LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Dominikom Vugićem Sakalom

Student Investitor želi utjecati na predodžbu studenata o dionicama

Dominik Vugić Sakal nam je u intervjuu o Studentu Investitoru, između ostaloga, otkrio o kakvom je projektu riječ te iznio detaljan raspored konferencije sa zanimljivim gostima predavačima.

Dominik Vugić Sakal nam je u intervjuu o Studentu Investitoru, između ostaloga, otkrio o kakvom je projektu riječ te iznio detaljan raspored konferencije sa zanimljivim gostima predavačima.

Udruga Financijski klub i ove godine provodi projekt Student Investitor. Dominik Vugić Sakal, voditelj, otkrio nam je o kakvom je projektu riječ, koji su mu osnovni ciljevi te na koje se načine studenti u njega mogu uključiti. Osim toga, u intervjuu je iznesen i detaljan raspored cjelokupnog programa navedene konferencije.

Udruga Financijski klub u svibnju ponovno organizira projekt Student investitor. O kakvom je projektu riječ?

Student Investitor jednodnevna je konferencija koja se održava na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u četvrtak, 9. svibnja od 10 do 14 sati. Konferencija je namijenjena svima koje zanimaju tržišta kapitala, ulaganje i trejding te onima koji žele vidjeti kako se radi jedna cjelovita analiza poduzeća. Na konferenciji sudjeluju različiti gosti predavači iz financijske, investicijske, bankarske i drugih profesija koji drže predavanja vezana uz temu konferencije te pričaju o svojim profesionalnim iskustvima.

Potvrđeno je da će ove godine na konferenciji sudjelovati predavači iz InterCapitala, vodeće investicijske kuće u SEE regiji te glavni predstavnik OptimTrader platforme u Hrvatskoj. Uz ove goste predavače, između njihovih predavanja članovi Financijskog kluba predstavljat će svoju analizu poduzeća Netflix. To je cjelovita top-down analiza koja uključuje makroanalizu američkog tržišta, analizu industrije u kojoj Netflix posluje, procjenu vrijednosti Netflixa i tehničku analizu kretanja njegove dionice na tržištu.

Iza Udruge mnogi su uspješni, pa i nagrađivani projekti kao što su Financijski rječnik, University Trading Tournament, Consulting DayCompetitiveness​ Day. Koja obilježja izdvajaju projekt Investitor od ostalih?

Kada je konferencija pokrenuta, bio je to jedini projekt takve vrste u Hrvatskoj, a i danas ona predstavlja jedini projekt koji tako spaja studente i stručnjake iz navedenih područja. Kao takva, ona stvara mogućnost dodatnog stručnog usavršavanja za članove Kluba koji sudjeluju u pisanju analize i organizaciji konferencije, dok za sve ostale posjetitelje konferencije omogućava stvaranje poznanstava i dobivanje internog znanja od stručnjaka iz različitih područja. Također, nijedna druga konferencija nije usmjerena na analizu dionica i ne omogućava posjetiteljima da dobiju cjelokupnu sliku o faktorima koji utječu na kretanja na dioničkom tržištu.

Koji su osnovni ciljevi projekta?

  • OECD izdao je 2016. rad o širokom istraživanju o financijskoj pismenosti koje je provedeno u 30 zemalja. U izvješću se posebno spominje Hrvatska kao zemlja s lošim rezultatima financijskog znanja i financijskog ponašanja. Pokazano je da, iako Hrvati raspolažu s dovoljno individualne ušteđevine, ne raspolažu s dovoljno financijskog znanja kako bi ta sredstva znali usmjeriti prema isplativim investicijama. Osim općenito niske razine znanja o financijama, to pogotovo vrijedi za znanje o ulaganju. Hrvati većinu svoje štednje drže u gotovom novcu, štednim depozitima, a dosta je popularno i ulaganje u nekretnine. Dionice se uopće ne razmatraju prilikom odluke o alokaciji individualnog bogatstva, iako je ulaganje u dionice potpuno normalno za ulagače pojedince u razvijenim državama. Na dionice se u Hrvatskoj gleda kao na špekulaciju, pogotovo nakon iskustva 2008. godine i velikih gubitaka koje su pojedinačni ulagači pretrpjeli, zbog čega naše domaće tržište stagnira već 10 godina. Snaga tržišta kapitala neke zemlje odražava snagu njezine ekonomije pa brojne razvojne agencije kao glavne preporuke Hrvatskoj navode jačanje tržišta kapitala, što omogućava lakše dobivanje kapitala za poduzeća u fazi rasta te poveća korporativnu transparentnost i odgovornost u zemlji.

Upravo zato je cilj konferencije Student Investitor utjecati na predodžbu studenata o dionicama dodatnim obrazovanjem na tom području predavanjima gostiju predavača i analizama članova Financijskog kluba. Obavezni nastavni program za sve studente Ekonomskog fakulteta ne pokriva dovoljno ovaj aspekt financija i ne postoji poseban smjer koji bi u njega dublje ušao. Kolegiji koji jesu usmjereni više na ulaganje i analizu dionica temelje se na učenju teorije i osnovnim načinima analize, dok se neke metode, koje se na stranim fakultetima smatraju osnovama, kod nas uopće ne rade. Tu prvenstveno spadaju metode procjene vrijednosti poduzeća kojima je cilj odrediti fer vrijednost poduzeća i tako utvrditi je li njegova dionica podcijenjena ili precijenjena na tržištu. Tu spada i tehnička analiza koja se općenito i ne priznaje u akademskim krugovima, ali se u praksi široko primjenjuje te je zato važna za svakoga tko želi raditi u toj profesiji.

Student Investitor 2017. godine, FOTO: Financijski klub

Na koje načine studenti mogu sudjelovati u projektu? Je li riječ isključivo o studentima ekonomije?

Na konferenciji mogu sudjelovati svi studenti zainteresirani za područja analitike, ekonomije, financija i ulaganja te oni koji žele proširiti svoje vidike i uputiti se u ovu važnu temu koja bi im mogla pomoći i kod vođenja osobnih financija.

S obzirom na to da Investitor ove godine slavi 10. godišnjicu postojanja, od čega će se sastojati njegov ovogodišnji program?

Ove godine imamo zanimljive goste koji će govoriti o upravljanju obvezničkim fondovima, investicijskom bankarstvu te trejdingu, a uz njih će članovi Financijskog kluba prezentirati svoju analizu dionice Netflixa. Sponzori konferencije ove godine su Milka Joy Rolls i Halls. Raspored konferencije je sljedeći:

  • 10:00 Uvodna riječ
  • 10:10 Makroanaliza američkog tržišta
  • 10:20 Gost predavač
  • 11:00 Pauza
  • 11:15 Analiza industrije i Netflixove konkurencije
  • 11:25 Niko Maričić, InterCapital
  • 12:05 Procjena vrijednosti Netflixa
  • 12:15 Pauza
  • 12:25 Filip Špiranec, InterCapital
  • 13:05 Tehnička analiza Netflixove dionice
  • 13:15 Ivan Stojanović, OptimTrader, HUTA
  • 14:00 kraj.

Student Investitor 2014. godine, FOTO: Financijski klub

Koji timovi čine projekt, a koji su zadatci pojedinog tima?

Projekt se sastoji od četiri tima od kojih je svaki zadužen za jedan dio analize. Cilj tima Makroanaliza davanje je pregleda o stanju ekonomije koja se obrađuje, analiza temeljnih makroekonomskih veličina poput rasta BDP-a, inflacije i nezaposlenosti te davanje zaključka o njezinoj snazi i mogućnosti pojave recesije. Tim Analiza poduzeća i industrije opisuje trendove u odabranoj industriji unutar ekonomije, a uz to analizira postojeće konkurente, najveće prijetnje i prilike za industriju te snagu i slabosti obrađivanog poduzeća.

Tim također radi i procjenu vrijednosti poduzeća metodom diskontiranih novčanih tokova te metodom usporedivih poduzeća kako bi se procijenilo je li dionica poduzeća podcijenjena ili precijenjena na tržištu. Zadatak tima Tehnička analiza praćenjem je kretanja cijene dionica obrađivanih poduzeća na tržištu te određivanje koji je najbolji trenutak za njihovu kupnju ili prodaju, dok je zadatak skupine Upravljanje portfeljem odrediti optimalne udjele tih dionica u portfelju na temelju moderne teorije portfelja. Ovaj način izrade analize zahtijeva puno znanja, vremena i koordinacije između svih skupina, što postaje vrijedno, praktično iskustvo za svakoga tko u tome sudjeluje. Nakon izrade spomenutih analiza, članovi koji su ih napravili predstavljat će ih na samoj konferenciji između predavanja gostiju predavača. Ovo članovima također predstavlja vrijedno iskustvo jer mogu pokazati svoja znanja i sposobnosti pred stručnjacima iz različitih industrija.

Navedite nam buduće aktivnosti Udruge.

U budućnosti nastavljamo s razvojem naših najvažnijih projekata. Osim Student Investitora, tu spada University Trading Tournament (UTT) koji je regionalno natjecanje u trgovanju na virtualnoj platformi te projekt FINtelligent koji uključuje odlazak naših članova u srednje škole i držanje predavanja učenicima o osnovama financija, a koji je prošle godine nagrađen Rektorovom nagradom. U tijeku je i reizdanje našeg najuspješnijeg i najnagrađivanijeg projekta Financijski rječnik, nagrađenog Posebnom dekanovom nagradom 2014., strukovnom nagradom GrandPRix 2015., nagradom Prijatelj studenata 2015. te finalistom European Excellence Awards 2016. godine Za sve dodatne informacije o Klubu i našim projektima, možete posjetiti našu službenu web stranicu ili stranicu na Facebooku.

FOTO: FINANCIJSKI KLUB