LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obnova domova

Studenti Cvjetnog naselja i Save moraju pronaći privatni smještaj

Radovi na domovima trajat će od 15. srpnja do 15. listopada, a za to vrijeme studenti će morati u stan ili učenički dom.

Radovi na domovima trajat će od 15. srpnja do 15. listopada, a za to vrijeme studenti će morati u stan ili učenički dom.

Europske sveučilišne igre koje će se održati sljedeće godine razlog su obnove studentskih domova Cvjetno naselje i Stjepan Radić. Radovi na domovima trajat će od 15. srpnja do 15. listopada, a nakon toga započinje uređivanje interijera. 

Za vrijeme tromjesečne obnove nakon koje će studenti živjeti u energetski učinkovitim domovima, studenti će biti primorani pronaći privatni smještaj.

– Bit će komplicirano, ali pomoći ćemo studentima te sam siguran da će dobrobit biti veća od mogućih teškoća. – smatra Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a.

Dodaje kako ova obnova sa sobom donosi i poskupljenje smještaja u domu. Točan iznos još ne znaju, no znat će nakon analize.

Ono što znaju jest da se, na sreću, kvote natječaja za smještaj neće smanjivati. Dio studenata koji ostvare pravo na dom ipak će morati pronaći privatni smještaj. Drugi dio smjestit će u učeničke domove. Upitno je hoće li najmodavci biti zadovoljni tromjesečnim najmom jer im je u cilju pronaći studente koji stan žele dugoročno. Posljedica toga moglo bi biti povećanje mjesečnih najamnina čega se boje i u Studentskom zboru.

– Računamo na korektnost stanodavaca, nadamo se da će primiti studente samo na tri mjeseca te da neće povisiti cijene. – ističe Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora.

Ministarstvo će novčano pomoći studentima, no još nisu sigurni oko iznosa.

– ...još ne znamo iznos, ali je do sada razgovaralo o 400 kuna. Kad se to zbroji s novcem koji studenti neće davati za dom, imat će dovoljno za stan, barem s cimerima. – rekao je Pavlović.

Njegova pomoćnica za smještaj, Ružica Rajšić, dodala je da studenti mogu novac potrošiti kako žele jer to nitko neće provjeravati. Vjerojatno će oni koji su bliže Zagrebu 400 kuna radije potrošiti na mjesečnu kartu za vlak, autobus i sl.

Osam paviljona Cvjetnog naselja i sedam paviljona Save postat će energetski učinkoviti. Studenti će se grijati iz termalnih izvora, što bi trebalo smanjiti račune do 50 %. Projekt je vrijedan 285 milijuna kuna, a 80 % sufinanciraju fondovi Europske unije. 

Zbog čega će se zapravo povećati cijene mjesečnih najamnina ako se očekuju upola jeftiniji mjesečni računi?

Zatražili smo konkretnije odgovore na oov pitanje, no Studentski centar nam nije odgovorio na upit.