LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rasplet situacije?

Studente EFST-a ipak će predstavljati – studenti, a ne lista na kojoj su zaposlenici fakulteta

Lista Jagode Antunović proglašena je pobjedničkom na izborima za Studentski zbor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Bruno Galić iščekuje nove izbore unatoč tome što je lista čiji je nositelj proglašena nepravovaljanom.

Lista Jagode Antunović proglašena je pobjedničkom na izborima za Studentski zbor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Bruno Galić iščekuje nove izbore unatoč tome što je lista čiji je nositelj proglašena nepravovaljanom.

Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu konačno su dobili svoje predstavnike! Prema Odluci Izbornog povjerenstva o pravovaljanosti izbora za Studentski zbor za mandatno razdoblje 2020. – 2022. donesenoj 8. prosinca, a objavljenoj 10. prosinca na web-stranici Fakulteta, na izborima održanima 30. studenog 2020. izbori su proglašeni pravovaljanima, a lista Jagode Antunović proglašena je pobjedničkom – sljedeći je korak na dekanici koja u roku od 15 dana treba sazvati konstituirajuću sjednicu.


Lista Bruna Galića očekuje treće izbore

Budući da je Odluka stupila na snagu s danom donošenja, na nju nije moguće uložiti žalbu, ali nositelj suprotstavljene liste Bruno Galić najavljuje traženje opcija za njeno poništavanje i ističe kako očekuje treće izbore. Teško da će u tome uspjeti jer je upitna legitimnost sastava upravo njegove liste. Naime, na njoj se nalaze asistenti i demonstratori koje Fakultet plaća te dvoje kandidata koji su već članovi Fakultetskog vijeća, čime bi dobili dvostruko pravo glasa – kao zaposlenici i kao studenti. Primjerice, Dujam Kovač, koji izvodi vježbe na nekoliko kolegija, sjedi u užem sazivu Fakultetskog vijeća – na osnovu čega već ima svoj glas, kao i Marija Vuković koja je članica Fakultetskog vijeća u širem smislu. Dio je liste i Luka Zovko koji je prethodno, odnosno prije dvije godine, bio potpredsjednik Zbora, a sada je zaposlen na Fakultetu kao project manager.


Kršenje Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama

Neslužbeno doznajemo da je zbog navedenog Izborno povjerenstvo tražilo mišljenje Sveučilišta te da se ono izjasnilo poručivši da kandidati nemaju pravo konzumirati glas u tijelima fakulteta kao zaposlenici i kao studenti jer se time krši članak 63, stavak 5. (NN94/13) Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, članak 9, stavak 2.

U Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, u spomenutim stavcima, stoji da se na izborima za studentski zbor bira najmanje onoliko članova studentskog zbora koliko u senatu sveučilišta, odnosno vijeću visokog učilišta ima studentskih predstavnika. U Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članku 63, stavku 5. stoji sljedeće:

– Vijeće fakulteta i umjetničke akademije čine nastavnici, suradnici, studenti i jedan predstavnik zaposlenika, u skladu sa statuom fakulteta ili umjetničke akademije. Studentski predstavnici, koje sukladno statutu biraju sami studenti, čine najmanje 15% ukupnog broja članova Vijeća.

Dakle, ako asistenti koji konzumiraju glas kao zaposlenici ne konzumiraju glas kao studenti sukladno Zakonu – broj studentskih glasova nije dovoljan, studenti ne čine propisanih 15% ukupnog broja članova Vijeća.

Na navedeno je prethodno upozoravao i Studentski zbor Sveučilišta u Splitu na svojim kanalima. Premda je njegove objave Bruno Galić percipirao kao podržavajuće za jednu listu, zbog čega ga je javno i prozvao, potrebno je istaknuti da sveučilišni Zbor kao predstavničko tijelo svih studenata ima dužnost javno ukazati na potencijalne nepravilnosti, to jest na kršenje studentskih prava.


Formiranje zbora traje već mjesecima – podsjetnik na prethodna događanja

Podsjetimo, još su 1. rujna 2020. raspisani prvi studentski izbori koji su se trebali održati 2. listopada 2020. Međutim, Izborno povjerenstvo proglasilo je listu Bruna Galića nepravovaljanom – u Odluci su tada kao razlozi odbijanja navedeni izostanak potpisa nositelja liste te pogrešno navođenje godine studiranja studentice s liste u dva navrata. Njihov prigovor koji je uslijedio uvažilo je Povjerenstvo za prigovore, odnosno donijelo je odluku da je lista poništena bez osnove te da se izbori nastavljaju s dvije liste. U tom kontekstu valja napomenuti da su članovi Povjerenstva uglavnom profesori te da su svojom odlukom omogućili nastavak sudjelovanja u procesu izbora svojim kolegama. Prvi izbori u konačnici su poništeni zbog nepravilnosti u njihovoj realizaciji – članovi Biračkog odbora koje je odabralo Izborno povjerenstvo nisu se pojavili u drugoj smjeni.

Potom su raspisani drugi izbori za 30. studenog, i to s novim Izbornim povjerenstvom i Povjerenstvom za prigovore. Lista na čelu s Brunom Galićem ponovno se proglašava nepravovaljanom zbog već navedenih razloga – kršenja dvaju zakona.

FOTO: STUDENTSKI.HR