenti koji rade preko SC-a imaju pravo na odštetu u slučaju ozljede na radu; evo što je potrebno učiniti

Riziku od ozlijede na radnome mjestu izloženi su svi, pa tako i studenti koji rade preko studentskog servisa. U slučaju nezgode studenata studentski centar dužan je osigurati studente.

Riziku od ozlijede na radnome mjestu izloženi su svi, pa tako i studenti koji rade preko studentskog servisa. U slučaju nezgode studenata studentski centar dužan je osigurati studente.

Bez obzira na to kojim se poslom bavite, ozljede na radnom mjestu mogu se dogoditi. Svi studenti koji su članovi servisa SC-a u Zagrebu osigurani su od posljedica nezgode policom Croatia osiguranja d. o. o. koja uključuje sljedeće osigurane rizike: smrt uslijed nezgode, trajni invaliditet uslijed nezgode, troškove liječenja uslijed nezgode te dnevnu naknadu uslijed nezgode koja po danu iznosi 100 kuna.

Kako postupiti uslijed nezgode na radnom mjestu?

U slučaju nezgode pri dolasku na rad, na radu ili u povratku s posla studenti koji su članovi Studentskog servisa Studentskog centra u Zagrebu trebaju odmah otići k liječniku da bi se što prije započeli liječiti. Student/ica treba od poslodavca zatražiti potvrdu da je došlo do nezgode. U njoj trebaju biti navedeni podaci o poslodavcu, podaci o studentu (obvezno broj iskaznice i ugovora), datum nezgode i kratki opis što se dogodilo, žig i potpis poslodavca, mjesto i datum.

Također, potrebno je prikupiti podatke o nazočnim svjedocima i očevicima nesretnog događaja, osobito u slučaju ako je došlo do ozljede koja je prouzročila trajni invaliditet ili je mogla prouzročiti trajni invaliditet.

Pri završetku liječenja, sa svim dokumentima, a to su povijest bolesti, potvrda izabranog doktora o privremenoj nesposobnosti za rad, procjena invalidnosti – ako postoji, potvrda poslodavca o nezgodi, izjava studenta/ice o nezgodi i kratki opis što se dogodilo, zapisnik inspekcije rada – ako postoji, zapisnik policije – ako postoji i dr., potrebno je doći u Studentski servis u Zagrebu u sobu broj 7, na drugom katu u Savskoj 25, radi prijave ozljede na radu.

Premda je ovo tema o kojoj se nerado priča, ipak je važno znati što učiniti u slučaju nezgode. Redoviti studenti imaju brojne pogodnosti, pa tako nemojte zaboraviti i na ovu. Svejedno se nadamo da vam neće zatrebati!

Detalji prava na odštetu u slučaju zaštite na radu dostupni su i na stranici Studentskog servisa.

FOTO: PIXABAY