LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski problemi

Saznali smo možete li raditi u Hrvatskoj preko studentskog servisa ako studirate u inozemstvu

Misterij može li se unatoč studiju u inozemstvu raditi preko student-servisa razriješen je! No važno je da ispunjavaš nekoliko uvjeta, a koje točno – saznaj u članku!

Misterij može li se unatoč studiju u inozemstvu raditi preko student-servisa razriješen je! No važno je da ispunjavaš nekoliko uvjeta, a koje točno – saznaj u članku!

Velik se broj studenata krajem akademske godine i pred ljeto vraća kući. S viškom vremena dolazi do veće potražnje poslova preko student-servisa, no ti ne studiraš u Hrvatskoj već van njezinih granica. Što sada? Odgovor na pitanje hoćeš li se moći učlaniti u SC nalazi se već samim klikom na Članstvo, a SC priopćava kako pravo na učlanjenje imaju sljedeći studenti:

– Redovni/e studenti/ice i izvanredni/e studenti/ice svih visokih učilišta (sveučilišta, veleučilišta i visokih škola) koji su upisani u ISVU (Informacijski sustav visokih učilišta) RH i druge osobe sukladno odredbama članka 2.  Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Zakon o obavljanju studentskih poslova dalje definira članak 2. kako se studentom koji stječe pravo na članstvo smatra sljedeća osoba:

– Osoba koja pohađa preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i građanin je Republike Hrvatske i građanin Europske unije s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji studira na visokom učilištu izvan Republike Hrvatske ili student na razmjeni za vrijeme studiranja u Republici Hrvatskoj, a koji nema zasnovan radni odnos i/ili ne obavlja samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva.

Dokaz o statusu studenta definiran je člankom 10:

– Status studenta koji studira na visokom učilištu izvan Republike Hrvatske dokazuje se potvrdom matičnoga visokog učilišta na kojem studira.

Stoga, ispunjavaš li navedene uvjete odgovor na pitanje jest – da! No, važno je napomenuti kako prije samog učlanjenja student mora riješiti svoj status zdravstvenog osiguranja u područnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema mjestu prebivališta.

FOTO: PIXABAY