LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nelogičnosti na FFZG-u

Studenti kažu da Studomat krivo računa školarinu – referada i prodekan ne slažu se

Studenti Filozofskog fakulteta žale se na izračun školarine koji je prema njihovu mišljenju i prijašnjem iskustvu krivi u odnosu na prethodne godine, no nadređene osobe ne priznaju greške na Studomatu.

Studenti Filozofskog fakulteta žale se na izračun školarine koji je prema njihovu mišljenju i prijašnjem iskustvu krivi u odnosu na prethodne godine, no nadređene osobe ne priznaju greške na Studomatu.

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu nedavno su tek dočekali datume upisa u novu akademsku godinu, kao i datume upisa kolegija za zimski semestar. Odluka o načinu održavanja nastave prepuštena je odsjecima, no da bi do pohađanja nastave uopće i došli, studenti su se morali upisati u višu godinu preko e-sustava koji je izradio obnašatelj dužnosti prodekana Krešimir Pavlina, čime se u nekoliko navrata i pohvalio. 

Međutim, s obzirom na specifičnost Filozofskog fakulteta, studenti su naveli da im je na Studomatu krivo izračunata školarina koju moraju platiti prije nego upišu višu godinu. Do ak. god. 2018/2019. na FFZG-u je plaćanje školarine funkcioniralo na način da se, u slučaju da ste ostvarili manje od 55 ECTS-a, plaća razlika bodova do 60 bodova. Primjerice, u tekućoj ste akademskoj godini ostvarili 53 boda, a imali ste upisana 63 boda. To bi značilo da trebate platiti 7 bodova (do 60) po 120 kuna, što znači ukupno 840 kuna. Krajem akademske godine 2018/2019. donesena je odluka koja se primijenila retroaktivno, a prema kojoj su se bodovi računali tako da se plaćaju svi upisani, a neostvareni bodovi ako ste ostvarili manje od 55 ECTS-a.

O računanju troškova participacije razgovarali smo s pravobraniteljem Majsecom, koji ovih dana ima pune ruke posla. Ove se godine bodovi, odnosno participacija računa na sljedeći način:
  • ako je student, primjerice, ostvario 40 ECTS-a (od upisanih 60) koje je ujedno i upisao u tekućoj godini te položio 10 ECTS-a koje je prenio iz prijašnje godine, morat će platiti 20 ECTS-a, odnosno neće mu se uzimati u obzir ovih 10;
  • ako je student ostvario, primjerice, 45 ECTS-a upisanih u tekućoj godini te je, osim toga, ostvario i 10 ECTS-a koje je upisao u prijašnjim godinama, što zajedno čini 55 ECTS-a – minimalni broj bodova za neplaćanje participacije, student neće morati plaćati participaciju.
– Ispada da se studente praktički kažnjava ako su u tekućoj godini položili ispite koji su im ostali iz prijašnjih godina. Nikome nije bilo rečeno ako odluče nadoknaditi zaostatke od prijašnjih godina, da im se to neće računati u tekućoj godini ako ne ostvare 55 ECTS-a. – govori nam pravobranitelj.
Novi su studentski pravobranitelji od ovoga mjeseca Josip Majsec i Norma Trkovnik, a kako bi obnašatelju dužnosti prodekana Pavlini i službenicima iz referade predstavili problem, s njima su održali sastanak prošli tjedan, no ishodi nisu naročito pozitivni:
– Na sastanku smo im prenijeli mnoge vaše upite i probleme oko upisa i izračuna školarina. Oni su u svom stavu bili dosta nepopustljivi, nisu bili spremni na dijalog i nisu poslušali nijedan naš prijedlog. Konstruktivnog dijaloga nije bilo, koliko god smo se trudili uspostaviti takvo nešto. Studentska služba tvrdila je da je Studomat apsolutno u pravu i nije priznala ni prihvatila naša upozorenja i prijedloge koji primarno dolaze iz vašeg i našeg iskustva. O. d. prodekana i Studentska služba tvrde da je Studomat uvijek u pravu i da je izračun školarina na Studomatu točan, osim u slučaju apsolvenata. Zbog toga je izračun školarine odsada u potpunosti predan na milost i nemilost Studomata i službenika Studentske službe. Sve se to odvija pod pokroviteljstvom o. d. prodekana koji ni u jednom trenutku nije stao na stranu studenata. – naveo je Ured studentskih pravobranitelja FFZG-a na svojoj Facebook stranici.
Studenti bi, kako se istaknulo na sastanku, trebali biti sretni što ne plaćaju apsolventsku godinu, a sustav, kako navode, funkcionira odlično. Iz Ureda pravobranitelja odlučili su prilikom obraćanja studentima ukazati na puno veći problem od školarine, a to je generalno kaotično stanje na Fakultetu s dolaskom nove uprave, koje ni prije nije bilo sjajno, a sada je samo još gore:
– To je samo djelić problema ovogodišnjih upisa koji su provedeni vrlo traljavo i loše, kao i općeg stanja na Fakultetu. Nova uprava uopće se nije snašla, kao prvo, prilikom organizacije nastave u zimskom semestru, kada su sve odgovornosti i posao prebacili na leđa odsjeka, i sada prilikom ovih online upisa. Na ovim upisima susreli smo se s problemima koje nismo sretali prije, a prijašnji problemi su povećani. Sustav je stalno padao, velik dio studenata nije upisao kolegije koje je htio i morao upisati, neki studenti dva dana prije završetka upisa nemaju pristup Studomatu, studenti pete godine nastavničkih studija nisu uspjeli upisati potrebne kolegije s CZON-a, odgovori na studentske upite dolaze sporo ili ne dolaze uopće itd.
Ne nazire se rješenje situacije:
– Na kraju, htjeli bismo izraziti žaljenje da mi, pravobranitelji, i Studentski zbor ove godine vam ne možemo pomoći i rješavati probleme kao što smo mogli prije jer svi naši prijedlozi i upiti padaju na gluhe uši.
I sami smo se na portalu Studentski.hr u nekoliko navrata obratili obnašatelju dužnosti dekana Miljenku Šimpragi i obnašatelju dužnosti prodekana Pavlini javili na više kontakata, no niti jednom do sada nismo dobili odgovor na naše upite.
FOTO: PIXABAY