LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Investicija od 157 milijuna kuna

Smještaj za još 790 studenata u novom paviljonu osječkoga Kampusa

Ukoliko na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prođe projektni prijedlog o izgradnji novog studenog paviljona, Osijek bi trebao postati bogatiji za 790 smještajnih jedinica.

Ukoliko na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prođe projektni prijedlog o izgradnji novog studenog paviljona, Osijek bi trebao postati bogatiji za 790 smještajnih jedinica.

Na osječkom Sveučilištu Josipa J. Strossmayera studira više od 19 000 studenata, od čega njih oko 13 000 ima prebivalište izvan grada. S obzirom na postojanje samo dva studentska doma (novi i stari) koji zajedno imaju kapacitet od 732 ležaja, a neizvjesno je i što će biti s potencijalnim smještajem studenata u nekadašnjem hotelu Mursa, većina studenata primorana je tražiti smještaj kod (pre)skupih privatnih najmodavaca. Početak rješavanja ovoga problema je projekt Izgradnja zgrade Studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku.

Financiranje izgradnje novoga paviljona vrijedno je 157 155 348 kuna, a sredstva se planiraju povući iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje studentskoga smještaja za studente u nepovoljnom položaju.

Novi paviljon trebao bi imati smještaj za 790 studenata, od kojih će 90% biti dvokrevetne sobe, a po 5% kapaciteta zauzimat će jednokrevetne i trokrevetne sobe, uključujući i 10 do 15 jednokrevetnih soba prilagođenih studentima s invaliditetom.

Na svakom katu novoga paviljona planira se izgraditi i radni prostor za individualno učenje s pristupom širokopojasnoj internetskoj mreži 24 sata dnevno, kao i čajna kuhinja. U podrumu paviljona osigurat će se prostor za oko 500 bicikala, praonica i sušionica rublja s energetski učinkovitim aparatima, a prostor novoga paviljona koristit će se i planiranim obnovljivim izvorima energije

Ovaj projekt trebao bi doprinijeti socijalnoj dimenziji studiranja i povećanju postotka studenata koji zaista završe studij, posebno s obzirom na njihov društveni, odnosno socioekonomski status. Rezultati prijave na natječaj još se uvijek čekaju, a cijela izgradnja novoga paviljona trebala bi trajati oko tri godine Iz Sveučilišta ne vide razlog da se ne odobre sredstva za gradnju paviljona, a u suradnji s lokalnom Zadrugom za savjetovanje u poduzetništvu Poduka, napravljena je i studija izvedivosti pa je projekt prijavljen u vrlo kratkom roku. Tako bi 790 osječkih studenata najkasnije do početka 2019. godine trebalo useliti u novi studentski Dom po mom.

Nadamo se samo da će od ovoga projekta, za razliku od višegodišnjih obećanja da će se hotel Mursa prenamijeniti u novi studentski dom, nešto i biti.

FOTO: SCHRACK.HR