LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prekid nezadovoljstva

Štrajk zagrebačkih studenata spasioca: njihovi zahtjevi se ignoriraju, Uprava iznijela svoju stranu

Problemu koji traje već godinama zagrebački studenti spasioci početkom ove akademske godine odlučili su stati na kraj. Zbog nemogućnosti komunikacije s nadležnima, učinili su posljednji korak. Ipak, Uprava se oglasila.

Problemu koji traje već godinama zagrebački studenti spasioci početkom ove akademske godine odlučili su stati na kraj. Zbog nemogućnosti komunikacije s nadležnima, učinili su posljednji korak. Ipak, Uprava se oglasila.

Posao spasioca na plažama i bazenima obavljaju i studenti. Nakon sezone često nastavljaju sa spasilačkim poslom u mjestu studiranja, kao što je slučaj u Zagrebu, gdje studente zapošljava ustanova Upravljanje sportskim objektima. Nezadovoljstvo tom ustanovom kao svojim poslodavcem, kojem je bilo izloženo više generacija studenata spasilaca, ove su godine zagrebački studenti odlučili prekinuti.

Nezadovoljstvo se odnosi na nedovoljnu satnicu, koja se ne povećava vikendima i praznicima kad je posao pojačan, kašnjenje plaće te na loše uvjete zbog oskudne opreme. Uz svoj studentski ugovor, studenti su dužni, kao i svi spasioci, imati licencu, koju izdaje Crveni križ i koja se mora obnavljati svake dvije godine Za dobivanje licence trebaju proći plivačku normu, intenzivni tečaj u trajanju od tjedan dana, koji uključuje i teoretski i praktični dio, te polaganje prve pomoći. Za takav posao koji zahtijeva neprestanu koncentraciju i spremnost satnica od 25 kuna, smatraju studenti, nije primjerena, posebice ako se uzme u obzir da oni riskiraju vlastiti život. Napominju k tome da plaća gotovo uvijek kasni, rijetko dolazi prije 20-og u mjesecu.

– Naš posao također zahtijeva konstantnu fizičku i psihološku stabilnost jer nerijetko u svom poslu riskiramo i vlastiti život spašavajući tuđi, što se svake godine može vidjeti na Jarunu. Također zamjenjujemo i medicinsko osoblje iako za to često nemamo sanitetskog materijala kao ni opreme za našu zaštitu. Svako krvarenje saniramo bez zaštitnih rukavica, kojih nema, pa smo izloženi i mogućim zarazama. U ljetnim mjesecima radimo na posebnim vremenskim uvjetima, ovisi o dnevnoj temperaturi, a smjene su po 10 sati. Oprema u kojoj radimo je već stara jer po sezoni dobijemo samo jednu majicu iako nam dnevno treba i više. – žale se studenti.

Definitivna odluka da se obrate nadležnima nastupila je nakon saznanja da im se satnica, koja se tijekom ljeta podigla na 28 kn, vratila na 25 kn. Zahtijevali su sastanak s upravom, no zahtjev im je ostao neodobren. Stoga su 18. listopada krenuli u štajk u smislu da su se prestali pojavljivali na poslu. O štrajku su nadležne obavijestili e-mailom.

– Po primitku tog maila počinju nam prijetiti da ako odemo u štrajk da više ni ne dolazimo na posao. Nažalost te prijetnje su utjecale na odluke nekih mlađih kolega koji su i popustili. Nama nitko do dana današnjeg nije odgovorio na mail, a još manje organizirao sastanak. – kazali su spasioci.

Međutim, iz Uprave tvrde da nije stigao zahtjev za sastanak i niječu njegovo neodobravanje.

– Studenti spasioci koji su se odlučili na štrajk nisu službeno zatražili sastanak kako s ravnateljem Ustanove tako niti s rukovoditeljem Poslovne jedinice Bazeni već su samo poslali obavijest da idu u štrajk tako da nije točno kako ih se ignoriralo i odbijalo odgovoriti na njihove upite. – glasio je odgovor ustanove Upravljanje sportskim objektima.

Kao odgovor na studentske žalbe zbog vraćanja stare satnice  iz Ustanove ističu da satnica ne ovisi isključivo o njima.

– Kad je riječ o satnici ona je formirana prema cjeniku sata rada u iznosu od 25 kuna neto što je ujedno i planirano u našem budžetu za 2018. godinu. Povećanje satnice od 3 kune je vrijedilo samo za ljetni period i to zbog uvjeta na tržištu rada te zbog povećanog obima posla, tj. broja korisnika na našim objektima. Inače, satnica je do prije nekoliko godina iznosila 20 kuna neto te je povećana na 25 kuna. – napominju.

Ipak, takvo nezadovoljstvo ne prolaze svi studenti spasioci u Hrvatskoj. Jedan od studenata zagrebačkih spasioca preko ljeta radi na sezoni. Doživio je i slušao i o lošijim iskustvima, no sezona nerijetko nudi i dobre poslovne uvjete za spasioce.

– Za posao tijekom sezone otvorenih pozicija ima od Savudrije do Dubrovnika. Kolega koji je radio u Savudriji mi je rekao da je izdržao 5 dana jer su tražili da radi poslove koje nisu spasilački, npr. prodavanja ležaljki i suncobrana ili čak i bojanje zidova. Aquapark Istralandija i kamp u Vrsaru svi hvale i govore da su zadovoljni. A poznato je da su u Dubrovniku najveće satnice. Na Zrću, u Novalji ponuda za posao obuhvaća dobar smještaj, obrok, organiziran prijevoz od smještaja do Zrća, dobra plaća, jedan slobodan dan u tjednu. Ja sam radio u kampu na otoku Murteru, što se tiče plaće, ona je veća nego u Zagrebu, uz nju dolaze dva odlična obroka, jedan dan u tjednu slobodan i ljubazno osoblje kampa, i kolege i nadređeni, ne mogu se žaliti. – otkrio je.

Uvjeti na poslovima spasioca očito ovise o poslodavcu, čija sredstva pak ovise o tržištu. Ipak, neosporno je da studenti, kao i svi radnici, zaslužuju uvjete u kojima neće doći u pitanje njihovo zdravlje i život. Upravo takav stav nagnao je zagrebačke studente da se izbore za svoja prava.

FOTO: HRVATSKI CRVENI KRIŽ