LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Serijom javnih performansa zadarski studenti zaključili izborni kolegij

Na zadarskome je Sveučilištu 17. prosinca održana serija od osam performansa koje su osmislili i izveli studenti u sklopu izbornog kolegija Performans u svakodnevici pod vodstvom doc. dr. art. Nikše Eterovića.

Na zadarskome je Sveučilištu 17. prosinca održana serija od osam performansa koje su osmislili i izveli studenti u sklopu izbornog kolegija Performans u svakodnevici pod vodstvom doc. dr. art. Nikše Eterovića.

Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru bio je ovoga semestra domaćin ne tako uobičajenom izbornom kolegiju. Riječ je o kolegiju Performans u svakodnevici u izvođenju doc. dr. art. Nikše Eterovića. Da nije kao ostali kolegiji, pokazalo se 17. prosinca kada su studenti javno izveli performanse koje su sami pripremili te tako zaključili kolegij i zaslužili ocjene.

Prije izvođenja performansa, studenti su se pručavajući literaturu upoznali s performansima u Hrvatskoj te su nakon toga tijekom grupnih i individualnih vježbi osmišljavali svoje performanse. Razgovorom o onome što ih žulja u svakodnevici, skupina od devet studenata pod profesorovim je vodstvom osmislila i u konačnici izvela osam performansa: Mobilijada 2018, Kocka/kutija, Izvedbeni plan, Pranje mozga, Šutnja nije zlato, Šutnjom protiv napornih, Horvat i Biciklisti

Tako su primjerice performansom Pranje mozga željeli ukazati na to koliko nas društvo, mediji i politika oblikuju i nameću svoje mišljenje, točnije kako nam peru mozak. Studenti su to slikovito prikazali gnječenjem, rezanjem i pranjem spužvi koje su prikazivale mozak.

Na performans pod nazivom Horvat studenti su donijeli naslonjače, kofere, obiteljske slike i druge osobne predmete te su time prikazali da iako velik broj mladih odlazi iz Hrvatske, ono najosobnije ne mogu ponijeti sa sobom i to ih uvijek veže za dom.

FOTO: Mirta Topljak

Performans Kocka/ kutija prikazao je izoliranost današnjeg društva. Na velikim je crnim kutijama bio ispisan zakon o zaštiti osobnih podataka te se tako htjelo prikazati kako se zatvaramo u sebe i postajemo kutije. Ovaj je performans izazvao najviše reakcija javnosti, a pobunom prolaznika protiv snimanja potvrđen je apsurd na koji se performansom htjelo ukazati.

FOTO: Mirta Topljak

Da su studenti bili i više nego motivirani upisati ovaj kolegij, potvrđuje nam izjava jedne od studentica:

– Prije ovog kolegija, kod profesora Eterovića pohađala sam već dva kolegija koja su mi se svidjela i omogućila mi određene pomake u vlastitom razvitku i promjeni pogleda na svije(s)t i svakodnevicu. Upravo iz tog razloga bila sam motivirana upisati i ovaj kolegij koji je okarakteriziran kao onaj koji britko i oštro pogađa u probleme svakodnevnog života i današnjeg društva.

Studentska su iskustva i nakon izvođenja performansa pozitivna te studenti izvođači performansa pozivaju svoje kolege da upišu kolegij Performans u svakodnevici

– Nakon sudjelovanja u performansima mogu bolje vidjeti svu prisutnu apsurdnost našeg društva u kojemu je pasivnost preuzela glavnu ulogu. Stoga bi ovakav način rada i sudjelovanje u ovom tipu kolegija preporučila svakome tko si želi otvoriti neke nove perspektive i poglede.

FOTO: MIRTA TOPLJAK