LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabranjena sredstva

Saznali smo koliko studenti konzumiraju marihuanu i teže droge; nabava je najlakši dio

Mladi sve više konzumiraju raznu drogu, neki se upuštaju i u dilanje misleći kako će na taj način brzo i lako zaraditi. Unatoč svim kažnjivim radnjama i unatoč svim zakonima koje propisuju zakoni, droga je ipak relativno lako dostupna. Saznali smo kakva je situacija u Hrvatskoj.

Mladi sve više konzumiraju raznu drogu, neki se upuštaju i u dilanje misleći kako će na taj način brzo i lako zaraditi. Unatoč svim kažnjivim radnjama i unatoč svim zakonima koje propisuju zakoni, droga je ipak relativno lako dostupna. Saznali smo kakva je situacija u Hrvatskoj.

Mladi najčešće posežu za drogama zbog želje da se osjećaju odraslima i da sami donose vlastite odluke, zbog potrebe da budu voljeni i prihvaćeni među vršnjacima. Neki se odlučuju na konzumiranje droga zbog znatiželje, a neki kako bi se osjećali opuštenije i bolje. Odgoj i obiteljska situacija uvelike utječu na to hoće li dijete uzimati opijate. Što je situacija u obitelji nestabilnija, to su veće šanse da će dijete postati narkoman. Bez obzira na to o kojem uzroku je riječ, činjenice su da je droga gorući problem u većini država Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj.

Istraživanje iz 2018. godine

Europsko izvješće o drogama iz 2018. godine navodi kako uporaba droga u Europi obuhvaća širi spektar tvari nego u prošlosti. Prema tom istraživanju procjenjuje se da je više od 92 milijuna, odnosno nešto više od četvrtine osoba u dobi od 15 do 64 godine u Europskoj uniji tijekom života probalo nezakonite droge. Najčešće isprobana droga jest kanabis, od strane 53,5 milijuna muškaraca i 34,3 milijuna žena, dok su mnogo niže procjene o uporabi kokaina, MDMA-a i amfetamina.

Uporaba kanabisa tijekom života znatno se razlikuju među državama, a obuhvaćaju raspon od otprilike 41% odraslih osoba u Francuskoj do manje od 5% odraslih osoba na Malti.

Uporaba droga zabilježena u 2018. godini pruža uvid u uporabu droga, a uglavnom je koncentrirana među mladima. Procjenjuje se da je 18,9 milijuna mlađih odraslih osoba u dobi od 15 do 34 godine upotrijebilo droge, pri čemu je broj muškaraca dva puta veći nego broj žena.

Dostupnost u RH

Opće je poznata stvar da je u Republici Hrvatskoj lakše nabaviti razne narkotike nego tablete za glavobolju. Odlučili smo istražiti koliko je česta uporaba droge i marihuane među studentima. Također, zanimalo nas je u kolikoj mjeri dostupnost droge i marihuane pridonosi njihovoj uporabi. Izdvojili smo nekoliko gradova koji su nam ostali upečatljivi nakon provedenog mini-istraživanja.

Nakon razgovora sa studentima iz Istre, Dalmacije i Slavonije otkrili smo da je proces nabave marihuane na istoj razini kao da na kiosku kupujete duhanske proizvode, osim što je ilegalan. Nažalost, Pula je grad predvodnik po dostupnosti i konzumiranju marihuane, sudeći po našim govornicima. Osim lakoće nabave, cijena od 70-ak kuna po gramu vrlo je pristupačna studentima. Pitamo se može li se uz iksicu dobiti nekakav dodatni popust?

– Većina studenata koje ja poznajem konzumira redovno marihuanu, točnije nekoliko puta na tjedan. Gotovo su je svi probali, što znači da je zapravo jako pristupačna, cijena joj nije visoka, a i može se poprilično lako uzgojiti. – kaže jedan od sugovornika.

U Rijeci je situacija skoro identična. Sugovornica nam sa sigurnošću tvrdi da zna da njezini kolege na fakultetu, točnije njih 50%, konzumira marihuanu nekoliko puta godišnje. Ono što nas je šokiralo bila je činjenica da je riječki studentski trend konzumacija tableta koje se koriste za liječenje tjeskobe, nesanice ili grčenja mišića. Doznali smo da tablete, koje im nisu pripisali liječnici, posuđuju od članova obitelji kojima je pripisana takva vrsta liječenja.

Zagrebački studenti također su skloni pretjeranom konzumiranju marihuane. Izvori nabave potječu još iz srednjih škola ili je to, pak, čovjek iz kvarta. Dostupnost droge među našim sugovornicima nije pretjerano velika. U današnje vrijeme studenti nisu baš pretjerani obožavatelji teških narkotika, već vole posegnuti za nečime što će ih opustiti.

– Generalno, na svakome fakultetu postoji određen broj ljudi koji uživa u konzumiranju marihuane i ja tu ne vidim problem sve dok je to u granicama. – otkriva student iz Zagreba.

Razlozi korištenja različiti su. Neki padaju pod utjecaj društva te ne žele ispasti budale, a drugima marihuana predstavlja svojevrstan bijeg od realnosti ili jednostavno želju za zabavom. Naši ispitanici smatraju kako marihuana nije štetna u tolikoj mjeri kao heroin ili kokain. Jednoglasno kažu kako bi je oni iste sekunde legalizirali, ne zato što ju osobno koriste već zato što je i dokazano da je korisna za ublažavanje simptoma ili liječenje određenih bolesti.

Za kraj nas je zanimalo postoje li sankcije u studentskim domovima te poznaju li naši sugovornici nekoga tko je kažnjen upravo zbog uporabe ili pretprodaje narkotika. Kontaktirali smo sa studentskim domovima diljem Zagreba, a oni su nam otkrili kako postoje predviđene sankcije ako se studenta uhvati da posjeduje nekakvu vrstu droge.

– Sukladno Domskom redu članak 29. točka 3. Domskog reda između ostalog stoji da je konzumiranje, prodaja i ostali oblici zlouporabe droga u studentskom domu teži disciplinski prijestup, a članak 34. Domskog reda propisuje disciplinsku mjeru isključenja iz doma za cijelo vrijeme studiranja i gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja. – odgovara nam Ured sanacijskog upravitelja studentskih domova u Zagrebu.

Nažalost, iz Uprave nam nisu otkrili postoje li zabilježeni prijestupi. Na fakultetima pojedini studenti nisu čuli da je itko sankcioniran zbog posjedovanja ili konzumiranja droga, no to ne znači da se nije dogodilo. Bez obzira na to što nismo saznali je li netko uhvaćen, uvjereni smo da uz ovakvu lakoću nabave zasigurno postoji netko tko je izbačen ili lakše kažnjen upravo zbog zlouporabe bilo koje vrste droge.

FOTO: PIXABAY