LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZADRUGA ZA ETIČKO FINANCIRANJE

Što je to društveni utjecaj poduzeća i kako ga možemo mjeriti – predavanje o društvenim poduzetnicima i mjerenju njihovog utjecaja na društvo

Ne propustite predavanje Zadruge za etično financiranje pod nazivom Društveni poduzetnici i njihov pozitivan društveni utjecaj u kontekstu mjerenja i kvantificiranja društvenog utjecaja

Ne propustite predavanje Zadruge za etično financiranje pod nazivom Društveni poduzetnici i njihov pozitivan društveni utjecaj u kontekstu mjerenja i kvantificiranja društvenog utjecaja

Predavanje za javnost pod nazivom Društveni poduzetnici i njihov pozitivan društveni utjecaj u kontekstu mjerenja i kvantificiranja društvenog utjecaja održat će se u organizaciji Zadruge za etično financiranje (ZEF) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG)  u srijedu 1. prosinca 2021. u Wespa Spaces (Zavrtnica 17, Zagreb) u dvorani Indigo, s početkom u 14 i 30.

Fokus predavanja bit će na aktualnim temama iz svijeta društvenog poduzetništva, poput važnosti mjerenja društvenog utjecaja i edukacije potrošača o načinu prepoznavanja društvenih poduzetnika, odnosno nefinancijskog izvještavanja kroz mjerenje društvenog utjecaja kao najjednostavnijeg načina za transparentno informiranje potrošača o društvenom poslovanju. Ovim se temama Zadruga za etično financiranje aktivno bavi kroz projekt eECONOMIJA, čiji su ključni ciljevi osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja poduzeća i izrade nefinancijskih izvještaja postojećom metodologijom Economy for the Common Good (ECG) te stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu.

Upravo u svrhu izrade nefinancijskih izvještaja za sve postojeće i buduće zakonske obveznike, Zadruga za etično financiranje (ZEF) na hrvatsko tržište uvodi uslugu mjerenja i praćenja društvenog, ekonomskog i okolišnog utjecaja poduzeća prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG), koja pruža sveobuhvatnu sliku o tome koliko je poslovanje poduzeća u skladu s ESG kriterijima (_Environmental, Social, Governance_) te donosi strateške prijedloge za integriranje ESG kriterija i transformiranje poslovanja u održivo i društveno odgovorno poslovanje. Riječ je o alatu za sustavno kvantificiranje održivosti poslovanja poduzeća, koji omogućava mjerenje doprinosa poduzeća općem dobru i prikazuje u kojoj se mjeri ono vodi vrijednostima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i društvene pravde, održivosti okoliša, transparentnosti i suodlučivanja.

Kroz projekt eECONOMIJA tako se ojačavaju kapaciteti zaposlenika Zadruge i partnera, ali i drugih korisnika za usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja te se, s ciljem povećanja broja društvenih i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj, podiže svijest o mjerenju društvenog utjecaja koje istovremeno ne samo da jača kapacitete poduzetnika, već pozitivno utječe i na uklanjanje drugih barijera poput otežanog pristupa financiranju i nedostatka vidljivosti i prepoznatljivosti društvenih poduzetnika u javnosti.

Predavanje će održati Maja Weisglass, sociologinja i suosnivačica lokalne mreže ECG konzultanata, a lokalne primjere dobre prakse predstavit će društveni poduzetnici s područja Grada Zagreba, Andrea Rosandić, stručnjakinja za društveno poduzetništvo i Roman Danko, voditelj Humana Nova Zagreb, također članovi ECG mreže konzultanata.

Projekt je sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Ukupna vrijednost projekta eECONOMIJA iznosi 862,841.48 kuna. Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije (u iznosu 733,415.26 kuna sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda) i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (u iznosu od 129,426.22 kuna).

COVID-19 napomena: Predavanje je ograničeno na 50 posjetitelja, a COVID potvrde nisu nužne za sudjelovanje.
FOTO: PIXABAY