LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar Split

SC dodijelio gotovo 700 000 kn studentskim projektima; ravnatelj istaknuo da želi povećati izdvajanja za njihove aktivnosti

– Budući da projekti imaju iznimnu važnost u razvoju studentskih vještina i služe njihovoj pripremi za tržište rada, u budućnosti planiramo povećati izdvajanja za studentske aktivnosti koje se provode na Sveučilištu u Splitu. – ističe ravnatelj splitskog SC-a.

– Budući da projekti imaju iznimnu važnost u razvoju studentskih vještina i služe njihovoj pripremi za tržište rada, u budućnosti planiramo povećati izdvajanja za studentske aktivnosti koje se provode na Sveučilištu u Splitu. – ističe ravnatelj splitskog SC-a.

Studentski centar Split financirao je 27 najbolje ocijenjenih studentskih projekata od njih 37, koliko ih se prijavilo na ovogodišnji natječaj. Studentima je dodijeljen iznos od 679 000,00 kn.

– Budući da projekti imaju iznimnu važnost u razvoju studentskih vještina i služe njihovoj pripremi za tržište rada, u budućnosti planiramo povećati izdvajanja za studentske aktivnosti koje se provode na Sveučilištu u Splitu. Da bi studentima pritom Studentski centar bio prava potpora, organizirat ćemo tim stručnih kadrova iz područja ekonomije i prava, koji će im nuditi podršku u svim ekonomskim i pravnim pitanjima tijekom provedbe projekata, a sve u cilju rasterećenja studenata kompleksnom birokracijom koja često inovativnost njihovih ideja stavlja u drugi plan – ističe Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra Sveučilišta u Splitu.

Prvi je ovo put da Studentski centar na ovakav način financira studentske projekte, što je omogućeno Zakonom o obavljanju studentskih poslova koji je stupio na snagu u studenom 2018. Njime je, naime, osnažena uloga posrednika, u ovom slučaju Studentskog servisa, između izvođača (studenta) i naručitelja usluge, a sve u svrhu veće zaštite prilikom obavljanja studentskih poslova, odnosno posredniku su omogućene pravne radnje u slučaju neisplate sredstava. Zakon omogućuje posredniku da pošalje pisanu opomenu naručitelju ako nije izvođača platio u roku od 15 dana od završetka posla. No, u ovom je kontekstu važna stavka Zakona kojom se definira naknada posredniku u studentskim poslovima u iznosu 0,5% neto iznosa naknade izvođaču. Upravo je, sukladno Zakonu, tako osiguran iznos za financiranje spomenutih 27 projekata iz područja kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje provode studenti i studentske organizacije, čime se dodatno potiču izvannastavne aktivnosti studenata. 

U motivirajućim uvjetima koje podupire i Studentski centar, kako tvrde njegovi predstavnici, studenti radom na projektima tijekom godine dobivaju jedinstveno praktično znanje i iskustvo kojim ostvaraju značajnu prednost pri ulasku na tržište rada. 

– Zahvaljujući ovom natječaju u mogućnosti smo naše ideje pretvoriti u djelo. Bez financijske pomoći mnogi dijelovi ovog projekta ne bi bili ostvarivi. – naglašava Slaven Damjanović, čiji je sustav za praćenje stanja biljaka i vremenskih uvjeta na poljoprivrednim poljima – eAgrara – proglašen najboljim startupom na nedavno održanom natjecanju Get in the Ring Split 2019

Dodao je:

– U sklopu ovog dijela projekta bit će organizirane radionice za studente čiji je cilj približiti poljoprivrednu proizvodnju kroz inovativni i moderni način. Želimo studentima pokazati da poljoprivreda ne mora biti staromodna i dosadna. Drugi dio projekta bit će mali pilot-projekt postavljanja uređaja u polje čime se želi studentima omogućiti doticaj i rad s novim tehnologijama. 

Splitski studenti imaju i dodatne prilike za razvoj ideja i ostvarenje financijskih sredstava i na natječajima Sveučilišta u Splitu i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Raspisuju se svake godine, a u njihovu se sklopu dodjeljuje više milijuna kuna za studentski aktivizam, čime se uočava prepoznatljivost istog kao važnog faktora za stvaranje bolje budućnosti kroz obrazovanje mladih ljudi.

– Inače na Kampusu se sve više mogu vidjeti ekipe koje rade na realizaciji ideja, ali i ostvaruju rezultate. To definitivno ima poticajno djelovanje na ostale studente i stvara pozitivnu atmosferu. Sveučilište mora više poraditi na dijeljenju pozitivnih priča i rezultata svih studenata. Na taj način će se još više studenata ohrabriti pokušati napraviti nešto svoje i smanjit će se strah od neuspjeha. U posljednje dvije godine definitivno se može vidjeti porast broja studentskih projekata i samih pokušaja studenata da svoje ideje pretoče u djelo. S pravim poticajem Sveučilišta i njegovih sastavnica te ovakvim natječajima ti pokušaji mogu se usmjeriti u poduzetničkom smjeru, što u konačnici može stvoriti nova radna mjesta. – zaključuje mladi inovator Slaven Damjanović.

FOTO: SC SPLIT