LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prava

SC prihvatio četiri od pet zahtjeva SZZG-a; Zbor i dalje poziva na neplaćanje stanarine

Studentski centar u Zagrebu prihvatio je sve zahtjeve Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu osim onog koji se tiče plaćanja naknade za obradu natječaja u iznosu od 100 kuna.

Studentski centar u Zagrebu prihvatio je sve zahtjeve Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu osim onog koji se tiče plaćanja naknade za obradu natječaja u iznosu od 100 kuna.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu na korak je do ispunjenja svih zahtjeva upućenih zagrebačkom Studentskom centru. Podsjećamo, riječ je o borbi koju vodi još od prošlog mjeseca, odnosno nakon što su studenti zbog potresa bili prisiljeni iseliti iz SD-a Cvjetno naselje, a zatim je evakuiran i prvi paviljon SD-a Lašćina
Vezano: Bojkot Studentskog zbora i studenata: „Budimo solidarni, pokažimo zajedništvo i recimo #NePlaćam”
Studentski centar prihvatio je četiri od pet zahtjeva na sastanku održanom 14. travnja, i to: zahtjev koji se tiče oslobađanja plaćanja stanarine za studente SD Cvjetno naselje, zahtjev za smanjenje stanarine za 50%, odnosno sa 100 na 50 kuna za sve studente SD Stjepan Radić u čije su sobe useljeni drugi studenti. SC je pristao na prihvaćanje odgovornosti za gubitak imovine te na potpuno čišćenje i dezinfekciju studentskih soba zbog boravka kućnih ljubimaca osoba koje su nakon potresa smještene u dom.

Neispunjen je ostao zahtjev koji se tiče ukidanja naknade za obradu natječaja u iznosu od 100 kuna, a što Studentski centar planira ukinuti jednom kada se potpuno digitalizira cijeli proces prijave na natječaj. Zbog neispunjenja tog zahtjeva Zbor ne odustaje od bojkota, pa su studenti i dalje pozvani na neplaćanje stanarine sve do ispunjenja zahtjeva ili donošenja nekakvog alternativnog rješenja.

Preuzimanje odgovornosti za izgubljene stvari

Josip Periša, član predsjedništva Studentskog zbora, bit će član Povjerenstva za primopredaju i zapisnik stvari u ulozi studentskog povjerenika. Utvrđena je i procedura za povratak preostalih stvari te prijavu nestale ili oštećene imovine u Studentskom domu: student mora najaviti svoj dolazak barem 1 dan prije dolaska po svoje stvari kako bi se sva njegova imovina pripremila i bila spremna za pregled i kako bi se izbjegao direktan kontakt većeg broja ljudi. Student u trenutku podizanja imovine potpisuje izjavu o preuzimanju, a u unaprijed dogovorenom periodu nakon preuzimanja može prijaviti nestanak ili nastalu štetu. Ako student primijeti nestanak ili oštećenje, isto prijavljuje. Ukoliko se traženi predmet ne uspije pronaći pretragom po skladištu, utoliko se ulazi u proceduru procjene te se realizira povrat sredstava za studenta.

Nakon Zbora, na svojoj se Facebook stranici oglasio i studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu, koji je za studente sastavio kratku brošuru s prikazom pravnih instrumenata koje studenti mogu iskoristiti u slučaju da SC ne postupi prema dogovoru sa SZZG-om, a ona je dostupna na poveznici. Detalji održanog sastanka SZZG-a i SC-a dostupni su ovdje.
FOTO: PIXABAY