LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obiteljski biznis

Sin političara natjecao se za stipendiju, a ranije kupio zemljište za 140 tisuća kuna

Brucoš Kineziološkog fakulteta Ante Penava, ujedno sin političara Ivana Penave, ušao je u obiteljski posao zbog kojega je registrirao OPG i kupio zemljište vrijedno oko 18 tisuća eura.

Brucoš Kineziološkog fakulteta Ante Penava, ujedno sin političara Ivana Penave, ušao je u obiteljski posao zbog kojega je registrirao OPG i kupio zemljište vrijedno oko 18 tisuća eura.

Već neko vrijeme dobar dio medijskog prostora zauzima gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je ujedno u stranci Domovinski pokret. Ima 19-godišnjeg sina Antu koji je, sudeći prema svojim godinama, ali i rezultatima razredbenog ispita dostupnima na poveznici, od prošle godine student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te si je prošle godine priuštio zemljište vrijedno 136 000 kuna koje ga je s porezom koštalo čak 140 080 kuna.

Svi se pitaju odakle mu tolika ušteđevina, no, prema onome što piše Telegram, obitelj mu je pomogla oko troškova. Odgovor se, prema pisanju tog medija, krije u imovinskim karticama Ivana Penave, u rubrici novčana kunska ili devizna štednja, koje je ispunio 21. srpnja 2019. i predao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, kada je imao ušteđevinu od 46 000 eura. Ta ušteđevina smanjila se za točno 16 000 eura kada je njegov sin u travnju 2020. godine kupio sporno zemljište.
 

Mladi Penava natjecao se za vukovarsku stipendiju

 
Ante Penava nastavio je očevim stopama jer je i sam gradonačelnik davne 1999. diplomirao na KIF-u, nakon čega se za nekoliko godina zaposlio kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Ekonomskoj školi Vukovar u kojoj je nakon osam godina profesorskoga rada izabran za ravnatelja. To je, kako sam navodi, s uspjehom radio šest godina.

Osim toga, Ivan Penava proveo je tri semestra obavljajući poslove vanjskog suradnika – predavača za TZK na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru. Kasnije je upisao i doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Gradonačelnikom Vukovara postao je 2014. godine te tu funkciju obnaša i dan danas pa ju je, logično, obnašao i kada je  u listopadu 2020. godine bio raspisan Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima, čiji su rezultati izašli 16. prosinca 2020. godine. Među kandidatima za stipendiju bio je i gradonačelnikov sin Ante Penava koji je odgovarao kriterijima i na nju na kraju stekao pravo, ali ju je, prema onome što je gradonačelnik rekao za Hrvatski radio Vukovar, ipak odbio na njegovu inicijativu.

U nastavku se može vidjeti prijedlog kandidata koji ostvaruju pravo na stipendiju.
 

U konačnoj odluci dostupnoj na poveznici uistinu nema mladog Ante Penave među dobitnicima stipendije, iako nije laž da je imao pravo na stipendiju jer su uvjeti za studente bili sljedeći: 
  • da su državljani Republike Hrvatske
  • da imaju kontinuirano prebivalište na području grada Vukovara u neprekidnom vremenskom trajanju od najmanje dvije (2) godine do dana objave javnog natječaja za dodjelu stipendije
  • da imaju status redovitog učenika srednje škole
  • da imaju status redovitog studenta
  • da se školuju/studiraju na području Republike Hrvatske
  • da ne koriste odobreni kredit, stipendiju ili drugi oblik novčanog primanja koja imaju obilježja stipendije.
Student koji je potrošio popriličnu svotu novca, doduše ne vlastitu, morao je stoga nastaviti studirati bez stipendije, a kasnije se bacio i u poduzetničke vode.
 

Student ušao u biznis s djedom

 
Zanimljivo je da je student Kineziologije zapravo sada upleten u obiteljski posao te da blisko surađuje s djedom, koji se inače također zove i preziva Ante Penava i s kojim je, prema onome što je gradonačelnik Penava otkrio za Jutarnji list, registrirao OPG kako bi se mogao baviti uzgojem lješnjaka.

Nismo uspjeli pronaći njegov OPG na internetu, zbog čega smo kontaktirali nadležne institucije kako bismo provjerili je li mladi Penava samo nositelj OPG-a, a ne i član, s obzirom na da kao redoviti student u Upisniku OPG-ova može biti naveden jedino kao nositelj sukladno članku 28, stavku 6. Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.
FOTO: SABOR.HR