LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mito i korupcija

Studente ni krive ni dužne oteo kartel – tužitelj pobjegao iz zemlje

Policija pucala na 43 studenta te ih predala narko-kartelu nakon čega im se gubi svaki trag.

Policija pucala na 43 studenta te ih predala narko-kartelu nakon čega im se gubi svaki trag.

Jedna od najsiromašnijih država u Meksiku, Guerrero, sjedište je kartela Guerreros Unidos koji je na plodnom planinskom terenu sadio opijumski mak za proizvodnju heroina. U državi gdje priljev novca kapa na kapaljku, sustav nije pouzdan pa tako nije isključena suradnja između policije i narko-kartela, prenosi New York Times.

No, u takvim slučajevima često bude žrtava koje se ni krive ni dužne, nađu na nišanu pištolja, u doslovnom smislu. To se 2014. godine desilo studentima koji su putovali putničkim autobusima, koji su na njihovu nesreću izgledali baš poput onih koje je kartel koristio za krijumčarenje droge u SAD. Kartel je pomislio da su studenti neprijatelji te su naredili policiji da ih napadnu.
 

Korupcija u svim granama


Policija je napala autobus s 43 studenta, a vojska koja je pratila otmicu, nije im pružila pomoć jer ju je kartel podmitio. Svi službenici uključeni u te događaje, od pripadnika hitne službe do mrtvozornika, bili su podmićeni. To je jedan od najgorih zločinačkih slučajeva u novijoj povijesti Meksika, a sada su pronađeni novi dokazi – zbirka od oko 23 000 neobjavljenih poruka, svjedočenja svjedoka i istražni dosjei.

Novi dokazi upućuju na to da je cijeli sustav bio podmićen, uključujući gotovo cijelu vladu tog dijela Meksika. Tijekom vlasti predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora naređeno je uhićenje 20 meksičkih vojnika u vezi s otmicama. No, tužitelj koji je vodio slučaj protiv vojnika od straha je pobjegao iz zemlje krajem prošle godine.