LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt vrijedan 39 milijuna

Studenti karlovačkog Veleučilišta vraćaju se u gimnaziju zbog – piva

Karlovačko je Veleučilište prošlog četvrtka predstavilo projekt „Atrij znanja“ koji obuhvaća rekonstrukciju zgrade, uređenje pivovare, laboratorija i drugih prostorija. Radovi počinju već u siječnju, a sve bi trebalo biti dovršeno do travnja 2020.

Karlovačko je Veleučilište prošlog četvrtka predstavilo projekt „Atrij znanja“ koji obuhvaća rekonstrukciju zgrade, uređenje pivovare, laboratorija i drugih prostorija. Radovi počinju već u siječnju, a sve bi trebalo biti dovršeno do travnja 2020.

Prođe li sve po planu, karlovački će studenti za dvije godine u preuređenoj mini pivovari kuhati prva piva. Naime, Veleučilište je prošlog četvrtka predstavilo projekt „Atrij znanja“ koji obuhvaća rekonstrukciju zgrade, uređenje pivovare, laboratorija i drugih prostorija. Vrijednost mu je 39 milijuna kuna, od čega je 37,8 milijuna povučeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt će se provoditi 24 mjeseca kroz tri elementa, ali naglasak je na područje prehrambene tehnologije, točnije na sektor pivarstva koji smo u okviru ovog projekta prepoznali kao jednu konkurentsku prednost. 

Prvi element bit će rekonstrukcija zgrade Veleučilišta u Karlovcu, upravo u svrhu i s ciljem  unapređenja znanstveno-istraživačke infrastrukture. Ona će biti popunjena i u funkciji opreme za znanstveno-istraživački rad, upravo u području prehrambene tehnologije i sektora pivarstva. Onaj softverski dio projekta treći je element, a to su aktivnosti organizacijske reforme samog odjela prehrambene tehnologije, kazala je dekanica Veleučilišta Nina Popović u četvrtak na predstavljanju projekta, prenosi Karlovački.hr.

Prvi potez je rekonstrukcija zgrade na Strossmayerovom trgu, a obuhvatit će adaptaciju i proširenje mini pivovare, uređenje i opremanje prostora za kemijski i mikrobiološki laboratorij. Osim toga, planira se natkrivanje atrija i uređenje potkrovlja u kojem će se smjestiti knjižnica i još neki od laboratorija i praktikuma za provođenje inovativnih oblika nastave.

Među ostalim građevinskim radovima, planirano je i uređenje interpretacijskog centra u atriju te njegovo opremanje suvremenom opremom.

Dekanica Popović nadodala je da se projekt vrti oko atrija zgrade jer je on centar koji će spajati istraživače, znanstvenike, poduzetnike i studente iz područja prehrambene tehnologije.

To pogotovo vidimo kao vraćanje tradicije pivarstva u samo središte Zvijezde. Ipak moramo reći da je prva pivovara osnovana upravo u gradu Karlovcu, naglasila je.

Radovi počinu odmah nakon Nove godina, a projekt će trajati do travnja 2020. godine Do tada će se nastava izvoditi u prostorima karlovačke Gimnazije i u zgradi u Ulici Ivana Meštrovića, dok su službe Veleučilišta već preselile u prostor Studentskog centra. 

FOTO: FLICKR