LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reputacije institucija

Splitsko sveučilište proglašeno najboljim u Hrvatskoj

Američka medijska kuća U.S. News & World Report objavila je rang listu najboljih svjetskih sveučilišta. Institucije su poredane s obzirom na rezultate iz 13 pokazatelja, a Splitsko je sveučilište briljiralo na poljima međunarodne suradnje. Osim njega, na listi su se još našla sveučilišta iz Zagreba i Rijeke.

Američka medijska kuća U.S. News & World Report objavila je rang listu najboljih svjetskih sveučilišta. Institucije su poredane s obzirom na rezultate iz 13 pokazatelja, a Splitsko je sveučilište briljiralo na poljima međunarodne suradnje. Osim njega, na listi su se još našla sveučilišta iz Zagreba i Rijeke.

Sveučilište drugog najvećeg hrvatskog grada upravo se dokazalo kao najbolje sveučilište u državi. Rezultat je to dugogodišnjih napora i volje splitskih sveučilišnih profesora. Prema listi Best Global Universities Rankings medijske kuće U.S. News & World Report Splitsko sveučilište nalazi se na 523. mjestu od ukupno 1250 visokih učilišta iz SAD-a i još 80-ak drugih zemalja. Usporedbe radi, Zagrebačko sveučilište se nalazi na 560. mjestu iste liste, a Riječko je na 1066. poziciji.

Ova vijest potvrdila je kvalitetu Sveučilišta u Splitu koje se drugu godinu za redom našlo ispred Zagrebačkog, iako na nešto lošijoj poziciji nego 2018. godine kad je bilo među 500 najboljih.

– Ne možemo biti više nego ponosni plasmanom na 523. mjesto u svijetu, uzevši u obzir mogućnosti i financijska sredstva kojima raspolažemo u odnosu na ostala sveučilišta, osobito u bogatijim zemljama. Zadnjih godina Sveučilište u Splitu pokazuje stabilnost na svjetskim ljestvicama. Ključno je što našim nastavnicima i studentima pružamo mogućnosti i perspektive za mobilnost, objavljivanje znanstvenih radova i poboljšanje nastave, a time i daljnji napredak – rekao je splitski rektor prof. dr. Dragan Ljutić, piše Slobodnadalmacija.hr

Iako su se na ovoj listi našle čak tri hrvatske visokoobrazovne institucije, i dalje kaskamo za susjedima. Naime, Ljubljansko se sveučilište nalazi na 384. mjestu, a bolji je i Beogradski univerzitet kojem su amerikanci dodijelili 427. mjesto. Najbolje rangirana svjetska sveučilišta su ona iz Amerike: Harvard, MIT (Massachusetts Institute of Technology) te Stanford, a visoke su pozicije dobili i britanski Oxford koji je na petom te Cambridge koji je na sedmom mjestu.

Rezultati su dobiveni na temelju 13 pokazatelja koji mjere akademski i istraživački učinak te globalnu i regionalnu istraživačku reputaciju institucija, a tu su i indikatori poput publiciranja znanstvenih radova i knjiga, konferencija, različiti kriteriji vezani uz citiranost, osobito onih radova koji ulaze među deset kao i jedan posto najboljih, međunarodna suradnja i drugi.

Splitsko sveučilište izvrstan je plasman ostvarilo u kategorijama međunarodne suradnje i postotka ukupnih publikacija izdanih u međunarodnoj suradnji, a vrlo su dobri i u pokazatelju poput postotka visoko citiranih radova koji se nalaze među jedan posto najcitiranijih, kao i postotku ukupnih publikacija među deset posto najcitiranijih. Ipak, nije sve tako crno za Zagrebačko sveučilište. Naime, ono je bolje je plasirano prema globalnoj istraživačkoj reputaciji, čime se Splitsko (barem za sada) ne može pohvaliti.

FOTO: UNIST