LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti velikog srca

Studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu do sada prikupili četvrt milijuna kuna za djecu i ne namjeravaju stati na tome

U okviru kolegija Upravljanje manifestacijama studenti studija Turizam i hotelijerstvo umjesto pisane izrade poslovnog plana manifestacije mogu izabrati organizaciju humanitarne manifestacije.

U okviru kolegija Upravljanje manifestacijama studenti studija Turizam i hotelijerstvo umjesto pisane izrade poslovnog plana manifestacije mogu izabrati organizaciju humanitarne manifestacije.

U četvrtak, 3. ožujka 2022, godine svečanim uručenjem donacijskog čeka u iznosu od 41 389,27 HRK završena je još jedna uspješna humanitarna akcija pod nazivom Djeca za djecu, a koju već osmu godinu zaredom organiziraju studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu prikupivši tako u humanitarne svrhe do sada ukupno preko četvrt milijuna kuna. Ove godine studenti su sredstva prikupljali za udrugu Moje dijete Solin.

– Kada vidite ova lica na kraju cijele priče, onda se sve itekako isplatilo. Svaki trud, svaka uložena minuta. Sretne smo i ispunjene. Ma i to je malo za kazati. – rekla je EFST studentica Petra Čotić za medije u ime svojih prisutnih kolegica.

Njena kolegica Nina Stošić, ovogodišnja voditeljica studentskog tima, ranije je objasnila na koji način su se organizirali i kakvo su neprocjenjivo iskustvo stekli ovom aktivnošću.

– Hvala prof. Smiljani Pivčević i Ekonomskom fakultetu u Splitu koji su nam omogućili da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Bilo je divno iskustvo, mnogo smo naučili, više nego da smo u teoriji obrađivali temu. Hvala svim donatorima i sponzorima. Nismo očekivali ovoliku svotu, ali prezadovoljni smo što smo bili u prilici pomoći onima kojima je to uistinu potrebno. – zaključila je Nina Stošić.

Podsjetimo, u okviru kolegija Upravljanje manifestacijama studenti studija Turizam i hotelijerstvo umjesto pisane izrade poslovnog plana manifestacije mogu izabrati da pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Smiljane Pivčević organiziraju humanitarnu manifestaciju. Time svoje teorijsko znanje primjenjuju na stvarnoj manifestaciji koja uz praktično iskustvo osnažuje kod studenata i osjećaj za društveno odgovorno djelovanje. A ove godine možemo reći da su studenti stekli zaista neprocjenjivo iskustvo s obzirom na izazovna vremena u kojima su, ponovo usprkos svemu, odlučili nastaviti tradiciju. 

Usprkos nezavidnoj situaciji visokomotivirani tim sastavljen od 12 studenata – Nina Stošić, Antonija Matić, Karla Mrkonjić, Vedran Komlenović, Šime Teklić, Dora Ivković, Andrea Krišto, Ivona Bašić, Danijela Boljat, Monika Orlić, Petra Čotić, Lucija Penđer – uspio je prikupiti preko četrdeset tisuća kuna za potrebe udruge Moje dijete Solin.

– Priča je krenula od mladih ljudi još 2011. godine kada je predložena ideja da se umjesto rada na seminaru o organizaciji, zapravo zaista i organizira manifestacija. Ova, inicijalno prilično izazovna ideja, donijela nam je svih ovih godina puno lijepoga. Preko 100 studenata je sudjelovalo na projektu, a skupilo se preko 260 tisuća kuna koje su donirali udrugama prema njihovom izboru. – kazala je izv. prof. dr. sc. Smiljana Pivčević, mentorica humanitarne akcije Djeca za djecu.

U koordinaciji studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu, u akciji sudjeluju i djeca iz splitskih vrtića i okolice, i to D. V. Bambini, D. V. Cvrčak (10 vrtića), D. V. Dobri, D. V. Čarobni Pianino (10 vrtića), D. V. Calimero, D. V. Grigor Vitez, D. V. Šareni leptirić i D. V. Marjan (10 vrtića). Oni su izrađivali božićne ukrase i čestitke, koje su se zajedno s igračkama, rukotvorinama i ostalim doniranim artiklima studenti u prosincu 2021. godine prodavali na štandu u City Centru One u Splitu. Uz navedene proizvode prikupljale su se i novčane donacije, i to u predviđenim kutijama na Ekonomskom fakultetu u Splitu, te uplatama na račun. Ostale aktivnosti uključivale su i prodaju srećki za online lutriju, aukciju artikala oglašenih na društvenim mrežama humanitarne akcije Djeca za djecu, online nagradne igre itd. Unatoč vremenima kada kontaktna suradnja nije opcija, studenti su pronašli način da potpomognu rad Udruge. Tako su društvenim mrežama humanitarne akcije Djeca za djecu kontinuirano pratili aktivnosti Udruge te pružali komunikacijsku potporu s ciljem osnaživanja svijesti javnosti o potrebama štićenika Udruge.

– Čast mi je biti s vama danas. Na Ekonomskom fakultetu u Splitu, osim znanja za život, trudimo se u studente utkati i one osnovne ljudske vrijednosti i to je, na što smo ponosni, itekako urodilo plodovima. Studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu se prepoznaju kao članovi društva koji čine razliku i društvo čine boljim. Na Ekonomskom fakultetu u Splitu ne uči se samo o novcu, brojevima i bilancama – želimo biti prepoznati kao institucija koja će biti dijelom boljeg društva i svijeta. Drago nam je što su potencijali naših studenata u toj humanoj misiji prepoznati. – rekao je dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra

U ime Udruge na svečanosti primopredaje donacijskog čeka sudjelovali su Branko Ivić, predsjednik udruge, Ljubica Milković, voditeljica Udruge, te članovi Marija  i Luka Blažević, Sanja i Dominik Grljušić, Božena i Toma Kljaković Gašpić te Jelena i Petra Mijić.

– Dvanaest godina već radimo i imamo 210 članova koji dolaze s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sedamnaest osoba imamo u radnom osobu od kojih je deset pomoćnika u nastavi što u redovitim školama što u specijaliziranim ustanovama koje jedino tako mogu preko udruga imati zaposlene stručnjake. – rekla je Milković još jednom zahvalivši se Ekonomskom fakultetu u Splitu i njegovim studentima.

Do sada je osam generacija studenata organiziralo raznolike aktivnosti; od humanitarnih koncerata, sportskih natjecanja i zabavnih događanja do online aukcija i nagradnih igara te su do sada prikupili i donirali različitim udrugama više od 260 000 kuna.

 

Naziv akcije Djeca za djecu simbolizira činjenicu kako smo svi u duši djeca i upravo takvog neiskvarenog srca studenti pristupaju projektu kako bi pomogli potrebitima. Ovaj put odabrali su udrugu Moje dijete Solin. Uz sve navedeno akcija ima za cilj potaknuti i druge studente kako bi slijedili ovaj primjer i nastavili ovu, sada već, fakultetsku tradiciju.

FOTO: PRESS