LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tržište rada

Stižu izmjene zakona koji određuju stručno osposobljavanje; u tijeku e-savjetovanja

Zakon o poticanju zapošljavanja ukida se i vrijedit će Zakon o tržištu rada, u čijem formiranju mogu sudjelovati i građani. Prilika je to bivšim i budućim polaznicima stručnog osposobljavanja da upute na nedostatke koje su uočili.

Zakon o poticanju zapošljavanja ukida se i vrijedit će Zakon o tržištu rada, u čijem formiranju mogu sudjelovati i građani. Prilika je to bivšim i budućim polaznicima stručnog osposobljavanja da upute na nedostatke koje su uočili.

Zakon o poticanju zapošljavanja, koji definira i stručno osposobljavanje, od sljedeće godine neće biti važeći. No to ne znači da se SOR prestaje provoditi, samo će njegove odrednice biti propisane Zakonom o tržištu rada. 

Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o poticanju zapošljavanja i Nacrt prijedloga Zakona o tržištu rada dostupni su na internetskoj stranici e-Savjetovanja, gdje se mogu ostavljati komentari na svaki od članaka. Na taj način Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava provodi savjetovanje sa zainteresiranom javnosti.

Značajnih izmjena u vezi s provođenjem stručnog osposobljavanja zasad nema, no polaznici primjećuju da bi neke stavke valjalo promijeniti. Dobna granica od 30 godina kao uvjet za korištenje ove mjere preniska je, ističu, jer danas ljudi upisuju fakultet i u kasnijem razdoblju života. No, u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja za starije od 30 godina omogućeno je osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva.
 
Nadalje, SOR-ovci ističu da je novčana naknada koju primaju premala. Ona odgovara iznosu minimalne hrvatske plaće, dok se poslodavcu, uz doprinose mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, isplaćuje 7 000 kn za trošak obrazovanja. Upitno je, dakle, koliko je ta financijska potpora nekim poslodavcima opravdano dodijeljena s obzirom na iskustvo njihovih pripravnika, što je iskusila i Ines.

– Na stručnom osposobljavanju sam u državnoj firmi već 5 mjeseci bez programa i mentora, manje-više im služim kao zamjena za godišnje odmore. – prenijela je polaznica SOR-a.

Te mjere utvrđuje Zavod, kao što je i propisano Zakonom o tržištu rada u članku 36.

Predviđeno je da izmijenjeni Zakon stupi na snagu 1. siječnja 2019. Dakle, građani koji se registriraju na stranicu e-Savjetovanja što prije bi trebali dati svoje konstruktivne kritike na njegov nacrt.

FOTO: PIXABAY