Što jesti kad zbog vrućine nemate apetita?
Apetita imate jedino kasno na večer? Ne znate što više jesti da normalno funkcionirate? Pomoći će vam savjeti koje donosimo u tekstu.
Apetita imate jedino kasno na večer? Ne znate što više jesti da normalno funkcionirate? Pomoći će vam savjeti koje donosimo u tekstu.
Začarani krug u kojem ne jedete jer nemate teka, a s druge strane nemate energije za svakodnevno funkcioniranje jer ne jedete jako je naporan. Ako niste među sretnicima kojima je apetit postojan bez obzira na vremenske i životne uvjete, donosimo savjete koji će vam pomoći lakše prebroditi ljetne vrućine. I ne brinite, obroci koje predlažemo cjenovno su vrlo prihvatljivi i neće ugroziti stanje na vašem studentskom bankovnom računu.
Za početak, nadamo se da ste svjesni da morate jesti, makar manje, nutritivno bogate obroke. Probajte izbjegavati masnu i tešku hranu. Možda i najveći izazov svima ljeti je apetit koji se pojavi kasno navečer kad vrućina zamre i tada biste pojeli sve što postoji. Kako to spriječiti i što jesti za doručak i lagani ručak? Preduvjet jest da imate blender ili štapni mikser (koji također možete kupiti za pristojne novce u svim većim trgovačkim centrima).
Doručak kojeg ćete htjeti još!
Nemate teka jesti omlete, kobasice i slična teža jela? Nemate uopće volje pripremati nešto za jesti? Doskočite tom problemu tako da si doručak izblendate i popijete ga. Pustite mašti na volju.
1. Odaberite bazu: jedan dan to može biti mlijeko, drugi dan voda, treći dan jogurt.
2. Dodajte voće po želji, što god da imate doma prolazi (topla preporuka za kombinaciju jabuke i borovnice).
3. Ako želite da vam obrok bude malo zasitniji – dodajte nekoliko žlica zobenih pahuljica.
Takav doručak spreman je za 3 minute, a još je finiji kad ga napravite večer prije i ohladite.
Lagani ručak spreman za 10 minuta!
Hladna i osvježavajuća salata idealan je ljetni ručak. Nešto što također možete spremiti za manje od 10 minuta, unaprijed i bez kuhanja. Ili pak uz minimum kuhanja, ako ćete, primjerice, složiti kus-kus ili skuhati jaja. Donosimo vam i recept za jednu od najfinijih salata koje smo jeli ovo ljeto u Istri. Sastojci su sljedeći: mini mozzarella, rajčica, svježi krastavci, naribana mrkva, zelena salata, matovilac, sitno nasjeckana jabuka, borovnice, maline, mango, orasi, bademi. Salatu začinite s nekoliko kapljica limunova soka, maslinova ulja i jabučnog octa. Uživat ćete u ovoj kombinaciji okusa! Naravno, možete dodavati ili oduzimati sastojke po želji. Ako želite malo zasitniji obrok, možete dodati slanutak, leću ili kus-kus. Ovu i slične salate možete složiti za svega 10-ak minuta, sa sastojcima koje volite. Količinu i sastojke birajte ovisno o budžetu s kojim u danom času raspolažete na vašem studentskom računu,
Pijte puno vode, jedite voće i pazite da ne pretjerate s količinom hrane za večeru. San će vam biti lakši, a idući dan ljepši. Pobijedite lijenost vezanu uz pripremu obroka, potrudite se jer to na kraju činite za sebe.