LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UPISI U AK. GOD. 2020/2021.

Skoro 13 tisuća slobodnih mjesta za upis fakulteta; u ljetnim rokovima najpoželjniji KIF

Objavljene su konačne rang-liste za upis studijskih smjerova u Hrvatskoj. Unatoč burnim prethodnim mjesecima i neizvjesne epidemiološke situacije od prijavljenih 32 894 kandidata pravo na upis ostvarilo je 27 036 maturanata.

Objavljene su konačne rang-liste za upis studijskih smjerova u Hrvatskoj. Unatoč burnim prethodnim mjesecima i neizvjesne epidemiološke situacije od prijavljenih 32 894 kandidata pravo na upis ostvarilo je 27 036 maturanata.

Prema NCVVO-u ljetni rokovi državne mature te upisi u akademsku godinu 2020/2021. prošli su uspješno. Budući brucoši ostvarili su pravo upisa na 866 studijskih programa prema statistici Agencije za znanost i visoko obrazovanje. 

Najpoželjniji studijski programi prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote jesu sljedeći:
  • Izobrazba trenera: Kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Animirani film i novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
  • Fizioterapija na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  • Fitnes na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
  • Fizioterapija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.
Studijski programi koji su imali najviše prijava i koje su maturanti stavljali kao svoj prvi izbor jesu Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Medicina na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Strojarstvo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. 

Nakon zaključavanja rang-lista ljetnog upisnog roka, od upisanih 27 036 maturanata, ostalo je slobodnih 12 957 mjesta na studijskim programima koje kandidati imaju priliku upisati na jesenskom roku. Prijave za jesenski upisni rok započinju 23. srpnja i traju do 17. rujna, kada će biti objavljene konačne rang-liste. 

Što se tiče uspjeha ovogodišnjih maturanata, oni s najvišim prosjekom ocjena pravo na upis ostvarili su na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta s prosjekom 4,83, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prosjekom 4,80, Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s 4,73, a s prosjecima 4,68 i 4,65 na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. 

Za sve dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe u akademskoj godini 2020/2021. potrebno je posjetiti internetske stranice Studij.hr i Postani student. Visoka učilišta s brojem slobodnih mjesta također se mogu pronaći na stranici Studij.hr, ali i na stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje.
FOTO: PEXELS