LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarnost na djelu

Studenti i fakulteti na razne načine pomažu građanima iz potresom pogođenih područja

Od smanjivanja školarine do izravne pomoći na terenu – fakulteti i studenti na razne se načine uključuju u pomoć nastradalima.

Od smanjivanja školarine do izravne pomoći na terenu – fakulteti i studenti na razne se načine uključuju u pomoć nastradalima.

Kraj 2020. obilježila je velika tragedija u kojoj je nažalost bilo i ljudskih žrtava, dok je dio građana s pogođenog područja ostao bez krova nad glavom. Cijela Hrvatska, ali i brojne europske zemlje na različite načine pružaju pomoć nastradalima. U pomaganje građanima Sisačko-moslavačke županije uključili su se i fakulteti i studenti koji pomažu svojim kolegama, ali i ostalima unesrećenima.

Fakultet organizacije i informatike, koji izvodi i stručni studij u Sisku, odlučio je pomoći studentima s tog područja i okolice tako što će im smanjiti školarine i troškove studija. Osim toga, izaći će im u susret po pitanju kolokvija i rokova za ispite. Studenti također mogu zatražiti psihološku pomoć, budući da je organizirano i psihološko savjetovalište na daljinu.


Vezano: FOI će smanjiti troškove studentima pogođenima potresom, pomaknut će im i rokove za ispite


Akciju prikupljanja pomoći među prvima pokrenulo je Sveučilište u Rijeci. Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizirao je prikupljanje donacija u svojim prostorijama, a potrepštine su skupljali i studenti FER-a. Sveučilište u Osijeku pozvalo je djelatnike i studente na sudjelovanje u raznim akcijama koje su objavili na službenim stranicama. Pravni fakultet Osijek u suradnji sa svojim Studentskim zborom organizirao je humanitarnu akciju Zajedno za Baniju sa svrhom prikupljanja potrepština za građane Siska, Petrinje i ostalih mjesta Banije pogođenih strašnim potresom

Svi studenti i zaposlenici Učiteljskog fakulteta koji su pogođeni potresom psihološku pomoć i podršku mogu dobiti putem telefona ili e-adrese Savjetovališta za podršku studentima. Građevinski fakultet u Zagrebu na posebno koristan način pomaže Baniji. Tridesetak docenata i profesora isti je dan krenulo u smjeru Petrinje i Siska kako bi procijenili statiku oštećenih objekata. Njihovo znanje i iskustvo ključno je u obnovi područja.

Stradalim životinjama pomažu studenti i djelatnici Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Uključili su se u pomoć i oko zbrinjavanja životinja koje su trenutno odvojene od svojih vlasnika.

Osim spomenutih akcija, studenti i individualno pružaju pomoć svojim kolegama, kao i svim nastradalima te pokreću humanitarne akcije kojima se prikupljaju sredstva za njih. Svatko od nas može pomoći na neki način!

FOTO: FACEBOOK/LJUDI ZA LJUDE