LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednima umjetnost, drugima hrana

Student pojeo umjetničko djelo jer je bio gladan

Djelo „Komičar” autora Maurizia Cattelana recentno je, osim svoje umjetničke svrhe, imalo i onu prehrambenu, pa je tako jednom studentu njegovo djelo dobro došlo u trenutku neutaženog apetita.

Djelo „Komičar” autora Maurizia Cattelana recentno je, osim svoje umjetničke svrhe, imalo i onu prehrambenu, pa je tako jednom studentu njegovo djelo dobro došlo u trenutku neutaženog apetita.

Za neke – prilika vidjeti bananu zalijepljenu ljepljivom trakom za zid znači biti nadomak senzacionalnog trenutka u novijoj povijesti umjetnosti. Za druge je to primamljiv zalogaj.

U četvrtak je student umjetnosti s Nacionalnog sveučilišta u Seulu otkrio da se radi o potonjem, kada je uklonio voće – kultno djelo talijanskog umjetnika Maurizia Cattelana – sa zida u Muzeju umjetnosti Leeum u Seulu, u Južnoj Koreji, gdje je bilo izloženo. Zatim je pojeo cijelo voće kompletno.

Učenik je muzeju rekao da ju je [bananu] pojeo jer je bio gladan. – rekao je glasnogovornik muzeja za CNN u telefonskom razgovoru.

Pod nazivom Komičar djelo je postalo jedno od najvećih viralnih trenutaka u svijetu umjetnosti kada je prodano za 120 000 dolara na Art Basel Miami Beachu u prosincu 2019. godine. Dva druga izdanja djela također su prodana na sajmu.

Nakon što je sažvakao voće, učenik je zalijepio koru natrag na zid. Koru je kasnije muzej zamijenio svježom bananom.

Dogodilo se iznenada pa nisu poduzete nikakve posebne radnje. Cattelan je obaviješten o incidentu, ali nije imao nikakvu reakciju na to. – dodao je glasnogovornik muzeja.

Rad je dio Cattelanove samostalne izložbe WE koja trenutno traje u muzeju u Seulu do 16. srpnja. Sama banana redovito se mijenja svaka dva do tri dana i nije na prodaju.

Cattelan je poznat po satiričnim djelima koja izazivaju popularnu kulturu, često izazivajući rasprave oko konceptualne umjetnosti.

To nije bio prvi put da netko misli da je umjetničko djelo zrelo za odabir. Nakon što je prvo izdanje Komičar prodano 2019. godine, umjetnik performansa David Datuna bez ceremonije otrgnuo je bananu izloženu u galeriji Perrotin u Art Baselu u Miamiju i progutao je, dok su zaprepašteni promatrači gledali.

Datuna je uživao u štosu, objavivši na svojem Instagramu u to vrijeme: Stvarno volim ovu instalaciju. Vrlo je ukusna. Kasnije je branio taj čin nazvavši ga na konferenciji za novinare umjetničkim performansom a ne vandalskim činom.

Prije rasprodaje umjetnina Perrotin je rekao za CNN da su banane simbol globalne trgovine, dvosmislenosti, kao i klasično sredstvo za humor, dodajući da Cattelan svjetovne predmete pretvara u vozila užitka i kritika. Umjetnik potencijalnim kupcima nije dao upute što učiniti kada se umjetnina počne raspadati. Netko je pojeo bananu od 120 000 dolara koju je umjetnik zalijepio na zid.

Umjetničko djelo također je upleteno u bitku za autorska prava. Godine 2022. Joe Morford, umjetnik iz Glendalea u Kaliforniji, ustvrdio je da je Cattelan plagirao vlastito umjetničko djelo iz 2000. pod nazivom Banana i naranča – na kojem se vide titularni plodovi zalijepljeni ljepljivom trakom na oslikane zelene pozadine na zidu.

Prema sudskim dokumentima, Morford, koji se zastupa sam, registrirao je umjetničko djelo u Uredu za autorska prava SAD-a i objavio djelo na svojoj internet stranici, Facebook i YouTube profilima mnogo prije nego što je Cattelan stvorio djelo Komičar.

Cattelanovi odvjetnici tvrdili su da Morford nema valjana autorska prava na elemente umjetničkog djela – bananu i ljepljivu traku zalijepljenu uza zid.

Još jedno od Cattelanovih viralnih umjetničkih djela bila je WC-školjka od 18-karatnog zlata nazvana America, procijenjena na oko 6 milijuna dolara. Prvi put je postavljena u Guggenheimu u New Yorku 2016. i bila je otvorena za korištenje posjetiteljima. Nekoliko godina kasnije 2019. djelo je ukradeno iz rodne kuće Winstona Churchilla u palači Bleinheim u Engleskoj gdje je bilo izloženo. Nikada nije pronađeno.
FOTO: UNSPLASH