LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
GRAD ZADAR

Studenti i učenici morali vratiti gradu Zadru gotovo 15 tisuća eura stipendija

Grad Zadar svojim učenicima i studentima svake godine dijeli stipendije, no za ostvarivanje prava na stipendiju postoje određeni uvjeti.

Grad Zadar svojim učenicima i studentima svake godine dijeli stipendije, no za ostvarivanje prava na stipendiju postoje određeni uvjeti.

Grad Zadar svojim učenicima i studentima svake godine dijeli stipendije, no za njezino dobivanje postoje određeni uvjeti. Naime, učenici u školama moraju imati prosjek veći od 4,50 kako bi dobili pravo na stipendiju i imali pravo na korištenje sredstava. Ukoliko školsku godinu završe s prosjekom manjim od 4,00 dužni su vratiti ukupan iznos cijele stipendije, a ako imaju prosjek niži od 4,50 trebaju vratiti 50% iznosa stipendije, izvještava 057 info.
 


VEZANO: Koprivnica prestaje biti jedini sveučilišni grad bez studentskog doma?


 

Studentske stipendije

 

Stipendije se naravno dijele i studentima koji su dužni upisati višu godinu studija kako bi imali pravo na dobivanje stipendije, bez obzira na njihov akademski uspjeh. Međutim, ukoliko ne ispune taj uvjet moraju vratiti iznos stipendije samo za akademsku godinu u kojoj određeni uvjeti nisu ispunjeni.


Oslobađanje od povrata

 

Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra komentirao je da postoji mogućnost od oslobađanja povrata stipendije ako primatelj stipendije ima loše socijalno stanje u obitelji ili zdravstvene poteškoće.

Također je postojao i prijedlog o ukidanju povrata stipendije za sve studente i učenike, no nažalost taj prijedlog je odbijen zbog čega su učenici i studenti prošle godine gradu Zadru morali vratiti 14.931 eura stipendija.

 

Povećanje iznosa stipendija

 

Iako je prijedlog o ukidanju povrata stipendija odbijen, gradonačelnik Branko Dukić odlučio je povećati iznose svih stipendija pa sad učeničke stipendije iznose 70 eura, studentske stipendije za one koji studiraju u mjestu prebivališta 120 eura, a za one koji studiraju izvan 150 te je za deficitarna zanimanja iznos stipendije najveći, odnosno 180 eura mjesečno.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA