LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pobuna na Filozofskom

Studenti Filozofskog pokrenuli peticiju; protive se skraćivanju rokova, cenzuri maila i drugome

Još jedna u nizu reakcija studenata Filozofskog fakulteta na dramu koja ih prati od smjene dekanice Vesne Vlahović-Štetić, ovoga puta u obliku peticije.

Još jedna u nizu reakcija studenata Filozofskog fakulteta na dramu koja ih prati od smjene dekanice Vesne Vlahović-Štetić, ovoga puta u obliku peticije.

Nakon jučerašnjih skidanja prepoznatljivih transparenata sa zgrade Filozofskog fakulteta, putem društvenih mreža počela je kolati peticija imenovana Peticija studenta Filozofskog fakulteta. Studenti Filozofskog svoje negodovanje situacijom iskazuju od smjene, sad već bivše, dekanice Vesne Vlahović-Štetić u čiju je zamjenu stupio prorektor Miljenko Šimpraga, profesor s Veterinarskog fakulteta.

U peticiji studenti iskazuju svoju zabrinutost klasificirajući odluke dekana Šimprage ugražavajućim po temeljnim pravima nužnim za kvalitetno studiranje, neometen nastavni i znanstveni rad te normalno funkcioniranje svih djelatnosti i aktivnosti Fakulteta.

Studenti tvrde kako je problem nastao u srpnju kad je dekan obustavio sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o sudbini akademske godine. Mjesec dana kasnije Vijeće zahtijeva hitan nastavak sjednice za koju je, kako tvrde studenti, koristilo službenu fakultetsku komunikaciju da bi se kasnije ispostavilo kako je ta komunikacija cenzurirana.

Istog dana izvanredni profesor Krešimir Pavlina obavještava studente kako je donesena odluka o skraćivanju jesenskog ispitnog roka za studente posljednje godine preddiplomskog studija za što studenti tvrde da je ne korektno i ograničavajuće za one koji žele upisati diplomski studij.

Četiri su zahtjeva studenta ovom peticijom, a mi ih prenosimo u cijelosti:

1. Povlačenje odluke o skraćivanju jesenskog ispitnog roka za studente posljednje godine preddiplomskog studija, kako bi svi studenti svoje obveze mogli pravično izvršiti na jednak način kao i prethodnih godina.

 

2. Hitno donošenje odluke o modelu izvođenja nastave u zimskom semestru akademske godine 2020/2021. s detaljnim uputama o mjerama sprječavanja zaraze kako bi studenti na vrijeme osigurali materijalne uvjete za pohađanje nastave u nadolazećem semestru.

 

3. Dopuštanje slobodne dvosmjerne komunikacije svih zaposlenika i studenata Fakulteta na listama “svima” i “student-svima”, jer je ona nužan preduvjet demokratskih procedura na instituciji, a njezino ukidanje smatramo nedopustivim.

 

4. Hitno sazivanje sjednice Fakultetskog vijeća čiji fokus mora biti na točkama presudnim za naš Fakultet: a) utvrđivanje pravnog statusa obnašatelja dužnosti prodekana kao članova Fakultetskog vijeća; b) pokretanje izbora dekana; c) zahtjev da se izvanredni profesor Dragan Bagić, predložen na sjednici Vijeća 3. lipnja 2020, na Senatu izabere za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta za akademsku godinu 2020/2021.

Peticiju možete pronaći na linku.

FOTO: STUDENTSKI.HR