LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održana završna konferencija

Splitsko sveučilište dobilo nastambe za pokusne životinje koje će poslužiti za daljnja istraživanja

Projekt koji je pokrenut u svrhu izgradnje nastambi za pokusne životinje od velikog je značaja ne samo za Medicinski fakultet nego i za cijelo splitsko sveučilište, poručili su stručnjaci.

Projekt koji je pokrenut u svrhu izgradnje nastambi za pokusne životinje od velikog je značaja ne samo za Medicinski fakultet nego i za cijelo splitsko sveučilište, poručili su stručnjaci.

U amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održana je završna konferencija projekta Stavljanje u funkciju novoizgrađene nastambe za pokusne životinje na Sveučilištu u Splitu koji je vrijedan 19 214 337,50 kuna i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Voditelj projekta prof. dr. sc. Janoš Terzić konferenciju je otvorio zahvalama svim suradnicima koji su poduprli razvoj eksperimentalnih znanosti iz biomedicinskog i prirodoslovnog područja na nivou čitavog Sveučilišta, što predstavlja jedan od prvih koraka u njegovoj funkcionalnoj integraciji. Kako stoji u službenoj objavi, istaknuo je da su nastambe za pokusne životinje temeljna znanstvena infrastruktura svake zemlje te da je većina patofizioloških mehanizama nastanka bolesti otkrivena na eksperimentalnim, animalnim modelima gdje ih se može pažljivo proučavati te pronaći i testirati nove terapije, što na ljudima nije moguće.

Rektor Dragan Ljutić poručio je da se imunološka istraživanja vraćaju svojoj kući i ocijenio projekt kao najbolju sliku današnjeg Sveučilišta te dodao da je ono dom velikog broja vrhunskih znanstvenika i da su upravo snaga i poziv svim mladim ljudima da dođu studirati i ondje razvijati osobne kompetencije, ali i znanost uopće, te ostanu živjeti i raditi u Splitu i Hrvatskoj.

Prof. dr. Ante Tonkić s MEFST-a naglasio je da je temeljna misija Fakulteta promovirati nastavnu i znanstvenu izvrsnost i da će uz ovaj projekt i ustrojavanje Centra za translacijska istraživanja u biomedicini doprinijeti tome da se zadrži visoka razina izvrsnosti u znanstveno-istraživačkom radu. Podsjetio je i da je Medicinski fakultet u Splitu prvi u Hrvatskoj koji je organizirano cijepio studentsku populaciju te da kontinuirano provode hibridnu nastavu tijekom trajanja pandemije.

Prof.dr. sc. Leandra Vranješ-Markić, prorektorica za znanost i inovacije i članica Savjetodavnog odbora projekta, ukazala je na međunarodnu prepoznatljivost Sveučilišta u Splitu baš u području pretkliničkih i kliničkih medicinskih istraživanja zdravstva.
– Prepoznato je to na brojnim rang-ljestvicama, kod THE, na primjer, u tom području zauzima od 401. do 500. mjesta, u biološkim znanostima ima još  bolji rezultat  – od 301. do 400, a na Šangajskoj listi zauzima od 201. do 300. mjesta. To je dokaz znanstvene izvrsnosti, a također i jako dobre međunarodne suradnje koja odlikuje znanstvenike u ovom području. Taj potencijal i rezultati su bili ograničeni infrastrukturnim sadržajima i zbog toga je ovaj projekt izrazito važan. Bitna komponenta ovog projekta, osim same opreme, je i organizacijska reforma. To znači da će oprema biti dostupna svima. Ovoj opremi će pristupati ne samo znanstvenici s Medicinskog fakulteta nego i znanstvenici s naših drugih fakulteta, npr. Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ili Kemijsko-tehnološkog fakulteta. Ovo je samo dio ulaganja u infrastrukturu. Ukupna projektna ulaganja na Sveučilištu u Splitu iznose gotovo 180 milijuna kuna. Za sva znanstvena istraživanja Sveučilište pruža potporu preko novoosnovanog Ureda za istraživanje i razvoj kao centralnu razinu upravljanja znanstveno-istraživačkom opremom Sveučilišta u Splitu. – stoji u službenoj objavi.
Prof. dr. sc. Katarina Vukojević također je istaknula važnost projekta za cijelo Sveučilište i istaknula entuzijazam kao jednu od njegovih najvećih vrijednosti:
– Oprema i prostor vrijedan su kapital, no ljudi su ipak ti koji su najdragocjeniji, a upravo oni, kako s našeg Sveučilišta tako i drugih, imat će priliku raditi u našem Centru za translacijska istraživanja u biomedicini.
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU