LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drama na EFST-u

Splitski studenti žalili su se zbog previše kolokvija pa završili na policiji

Nakon pokretanja peticije zbog prevelikog broja kolokvija Tomislav Milošević, bivši predsjednik Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Splitu, pozvan je na razgovor u policijsku postaju.

Nakon pokretanja peticije zbog prevelikog broja kolokvija Tomislav Milošević, bivši predsjednik Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Splitu, pozvan je na razgovor u policijsku postaju.

Na adresu redakcije Studentskog.hr stigao je apel studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu koji se žale zbog prevelikog broja kolokvija, unatoč preporukama rektora Dragana Ljutića da se po tjednu održavaju po dvije provjere znanja. U ime studenata obratio se bivši predsjednik Studentskog zbora EFST-a Tomislav Milošević, koji je ujedno jedan od pokretača inicijative u kojoj studenti, kako nam govori, traže ljudskost, razumijevanje i pravo na pravedno studiranje.
Vezano: Rektor izdao preporuke za provjere znanja: „Najviše dva kolokvija ili ispita tjedno.”
Na stranicama Fakulteta nedavno je objavljen kalendar polaganja kolokvija/provjera znanja, gdje je vidljivo kako svi studenti imaju 5 do 6 dana za polaganje 5 do 7 kolokvija. Time su studenti, koji moraju savladati opširno gradivo u kratkom roku, prisiljeni svakog dana polagati novi predmet, a neki od njih i više kolokvija iz različitih kolegija u jednom danu, govori nam Tomislav.
– U vrijeme kada cijeli svijet treba najviše brinuti za svoje zdravlje, te zdravlje svojih bližnjih, studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu imaju nažalost druge probleme, jer moraju brinuti za pravedno i neometano obrazovanje. Naime, u manje od 24 sata više od 1250 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu potpisalo je poticiju u kojoj žele usvajanje preporuke rektora Sveučilišta u Splitu, Dragana Ljutića vezanu uz izvođenje provjera znanja. Istu preporuku je uprava Ekonomskog fakulteta odbila, te postavila nemoguće i nepravedne uvjete studiranja za svoje studente. O apsurdnosti i nepravednosti odluke Ekonomskog fakulteta govori i činjenica kako je Rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, u četvrtak 19.11.2020. objavio preporuku u kojoj savjetuje i moli uprave fakulteta da se studentima ograniči broj kolokvija na maksimalno dva u jednom tjednu nastave. Navedenu preporuku uprava Ekonomskog fakulteta ne samo da nije prihvatila, već su postavili 3 puta više kolokvija od predloženog. Kako studenti već dva mjeseca nemaju svoje predstavnike u tijelima fakulteta koja su upravo ovu odluku i donijela, za mišljenje studenata nitko nije ni pitao.
U sklopu peticije koju su proveli prikupili su više od 1200 potpisa u manje od 24 sata, čime su zapravo prikupili potpise više od polovice studenata EFST-a.
– Studenti ne traže snižavanje kriterija za polaganje predmeta niti odgodu istih za nekoliko tjedana, već samo pošten i ravnopravan način studiranja, kakav je omogućen na svim drugim sastavnicama Sveučilišta u Splitu. Studenti žele mogućnost pripreme za pristupanje provjeri znanja, što nikako nije moguće s pisanjem minimalno jedne provjere znanja u danu. Posebice u trenutnim uvjetima studiranja, života, ali i epidemiološkim situacijama. Samo produžavanje vremena polaganja kolokvija/provjera znanja za svega nekoliko dana bi omogućila studentima adekvatnu pripremu za provjere, što ranije nije bilo u potpunosti moguće zbog raznih dodatnih zadataka koje van samog predavanja moraju učiniti kako bi uopće mogli pristupiti provjeri. Također, postavlja se pitanje zakidanja studenata koji se nalaze u samoizolaciji ili su trenutno zaraženi. Zbog svog zdravstvenog stanja neki neće imati jednaka prava kao i drugi studenti.
O problemu se za Dalmatinski portal oglasila dekanica Maja Fredotović:
– Razumijem pritisak studenata i roditelja, dala bih krvi ispod vrata, ali smo u bunaru, naprosto, ne smijemo raditi ono za što nismo akreditirani. Ispiti se moraju održavati u dvoranama prema odluci Vlade. Ne povinemo li se za tim, netko može sutra ili za 10 godina dovesti u pitanje i diplome ove generacije.
Međutim, ovdje priči nije došao kraj nego se zapravo prava drama tek krenula zakuhtavati jer su studentski predstavnici, odnosno samo Tomislav Milošević, nakon pokretanja peticije pozvani na razgovor u policiju:
– Dok Hrvatska obara rekorde u broju zaraženih, dekanica i dalje ne planira promijeniti odluku o pisanju kolokvija sukladno preporuci rektora. Više puta smo upozoravali dekanicu da je neprihvatljivo pisanje pet i više kolokvija u jednom tjednu, te da treba zaraženima i onima u izolaciji omogućiti dodatne termine za pisanje kolokvija. Uprava fakulteta se oglušila! Uprava fakulteta ne doživljava preporuku rektora inače po struci liječnika. Upravu fakulteta ne zanima preko 1200 studenata koji su nezadovoljni donesenom odlukom o pisanju kolokvija. 

Što će napraviti studenti koji imaju koronu ili oni koji su u samoizolaciji, a marljivo su se pripremali za kolokvije? Što bi vi ministri Radovan Fuchs i Vili Beroš, gospodine Davor Božinović , premijeru Andrej Plenković, predstavnici nacionalnog stožera Alemka Markotić i Krunoslav Capak napravili da ste na mjestu studenata? Što planirate napraviti u pogledu ovakve odluke dekanice fakulteta? Tko će biti kriv kad Ekonomski fakultet u Splitu postane novo žarište zaraze? Je li nam to treba u ovom trenutku kad svi vi ulažete velike napore u sprječavanju širenja zaraze korona virusom?

P.S. Danas je bivši predsjednik studentskog zbora, Tomislav Milošević zbog pokrenute peticije pozvan u policijskoj postaji. Pretpostavlja se da ga je dekanica prijavila, a na vama je da zaključite s kojim ciljem. Nakon razgovora u policiji i dalje nije poznato u čemu je problem, osim u tome da je dekanica prezentirala ono što joj odgovara, te da je zaboravila na najbitnije činjenice. Zaboravila je da nije omogućila pisanje kolokvija onima koji su u samoizolaciji ili imaju simptome i čekaju testiranje. Zaboravila je spomenuti da je preporuka rektora da se pišu samo dva kolokvija tjedno. Zaboravila je da se studente ne može zastrašiti lažnim optužbama policiji. – stoji u priopćenju Zbora.
FOTO: ZVONIMIR MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR