LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište Sjever

Sporazumom u Mostaru najavljeni zajednički studijski programi triju europskih sveučilišta

Jedan od glavnih interesa suradnje je i osnivanje Centra za demografiju Dunavske regije, a koji bi se bavio pitanjima života i ostanka u ruralnim sredinama, povezivanju s mladima i aktiviranju socijalne infrastrukture.

Jedan od glavnih interesa suradnje je i osnivanje Centra za demografiju Dunavske regije, a koji bi se bavio pitanjima života i ostanka u ruralnim sredinama, povezivanju s mladima i aktiviranju socijalne infrastrukture.

Zanimljiv sastanak održali su u Mostaru rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i predsjednik visokoobrazovne ustanove Alma Mater Europea prof. dr. sc. Ludvik Toplak. Naime, oni su potpisivanjem Sporazuma najavili suradnju između tih triju institucija u područjima zajedničkog interesa, a ona se prvenstveno odnosi na modernizaciju postojećih studijskih programa, kao i stvaranje novih, s naglaskom na područje informatičke tehnologije.

Jedan od glavnih interesa suradnje odnosi se i na osnivanje Centra za demografiju Dunavske regije, koji bi predstavljao dio Interreg Danube projekta u suradnji s trinaest partnera iz deset zemalja, prenosi Sveučilište Sjever. Centar bi se bavio pitanjima života i ostanka u ruralnim sredinama, povezivanju s mladima i aktiviranju socijalne infrastrukture. Ukratko, nove tehnologije i društvene inovacije koristile bi se u svrhu socijalne transformacije kako bi se poboljšala kvaliteta usluga u ruralnim područjima. 

Također, jedan od glavnih ciljeva je i uspostava zajedničkih studijskih programa, kao i modernizacija postojećih, korištenjem suvremenih digitalnih alata i tehnoloških postignuća. Neki od studijskih programa koji su trenutno u planu jesu diplomski studiji Primjena umjetne inteligencije, Cyber sigurnost i Europski poslovni studij.
 

„Zajednička prijava projekta na natječaj Interreg Danube u fokusu ima pronaći rješenje problema demografije, koji je prisutan u cijeloj regiji, a reflektira se na cijeli sustav, pa tako i obrazovni.” – rekao je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.


Sve tri institucije zapravo prate potrebe tržišta na radu te interdisciplinarnim pristupom i suvremenim tehnologijama nastoje odgovoriti na te potrebe. U ovom slučaju, radi se prvenstveno o odgovoru na pitanja demografske situacije. Stoga, vjeruje se kako će upravo suglasnost oko zajedničkih ciljeva i jednaka vizija donijeti uspješnu suradnju, koja će se onda pozitivno odraziti i na društvenoj razini.
FOTO: PEXELS