LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti velika srca

Studenti donirali 100 000 kuna varaždinskoj bolnici; SC osigurao smještaj i hranu medicinskim sestrama

Iako im prema Zakonu pripada, studenti se nisu dvoumili po pitanju donacije iznosa od 100 000 kuna dobivenih od naknade za obavljanje studentskih poslova.

Iako im prema Zakonu pripada, studenti se nisu dvoumili po pitanju donacije iznosa od 100 000 kuna dobivenih od naknade za obavljanje studentskih poslova.

Studentima prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova pripada iznos prikupljen od 0,5% naknade za netozarade preko Studentskog servisa, no oni su taj novac umjesto na sebe, odlučili potrošiti na Opću bolnicu Varaždin. Studenti su, naime, bolnici donirali 100 tisuća kuna za nabavku aparata i uređaja za terapiju visokim protokom kisika, perfuzora, infozomata i aspiratora.

Donacija je uslijedila nakon što su se ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med. i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin obratili Studentskom centru Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelju Nenadu Milijašu za pomoć u vidu novčane donacije te smještaja i prehrane medicinskih sestara.
– Studenti okupljeni u Odboru i u studentskim zborovima, zajedno s Upravom Studentskoga centra, pozitivno su i žurno reagirali na zamolbe. Nesebično su se odlučili odreći svojih sredstava i donirati 100 tisuća kuna, koje studentima pripadaju po Zakonu o obavljanju studentskih poslova (0,5% naknade na netozarade studenata preko Studentskog servisa). Prvotna je ideja bila da se nabavi respirator, međutim zaključak je da je druga oprema, koja pomaže i oslobađa respiratore za najteže bolesnike, trenutno najpotrebnija. Nabavljena oprema bit će u varaždinskoj bolnici i služit će za spašavanje ljudskih života, a nakon toga za edukaciju studenata sestrinstva Sveučilišta Sjever. – stoji u priopćenju.
Studentski centar besplatno će smjestiti medicinske sestre i ponuditi im prehranu jer su, zbog ove kritične situacije, mobilizirane i medicinske sestre iz drugih gradova. Opće je poznato da studentski budžeti nisu veliki i da studenti nerijetko moraju paziti na to da uštede kada god i koliko god mogu, ali već su nebrojeno puta naši studenti dokazali da će se u dobre svrhe odreći novca bez previše razmišljanja!
FOTO: PEXELS